Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maksymalny nacisk na hak a bagażnik rowerowy

Featured Replies

Napisano

Mam nadzieję, że dobrze trafiłem z postem. Noszę się z zamiarem przewożenia rowerów na dłuższe wycieczki. Do przewozu mam 2 rowery na kołach 28', każdy po około 13 kg, opcjonalnie jeszcze trzeci o identycznych parametrach ( szwagier też chciałby się czasem załapać na wycieczkę). Do tego całego majdanu jeszcze składana przyczepka rowerowa do przewozu juniorki,ale z przyczepką nie ma problemu,bo mieści się do bagażnika auta.

Samochód taki jak w opisie - Audi 80 Avant z hakiem.

Z gruntu odrzucam bagażniki dachowe - nie podobają mie się, a dodatkowo nie wyobrażam sobie jazdy gdzieś dalej z takim żaglem na dachu. Nie można też na nich w żaden sposób osłonić roweru przed kurzem, brudem etc.

Wątpliwości mam natomiast pomiędzy zakupem bagażnika na hak lub przyczepki lekkiej, o dmc poniżej 750 kg.

Przyczepka - ładuję do niej co chcę, zamykam plandekę i nikogo nie obchodzi i nie kusi zawartość. Mogą być rowery, można dorzucić jakąś torbę czy cokolwiek innego.Rowery w 100% zabezpieczone przed brudem.A minusy - dość drogo ( co najmniej 2400 zł), trzeba toto co rok ubezpieczać, nie bardzo mam gdzie trzymać ( parking strzeżony na osiedlu 50zł/miesiąc, poza sezonem wywiózł bym na wieś do teścia), do latarni pod blokiem przypiąć nawet łańcuchem to strach, bo jak nie zajumią całości, to chociaż plandekę albo jakaś wesoła młodzież porysuje i zniszczy. Dodatkowo jazda z przyczepą jest jakby nie patrzeć technicznie trudniejsza, nieco bardziej paliwożerna. Że nie wspomnę, że cofanie przyczepą jednoosiową nie jest moją najmocniejszą stroną - tzn. jesli trzeba, to cofnę, ale miejsca potrzebuję jak dla stara, a generalnie wolę odpiąć z haka jeśli jest pusta i manewry wykonywać "ręcznie".

Bagażnik na hak kosztuje znacznie mniej. Przymierzam się do:

http://www.thule.com/Thule/ProductPage____28542.aspx

Thule EuroWay 947 na 3 rowery, można wyhaczyć za jakieś 1400 zł. Po złożeniu i zdjęciu z auta rzucę w garażu i jeść nie woła. Przed złodziejstwem rowery da się jakoś tam zabezpieczyć, przed brudem i kurzem niekoniecznie - choć świta mi pomysł na jakieś pokrowce z w miarę lekkich tkanin - w przeciwieństwie do bagażnika dachowego można chyba okryć rowery i nie powinien powstać megażagiel za tylną klapą - a może się jednak mylę?

Główny problem polega jednak na tym, że bagażnik waży 18 kg, 3 rowery maksymalnie 45 kg ( taka też jest maksymalna ładowność bagażnika podana na stronie producenta). Razem daje to około 60-63 kg zamocowane na haku. Hak mam demotowalny, firmy Bosal - nie dość,że po zapięciu nie jest idealnie stabilny,lecz ma luz około 1mm w górę i w dół ( co z tym luzem, jeśli kula dostanie 60 kg obciążenia), to dodatkowo najbardziej mnie martwi napis na tablicze znamionowej - blb bla bla po niemiecku i dalej 50 kg. Jak mniemam,jest to dopuszczalny nacisk na kulę. Jeśli tak, to montaż bagażnika jest chyba całkowicie niedopuszczalny?

Co prawda po remoncie w mieszkaniu zdażyło mi się ciągnąć na dystansie 5 km przyczepę dwuosiową z 1,2 t ładunku, a na dystansie 40 km tą samą przyczepę z 800 kg, ale to zdecydowanie nie to samo, bo jakby nie patrzeć w przypadku dwuosiówki nacisk na kulę jest chyba znikomy, nawet jeśli jest załadowana po dach.A w przypadku bagażnika rowerowego cała jego masa to jednocześnie nacisk na hak?

Niech mnie ktoś oświeci, jak sobie poradzić z tematem. confused.gif

Napisano

Nacis na kulę 50 kg, waga bagażnika 18, więc zostaje 32 kg na ładunek.

Czyli spokojnie 2,5 rowera wejdzie, a jak załadujesz 3 to też nic się nie stanie. Każdy produkt ma spory zapas bezpieczeństwa, zarówno bagażnik jak i hak holowniczy.

W przypadku przyczepy nacisk 50 kg na kulę jest duzo bardziej niebezpieczny, bo przeciążenia chwilowe są duuużżżo większe, niż w przypadku bagażnika rowerowego.

