Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka problemów jednocześnie

Featured Replies

Napisano

Witam

Otóż mam kilka spraw w swojej Asterce które wymagaja działań ale zanim wybiorę się do mechanika chciałbym Was o pare spraw zapytac.

1) Chodzi mi o pedał gazu - mam porowananie z Astrą 1,4 90KM - u mnie ten pedał cięzko chodzi a w Astrze kuzyna delikatnie. Co to może być? Bo różnica jest ogromna.

Ponadto w momencie gdy depcze na gaz to nie ma natychmiastowej reakcji - wg mnie zawolno sie zbieraja obroty w stosunku do przycisniecia pedału. U kuzyna w Astrze jest o niebo lepiej. W takim razie co może byc przyczyna takiego działania u mnie pedału gazu.

2) pedał sprzęgła (sprzęgło kompletne z dociskiem wymieniane było 1 rok temu i mało na nim przejechałem km) - pedał sprzęgła działa cięzko znowu zupełnie inaczej niż u kuzyna ( u niego delikatnie aż jest przyjemnie kołowac po parkingach albo w korkach). Wiem że sprzęgło jakie było montowane było nowe i jednej z dobrych firm (nazwy teraz sobie nie przypomnę). Linka sprzęgła od czasy zmainy sprzęgła była zmieniana dwukrotnie ale nadal nic to nie pomaga.

3) Często obroty podczas postoju czy to na światłach czy w korku zacinają się na pewenym poziomie np 2000. Efekt taki że stoje a samochód wyje bo ma duże obroty.

4) Chodzi mi jeszcze o zawieszenie tylnie a dokładniej o położenie kół tylnich wzgledem auta. wiem że nachylenie kół może byc takie /---\ ale jak stane z jakieś 3-5 za samochodem to prawe koło wydaje mi sie pod większym katem skierowane niz lewe.... od czego to może byc. W żadna wielka dziure nie wjechałem, zawieszenia tez nie mam zerwanego. Ot normalna jazda po naszych drogach. Czy takie położenie koła można jakoś wyregulować czy to czasem (czego sie obawiam najbardziej) np wygięcie tylniej belki.

5) jak zweryfikowac czy juz padł katalizator? Bo czasami (nawet żadko) poczuje w aucie cos jakby "zgniłe jaja" czyli chyba siarkowodór.... I czy taki zapach np nie może wynikać np ze złej jakości gazu....

6) No i ostatnia sprawa. Czy Wy tesz tak macie że co zmiana kól z zimowych na letnie i letnich na zimowe musze praktycznie robic zbieżnośc bo nigdy ta kierownica nie jest na wprost w czasie jazdy? Zawieszenie wiele razy sprawdzane i jest wszystko ok a problemy wystepują. Potem po wywazeniu kół i nawet robieniu zbiezności czy to na zimówkach czy letnich przy predkościach 100-1200km kierownica drży w rekach - strasznie to denerwujące.

Bardzo prosze o jakieś rady żebym tez wiedział jak z mechanikiem rozmawiać

Napisano

> 3) Często obroty podczas postoju czy to na światłach czy w korku

> zacinają się na pewenym poziomie np 2000. Efekt taki że stoje a

> samochód wyje bo ma duże obroty.

to mi wygląda na brudnego krokowca.. jezeli nie pomoże czyszczenie.. sprawdziłbym "lewe powietrze"

> 6) No i ostatnia sprawa. Czy Wy tesz tak macie że co zmiana kól z

> zimowych na letnie i letnich na zimowe musze praktycznie robic

> zbieżnośc bo nigdy ta kierownica nie jest na wprost w czasie

> jazdy? Zawieszenie wiele razy sprawdzane i jest wszystko ok a

> problemy wystepują. Potem po wywazeniu kół i nawet robieniu

> zbiezności czy to na zimówkach czy letnich przy predkościach

> 100-1200km kierownica drży w rekach - strasznie to denerwujące.

no tu to mi ewidentnie wygląda na krzywe felgi i/lub brak odpowiednich pierścieni centrujących

Napisano
  • Autor

> to mi wygląda na brudnego krokowca.. jezeli nie pomoże czyszczenie..

> sprawdziłbym "lewe powietrze"

> no tu to mi ewidentnie wygląda na krzywe felgi i/lub brak

> odpowiednich pierścieni centrujących

"lewe powietrze" ale gdzie do czego by miało dochodzic bo jestem w tych sprawach zielony.

Co do felg byc może i są krzywe ale jak jeżdze na zmaine koł to juz sie ze mnie śmieją ze to tylko u mnie takie problemy a u innych jakoś normalnie. Co do pierscieni centrujących to chyba się ich nie uzywa do oryginalnych oplowskich felg?

Napisano

> "lewe powietrze" ale gdzie do czego by miało dochodzic bo jestem w

> tych sprawach zielony.

no włąsnie... w tej sprawie to się chyba inni fachowcy powinni wypowiedziec bo ja też zielony w tych sprawach jestem... wpisz do szukajki ( ostrzegam że nei wszystkich lubi zeby.GIF) lewe powietrze tam gdzies powinien być mój temat w tej sprawie.. u mnie ten problem rozwiązala wymiana uszczelki pod przepustnicą

> Co do felg byc może i są krzywe ale jak jeżdze na zmaine koł to juz

> sie ze mnie śmieją ze to tylko u mnie takie problemy a u innych

> jakoś normalnie. Co do pierscieni centrujących to chyba się ich

> nie uzywa fo oryginalnych oplowskich felg?

no ja pomimo oryginalnych alusów opla musiałem zanabyć droga kupna pierścienie centrujace i dopiero wtedy jak złożylem prostowanie felg + pierścienie centrujące było fantastycznie

Napisano

> 1) (...) pedał cięzko chodzi

Uszkodzona linka. Zdejmij końce linki z pedału i przepustnicy i pociągaj z obu stron. Powinna chodzić w miarę lekko. Może gdzieś po drodze jest przygięta.

> 2) pedał sprzęgła działa cięzko

Możliwe, że podczas wymiany sprzęgła nie nasmarowano tulei ślizgowej po której porusza się łożysko wyciskowe. Zrób jak w p-kcie 1.

> 3) Często obroty podczas postoju czy to na światłach czy w korku

> zacinają się na pewenym poziomie np 2000.

Abo wynik uszkodzenia nr 1, albo lewe powietrze. Kolega Grundi już napisał co trzeba zrobić. Od siebie dodam, że lewe powietrze jest od przepustnicy do głowicy. Czyli uszczelki i rurki podciśnienia - od serwo, odpowietrzania zbiornika paliwa, obiegu wewnętrznego powietrza w kabinie itp.

> 4) Chodzi mi jeszcze o zawieszenie tylnie

Wygląda na zmęczoną belkę. Można by zrobić pomiar pochylenia kół i porównać czy wyniki odstają od normy. Może to tylko złudzenie.

> 5) jak zweryfikowac czy juz padł katalizator?

Pomiar składu spalin na stacji kontoli pojazdów i oględziny wnętrza wkładu, czy nie jest uszkodzony.

> 6) No i ostatnia sprawa.

Jeśli położenie kierownicy zmienia się po wymianie opon to wygląda to na krzywe felgi. Drżenie kierownicy przy tych prędkościach to niewyważone koła, lub krzywe opony (tzw. kartofel wink.gif). Czasami pomaga doważenie kół po zamontowaniu, a czasami wymiana opon.

Napisano

co do pkt 4 to w podpisie masz gaz, a butla w którym miejscu, ja niegdyś w peugeot miałem taką sytacje ze prawa strona była lekko uguęta bo tam była butla,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.