Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rytmiczne cykanie spod maski

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pędziłem sobie autostradą dziś i z racji potrzeby zatrzymałem się na pit-stopie. Było pusto, ale dziwny dźwięk zmusił mnie by rozejrzeć się w poszukiwaniu tej piekielnej maszyny typu młot pneumatyczny, która brutalnie zakłóca wiosenną sielankę. Ku mojemu zdziwieniu robót wokół nie było, a sieczkarnia wydobywała się z pod mojej maski.

Rytmiczne, metaliczne cykanie narastające i przyspieszające w miarę podnoszenia obrotów. Wciśnięcie sprzęgła tego nie eliminuje. Wtryski suche, zero falowania obrotów, zmian w dynamice brak - tylko ta sieczkarnia. Hmmm, cos jakby zamontować plastik w rowerze i włożyć pomiędzy szprychy - im szybciej jedziesz - tym szybciej trrrryyykkka. Aha nie jest to związane z obrotem kół itp.

Poradźcie Panowie.

Zawór któryś czy co? Zalałem płyn do wtrysków bom myślał że ch....e paliwo zalał - zero zmian, nalał "wyciszacza popychaczy" jakiejś firmy - zero zmian.

Co to może być? I na jakie wydatki się szykować? Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Napisano
  • Autor

> wydmuchana uszczelka kolektora?

A szerzej Amigo? wdzięczny bym był

Napisano

metalowa uszczelka pod kolektorem wydechowym...

przy "przygazówce" klekocze jak motor?

Napisano

> Rytmiczne, metaliczne cykanie narastające i przyspieszające w miarę

> podnoszenia obrotów.

Witam

U mnie jest to samo juz od jakiegos pół roku. Cykanie czasami zanika, zwłaszcza przy wiekszych mrozach. Mechanik osłuchiwał silnik i postawił na luz na sworzniu tłoka. Koszt naprawy 1000PLN jeśli nic nie wyskoczy dodatkowego.

Inny mechanik opowiadał ze mieli taki przypadek rozebrali silnik wymienili kupe czesci i w silniku dalej stuka ale auto jezdzi juz dluzszy czas bez problemu

Ja na razie tak jezdze i nie wplywa to negatywnie na codzianna jazde.

Pozdr

Napisano

U mnie cykanie skonczylo sie malym remontem silnika, zdjeciem glowicy, wymiana pierscienia.

Napisano
  • Autor

No i syf. Wydech, kolektor wykluczony, olej gęściejszy zalany. Usłyszałem "pocieszenie" że pewnie wałek do roboty. Rewelacja. Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł....?

Napisano

Posłuchaj uważnie skąd cyka!!!

Mam to samo, ale to "coś" co cyka siedzi za filtrem powietrza (po lewej stronie od przodu patrząć- 1.4) Nie chce mi się ego rozbierać to narazie jeżdżę. Idą w to miejsce przewody paliwowe- czy powinna być tam jakaś pompka/cokolwiek innego elektrycznego co mogłoby się kończyć? Aha- cyka tylko jak się silnik rozgrzeje, na zimnym cisza.

Napisano
  • Autor

> Posłuchaj uważnie skąd cyka!!!

> Mam to samo, ale to "coś" co cyka siedzi za filtrem powietrza (po

> lewej stronie od przodu patrząć- 1.4) Nie chce mi się ego

> rozbierać to narazie jeżdżę. Idą w to miejsce przewody paliwowe-

> czy powinna być tam jakaś pompka/cokolwiek innego elektrycznego

> co mogłoby się kończyć? Aha- cyka tylko jak się silnik

> rozgrzeje, na zimnym cisza.

Właśnie ale czy jest to cykanie podobne do np. pompki czy przekaźnika, czy bardziej metaliczna sieczkarnia?? Bo u mnie to drugie.

Czy ewentualnie przy wałku byłaby jakaś odczuwalna zmiana w jeździe? bo u mnie brak. A słychać nawet bardziej od strony przegrody w silniku. Co jeszcze może być, bo zawory to chyba powinny na zimno dzwonić?

Napisano

> Właśnie ale czy jest to cykanie podobne do np. pompki czy

> przekaźnika, czy bardziej metaliczna sieczkarnia?? Bo u mnie to

> drugie.

>

Cykanie identyczne jak cykanie przekaźnika tylko, że cyka bez przerwy. Wprost proporcjonalnie do obrotów silnika.

Napisano

>Co jeszcze może być, bo zawory to chyba powinny na zimno dzwonić?

Wytarty wałek rozrządu.

Napisano

A co Ty jeszcze nie rozgryzłeś tego cykania biglaugh.gif ?

Wtryskiwacz i pochłaniacz par paliwa te dwie rzeczy cykają w naszych silnikach 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A co Ty jeszcze nie rozgryzłeś tego cykania ?

1) Zimno było

2) Padał często deszcz

3) Nie mam tu żadnych narzędzi oprócz klucza do kół palacz.gif

4) Nie chciało mi się grinser006.gif

> Wtryskiwacz

Odpada, no chyba, że u mnie zamontowali go w nadkolu za filtrem powietrza rotfl.gif

i pochłaniacz par paliwa te dwie rzeczy cykają w naszych

> silnikach

ChGW niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.