Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło - odpowietrzanie - JTD - Czujnik położenia rozrządu

Featured Replies

Napisano

Witam !

Od jakiegoś czasu mam luz na pedale sprzęgła (nie odbija do końca nie jest sztywny) około 1,5-2 cm luzu. Jak odpowietrzyć sprzęgło bo chcę zobaczyć czy to pomoże czy trzeba będzie wymienić wysprzęglik. Na kompie odczytali mi dzisiaj błąd czyjnika pedału sprzęgła - jakie mogą być efekty uboczne takiego błędu??? Czy przez taki problem z luźnym pedałem sprzęgła mogą sie przenosić jakieś drgania???

Znaleźli również błąd czujnika położenia wałka rozrządu - jakie mogą być objawy ??? Gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik i czy da radę samemu go wymienić???

Z góry dzięki za odp. i Pozdrawiam Wszystkich BBM

Napisano

> Jak odpowietrzyć sprzęgło bo

> chcę zobaczyć czy to pomoże czy trzeba będzie wymienić

> wysprzęglik.

Odpowietrznik jest na wysprzęgliku - dostęp do niego jest najlepszy po zdemontowaniu podstawy pod akumulatorem , co prawda można się do niego dostać z kanału , ale trzeba się nieco nagimnastykować .

> Na kompie odczytali mi dzisiaj błąd czyjnika pedału

> sprzęgła - jakie mogą być efekty uboczne takiego błędu???

Czujnik daje info do ECU że zmieniasz bieg , czyli silnik jest bez obciążenia - ale co z tym dokładnie robi to trudno powiedzieć , na pewno się przez to nic nie zepsuje wink.gif

> Czy przez taki problem z luźnym pedałem sprzęgła mogą sie przenosić

> jakieś drgania???

Nie widzę z tym żadnego związku .

> Znaleźli również błąd czujnika położenia wałka rozrządu - jakie mogą

> być objawy ???

Póki nie będzie błędu na stałe to raczej żadne - ewentualnie problemy z odpaleniem lub gaśnięcie silnika .

> Gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik

Pod osłoną rozrządu , przy górnym kole od wałka .

> czy da radę samemu go wymienić???

Jasne ok.gif

Napisano
  • Autor

>Odpowietrznik jest na wysprzęgliku - dostęp do niego jest najlepszy po zdemontowaniu podstawy pod akumulatorem , co prawda można się do niego dostać z kanału , ale trzeba się nieco nagimnastykować .

Czy robi się to metodą pompowania (jedna osoba naciska kilka razy sprzęgło -przytrzymuje a druga odkręca odpowietrznik aż poleci płyn i zakręca - tak ???

Jeżeli to odpowietrzanie nic nie da i dalej będzie luz tzn. że wysprzęglik padł (czy jeszcze coś można ewentualnie sprawdzić)

>Czujnik daje info do ECU że zmieniasz bieg , czyli silnik jest bez obciążenia - ale co z tym dokładnie robi to trudno powiedzieć , na pewno się przez to nic nie zepsuje

Słyszałem, że może silnik przechodzić przez to w tryb awaryjny ale nie wiem co to dokładnie znaczy, jakie będą objawy.......

>Póki nie będzie błędu na stałe to raczej żadne - ewentualnie problemy z odpaleniem lub gaśnięcie silnika .

Narazie nic się nie dzieje, pali na dotyk nie gaśnie także póki co lajcik....

Napisano

> Czy robi się to metodą pompowania (jedna osoba naciska kilka razy

> sprzęgło -przytrzymuje a druga odkręca odpowietrznik aż poleci

> płyn i zakręca - tak ???

Raczej skuteczniejsza metoda jest przelewowa. Odkręcasz odpowietrznik i płyn sie sam przelewa. Sprzęgło nie daje takiego oporu jak hamulce i pompowanie nie bardzo sie sprawdza.

W twoim przypadku bardziej stawiałbym na pad docisku.

Napisano

> Czy robi się to metodą pompowania (jedna osoba naciska kilka razy

> sprzęgło -przytrzymuje a druga odkręca odpowietrznik aż poleci

> płyn i zakręca - tak ???

W sumie tak , przypomina to odpowietrzanie hamulców .

> Jeżeli to odpowietrzanie nic nie da i dalej będzie luz tzn. że

> wysprzęglik padł (czy jeszcze coś można ewentualnie sprawdzić)

Poziom płynu hamulcowego , takie objawy j/w często wiążą się z jego wyciekiem na uszczelniaczach wysprzęglika .

> Słyszałem, że może silnik przechodzić przez to w tryb awaryjny ale

> nie wiem co to dokładnie znaczy, jakie będą objawy.......

Słabsze osiągi , większe spalanie - masz coś takiego ?

Poza tym jeśli sprzęgło nie zawsze odbija to błąd może być właśnie z tym związany ok.gif.

Napisano
  • Autor

>W twoim przypadku bardziej stawiałbym na pad docisku.

Raczej nie bo 2 tygodnie temu zmieniane sprzegło-docisk-łożysko-dwumasówka

>Poziom płynu hamulcowego , takie objawy j/w często wiążą się z jego wyciekiem na uszczelniaczach wysprzęglika

Muszę sprawdzić poziom i czy gdzieś nie wycieka :-)

>Słabsze osiągi , większe spalanie - masz coś takiego ?

Spalanie raczej w normie - nie zauważyłem nadmiernego

Ostatnio raz miałem przypadek, że coś strasznie zamulał i strasznie silnikiem telepało (to chyba ten tryb awaryjny był ?!?)

Napisano

> Ostatnio raz miałem przypadek, że coś strasznie zamulał i strasznie

> silnikiem telepało (to chyba ten tryb awaryjny był ?!?)

Tryb awaryjny nie powoduje telepania silnikiem - jest po to żeby jeszcze jakoś jechać autem jeśli któryś z czujników daje sygnał poza zakresem .

Oczywiście nie dotyczy to przypadku kiedy padnie taki czujnik z którego sygnał jest niezbędny dla bezpiecznej pracy silnika .

Napisano
  • Autor

Witam !

Wiem już dlaczego mam ten luz na pedale sprzęgła - brakuje mi jakiejś sprężyny przy samym pedale, jest tam jeszcze jakiś luźny element.... I tu mam ogromną prośbę - czy mógłby mi ktoś zrobić zdjęcie jak to tam wygląda, gdzie ta sprężyna itd..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.