Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wynalazek kolegi maras77 mam i ja - starcie II

Featured Replies

Napisano

Witam,

zafascynowany Waszymi opisami o cudnym wynalazku naszego kacikowego kolegi marasa77 postanowilem jakis czas temu usprawnic moj bolid w tenze zaawansowany mieszalnik gazowy. pierwsze starcie skonczylo sie fiaskiem o czym pisalem w tym watku. Problemem okazalo sie to iz chcialem podejsc do sprawy w sposob high tech. Zlecilem firmie dotoczenie tulejek i wyspawanie odpowiedniej konstrukcji palnika. Jak potwierdzila praktyka nijak sie to nie sprawdza w moim aucie. Podszedlem do problemu metoda garazowa i zrobilem najprosciej jak sie da - czyli tak jak to zrobil maras77. kawalek rurki + rurka miedziana o srednicy 22mm. skrocilem maxymalnie dolot gazu (co w praktyce i tak chyba nie ma znaczenia) ale tak mi akurat przy okazji pasowalo. pierwsze proby regulacyjne spowodowaly strzal i rozerwanie puszki z filtrem (rury gumowe wytrzymaly). ale po regulacjach jest lepiej niz bylo, choc idelanie nadal nie jest. furak lepiej sie zbiera, lepiej i bardziej ochoczo wkreca sie na obroty. na jalowym pracuje wspaniale - czasami na swiatlach w ogole nie czuje i nie slysze, ze silnik pracuje (i nie przesadzam). spalanie nie spadlo, a wrecz moze i ciutek wzroslo ale pewnie wynika to z faktu, ze czesciej i mocniej chce sie wciskac gaz. ale wracajac do problemow:

- nadal czasami mam ubogo przy przyspieszaniu (przez chwilke ale odczuwalne) - czuje tak jakby ktos zapial przyczepke, a pozniej ja odpial. zauwazylem, ze dzieje sie tak przy niskich obrotach (ok 2 tys). na wysokich jest ok.

Regulacja niz juz nie moge zdzialac. Zastanawiam sie zatem czy zastosowanie w moim bolidzie blosa da jakas poprawe? czy jest sens instalowac blosa w taki silnik? ew. jesli jest sens to jak go wpiac i poprawnie wyregulowac?

282238056-DSC_0002aa.JPG

post-52929-14352501425452_thumb.jpg

Napisano

Spróbuj rozszerzyć końcówkę rurki np za pomocą wlutowania miedzianej złączki redukcyjnej - ja tak miałem zrobione.

Zwiększy to wytwarzane podciśnienie w rurce.

Czy BLOS coś da? Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj rozszerzyć końcówkę rurki np za pomocą wlutowania miedzianej

> złączki redukcyjnej - ja tak miałem zrobione.

> Zwiększy to wytwarzane podciśnienie w rurce.

ok.gif

> Czy BLOS coś da? Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz.

ale chodzi mi raczej o sens montowania blosa do silnika 1.6. z tego co czytalem zaleca sie stosowanie blosa do silnikow 2.0 wzwyz.

Napisano

Weź po uwagę, że powietrze w kolektorze dolotowym nie płynie w jednym kierunku.Fala zwrotna powoduje silny rezonans i zapewne cofa Ci gaz spowrotem do miedzianej rurki. To nigdy nie będzię działać lepiej niż zwykły staroświecki mikser.Maleńkie otworki w dużej ilości powodują szybsze mieszanie się gazu z powietrzem, a ich rozmieszczenie pod katem 90 st w stosunku do słupa powietrza minimalizuje cofanie się gazu w stronę reduktora.Gaz zostaje niejako ścięty na tych otworkach podczas fazy odwrócenia ciśnienia.

Kiedyś słyszałem, że przy tego typu wynalazku trzeba mocno spłaszczyć koniec tej miedzianej rurki i będzie wyraźna poprawa.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś słyszałem, że przy tego typu wynalazku trzeba mocno

> spłaszczyć koniec tej miedzianej rurki i będzie wyraźna poprawa.

splaszyczyc? tzn?

Napisano

Zjawisko to w 4 cylindrowcu jest minimalne.

Napisano

Skoda jest 4 cylindrowa i harmoszka łącząca filtr powietrza marszczy się jak oszalała w takt pracy silnika...

Napisano

> splaszyczyc? tzn?

Rurka o niewilkiej średnicy sklepana młotkiem na końcu, prawie na płasko i wyciągnięta tymsamym na boki. Coś w tym rodzaju...

Napisano
  • Autor

> Rurka o niewilkiej średnicy sklepana młotkiem na końcu, prawie na

> płasko i wyciągnięta tymsamym na boki. Coś w tym rodzaju...

mozesz narysowac?

Napisano

No nie osłabiaj mnie pad.gif nigdy nie widziałeś jak wygląda np. ustnik od fagotu...

Napisano

> Skoda jest 4 cylindrowa i harmoszka łącząca filtr powietrza marszczy

> się jak oszalała w takt pracy silnika...

Ale to nie znaczy, że coś tam wraca.

Miałem 2 lata taką rurkę i było pięknie, w polonezach taki mikser gazu jest standardowo, a tam przecież jeszcze bliżej zaworów to jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.