Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Fiesta MK5] Cieknie plyn chlodniczy

Featured Replies

Napisano

Kapie sobie powoli, ale znaczaco..na tyle, ze boje sie tym jechac do mechanika...Co najgorsze to kapanie to na zimno i z wylaczonym silnikiem...jak dostanie temp i cisnienia moze spierniczyc szybciej...

Na szybko zajrzalem pod auto - woda leje sie po bloku silnika z przodu kilka cm z lewej strony filtra oleju, jako, ze silnik od gory troche zabudowany ciezko wyczuc...2 przewody wchodzace do silnika reka pomacalem i wygladaja na suche. Gdzies w necie w oczy mi sie rzucilo, ze moze uciekac uszczelka pod kolektorem dolotowym. Co trzeba zrobic zeby to na 100% zdiagnozowac? Jak z ewentualna wymiana?

A moze w tych okolicach, to jednak co innego 'puszcza'? Termostat? Pompa wody? Autko mam od niedawna, wiec nie wiem co tam gdzie jest, a i mechanik jakis wielki nie jestem wink.gif

Dajcie znac jak Wam cos do glowy przyjdzie 20.GIF

aha - silnik to 1.25 Zetec.

Dzieki smile.gif

Napisano

Tych przewodow troche jest - pomacaj kazdy powoli, zwlaszcza na laczeniach/obejmach. Moze gdzies skruszal? Sprawdz zbiorniczek. A jak sie boisz jechac do mechanika - bierz 5l wody w bagaznik i do mechaniora, jak sam nie dasz rady.

Napisano
Te dwa przewody są mocowane do bloku przy pomocy plastikowego elementu z dwoma króćcami ( na nie nakłada się przewody ). Może w jakiś sposób ów element się rozszczelnił ( pękł, uszczelka poszła się paść ).
Napisano
  • Autor

> Te dwa przewody są mocowane do bloku przy pomocy plastikowego

> elementu z dwoma króćcami ( na nie nakłada się przewody ). Może

> w jakiś sposób ów element się rozszczelnił ( pękł, uszczelka

> poszła się paść ).

Pogoda ladna i sobie grzebie...ale zeby sie dostac do miejsca w ktorym rurki wchodza do silnika, to trzeba zdemontowac gore - czyli cale plastikowe ustrojstwo dolotowe...

W polowie drogi jestem, ale cos mi sie wydaje, ze bez demontazu alternatora sie nie obedzie...Poki co szukam jakiegos info w necie...

A tak swoja droga - tam gdzie sie te rurki lacza, to chyba powinien byc termostat, nie?

Napisano

Ręki nie dam, ale wydaje mi się że termostat jest z boku - po stronie koła zamachowego.

Do tych rurek to łatwiej będzie od spodu, oczywiście o ile nie ma Kolega klimy - jeżeli tak to jest pozamiatane frown.gif .

Napisano
  • Autor

Klimy nie mam, ale kanalu tez nie...

Wyjalem lampe i teraz mam lepsze dojscie i widok - na 90% cieknie wlasnie w miejscu wejscia tych przewodow w silnik...i jak na moje oko i wiedze (albo jej brak), to wlasnie tam jest termostat...

Tak to wyglada...

img3975z.jpg

img3974t.jpg

Pogoda ladna, jakies tam narzedzia mam, chetnie bym to sam zrobil i zaoszczedzil z 60funtow...no chyba, ze po drodze moge cos spierd**zielic, to jednak wolalbym oddac komus...

Brac sie, czy nie?

Napisano

> Klimy nie mam, ale kanalu tez nie...

> Wyjalem lampe i teraz mam lepsze dojscie i widok - na 90% cieknie

> wlasnie w miejscu wejscia tych przewodow w silnik...i jak na

> moje oko i wiedze (albo jej brak), to wlasnie tam jest

> termostat...

> Tak to wyglada...

> Pogoda ladna, jakies tam narzedzia mam, chetnie bym to sam zrobil i

> zaoszczedzil z 60funtow...no chyba, ze po drodze moge cos

> spierd**zielic, to jednak wolalbym oddac komus...

> Brac sie, czy nie?

Na fotkach wygląda że da się to zrobić w miarę łatwo. Jeśli to jest faktycznie przy termostacie, to wymień przy okazji dziada i zaopatrz się w metalowe skręcane obejmy na te rury. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko to powinieneś dostać w Halfordsie ( myślę że nawet termostat

> w razie czego by mieli ) .

Spoko - obudowa termostatu zdjeta, termostat wyjety - jutro o termostat spytam w euro car parts (mam pod reka) - sa zazwyczaj nieco tansi niz halfords (gdy nie ma promocji)...

Obawiam sie tylko, ze bede musial odwiedzic salon forda i zanabyc tam jedna mala uszczelke, bo nie sadze, zeby tam mieli takie duperele...

Dzieki za pomoc chlopaki - mam nadzieje, ze uda mi sie to szczelnie poskladac do kupy grinser006.gif

Napisano
Jeżeli jest to uszczelka między blokiem a obudową termostatu to w razie czego warto zamiast niej, zastosować jakiś dobry silikon do tego typu połączeń ( Loctite ).
Napisano

> Spoko - obudowa termostatu zdjeta, termostat wyjety - jutro o

> termostat spytam w euro car parts (mam pod reka) - sa zazwyczaj

> nieco tansi niz halfords (gdy nie ma promocji)...

Smialo mozesz poszukac zamiennika TRW - bardzo tanie czesci i dobrej jakosci waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.