Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hak holowniczy w DR i karcie pojazdu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pamiętam, że kiedyś trzeba było mieć wpis w DR pojazdu dotyczący przystosowania do ciągnięcia przyczepy. Czy przepis ten zniesiono czy ciągle wpis taki należy mieć?

Sprawa wygląda tak, że 2 miesiące temu kupiłem samochód z hakiem, przerejestrowałem go i teraz mi się przypomniało o tym wpisie w dowodzie. Starego dowodu nie mam już jak sprawdzić (chyba że da się takie rzeczy sprawdzić w wydziale komunikacji), w dowodzie rejestracyjnym nie mam wpisu o haku. W karcie pojazdu na pierwszej stronie jest wpis "maksymalna masa ciągniętej przyczepy 1300kg" - czy to może być podstawa do rozpoczęcia dochodzenia prawdy?

Napisano

Hak do dowodu musisz mieć wbity. Jeśli nie masz czasu na grzebanie po starych papierach to pojedź na stację diagnostyczną, zapłać 35zł i wydadzą Ci zaświadczenie z którym idziesz do WK i tam na miejscu wbijają Ci hak. Na haku musisz mieć tabliczkę producenta bo inaczej nie wydadzą zaświadczenia na stacji diagnostycznej, do WK idziesz z karta pojazdu. To chyba tyle. Pozdrawiam

Napisano

Znajomy mial identyczny problem, poszedl do WK i bez problemu wpisali do dowodu hak. To bylo jakies 2 lata temu.

Napisano

> W karcie pojazdu na

> pierwszej stronie jest wpis "maksymalna masa ciągniętej

> przyczepy 1300kg" - czy to może być podstawa do rozpoczęcia

> dochodzenia prawdy?

Resztę Ci opisano, ja popieram opcję z "wtórną" rejestracją haka, o ile jest jego tabliczka znamionowa.

Natomiast co do tego wpisu, to jest to tylko informacja homologacyjna.

Np w tiko i w majonezie masz tam "0 kg", bo te sprzęty nie mogą legalnie nic ciągać (chociaż nasze domorosłe Mietki produkują haki do tych wynalazków).

Napisano
  • Autor

> Hak do dowodu musisz mieć wbity. Jeśli nie masz czasu na grzebanie po

> starych papierach to pojedź

tak więc przegląd będę musiał zrobić. zadzwoniłem do WK, miła pani sprawdziła stary dowód i tam haka też nie było wbitego (ciekawe jak samochód przez 3 lata przeglądy przechodził). na szczęście na haku jest tabliczka więc powinno się to odbyć bezboleśnie. dzięki wszystkim za informacje

Napisano

>ciekawe jak samochód przez 3 lata przeglądy przechodził).

nie wiesz jak to jest, różnie ludzie kombinują cfaniaczek.gif

>na szczęście na haku jest tabliczka więc powinno się to odbyć bezboleśnie dzięki wszystkim za informacje

mogą a raczej maja obowiązek podłączyć jakieś urządzenie do haka żeby coś tam sprawdzić, u mnie akurat nie podłączali skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.