Napisano

Czym ty sie przejmujesz, te 50kg to chyba lekka przesada, stan na hak i zobacz czy cos sie z nim dzieje a wazysz chyba wiecej niz 50kg, watpie zeby cokolwiek sie stalo, bo niby co, podluznice maja sie wygiac od tak smiesznego obciazenia ?

Napisano
  • Autor

> Czym ty sie przejmujesz, te 50kg to chyba lekka przesada, stan na hak

> i zobacz czy cos sie z nim dzieje a wazysz chyba wiecej niz

> 50kg, watpie zeby cokolwiek sie stalo, bo niby co, podluznice

> maja sie wygiac od tak smiesznego obciazenia ?

Na którymś tam forum znalezionym w necie ktoś opisywał przypadek, że założył 4 rowery na hak z dop. obc. 50 kg i po jakiś 12 km jazdy hak się wygiął i bagażnik na dziurach szorował po ziemi.

Z drugiej strony u mnie to byłoby przekroczenie maksymalnie o 10 kg, a tak naprawdę nawet mniej,bo żaden z rowerów nie waży 15 kg - fabrycznie mają po 12 kg z małym okładem - a dodatkowe pierdoły typu błotniki, oświetlenie etc. nawet 50 dkg chyba nie ważą.

Sam hak też wygląda dość pancernie, nie ma żadnych wygięć, uszkodzeń etc. Pod autem mocowania też są bez zarzutu...

Pomijam zresztą fakt, że handlarz od którego kupiłem auto przyznał się, że zrobił 2 kursy z lawetą do Niemiec, zanim znalazł mnie, czyli kupca - jelenia zlosnik.gif .Ja po zakupie zorientowałem się, że zepsuta jest śruba służąca do demontażu haka - tak więc gość jadąc z lawetą nie był pewien, czy hak jest zapięty prawidłowo, czy tylko w połowie założony, a nie zablokowany...

Tokarka załatwiła sprawę brakującego pokrętła od demontażu haka, a duża ilość WD 40 odblokowała nieco przyrdzewiałe gniazdo (powierzchniowa rdza w gnieździe blokowała możliwość wypięcia haka). Od tamtej pory wszystko działa jak dzwon, kilka razy woziłem się z lekką przyczepą - tak po 300 - 400 kg masy całkowitej z ładunkiem, ale wykonałem też trzy kursy z mocno przeciążoną dwuosiówką i też nic się nie stało...

Napisano

> Na którymś tam forum znalezionym w necie ktoś opisywał przypadek, że

> założył 4 rowery na hak z dop. obc. 50 kg i po jakiś 12 km jazdy

> hak się wygiął i bagażnik na dziurach szorował po ziemi.

no faztazja tego kogos mocno sie wylala hehe.gif

czyli ten hak mozna by wygiac np noga wink.gif

Napisano
  • Autor

> no faztazja tego kogos mocno sie wylala

> czyli ten hak mozna by wygiac np noga

W wyginanie mojego haka to też nie wierzę, ale czy pod zbyt dużym obciążeniem ten mechanizm do wpinania haka się nie zepsuje, to tak się trochę martwię.

Z drugiej strony myśl o przyczepce kupowanej specjalnie do przewozu rowerów mnie nieco odrzuca - trochę tak, jakby z armaty strzelać do muchy... smile.gif

Napisano

Dla świętego spokoju proponuję poszukać haka z większym dopuszczalnym uciskiem na kulę. Jak szukałem haka do fiata stilo to kilku producentów oferowało maks. 50 kg nacisku, ale też była firma, która miała w sprzedaży hak z maks. 70 kg nacisku na kulę.

Napisano

> Dla świętego spokoju proponuję poszukać haka z większym dopuszczalnym

> uciskiem na kulę. Jak szukałem haka do fiata stilo to kilku

> producentów oferowało maks. 50 kg nacisku, ale też była firma,

> która miała w sprzedaży hak z maks. 70 kg nacisku na kulę.

I zapewne jedyna roznica pomiedzy nimi to 7 zamiast 5 w instrukcji montazu smile.gif

Napisano

ale to nie chodzi o wytrzymałość haka, tylko o ugięcie zawieszenia :-)

70-100 kg nacisku to mają haki w VAN-ach/autach terenowych (NIE mylić z SUV-ami :-) )

Napisano
  • Autor

Musiałbym wywalić ten hak,co mam i montować inny - z racji wieku auta operacja skomplikowana,a dodatkowo całkowicie nieopłacalna.

Poza tym ten hak,co mam,to siakiś wyższy model - dorabiałem pokrętło do mechanizmu wypinania dopiero po tym,jak od dilera Bosala dowiedziałem się,że nowa kula (tylko hak, bez belek montażowych i całej reszty) jest na zamówienie,jedyne 1600 zł. Więc trochę byłoby szkoda,żeby prace przy naprawianiu poszły na marne.

Dodatkowo, żeby nie być gołosłownym - oto link do forum:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=218&w=65085382&v=2&s=0

a tu link do wypowiedzi tego gościa:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=218&w=65085382&a=65225173

Z dilerem Thule wstępnie umówiłem się,że przyjadę, on zapnie mi bagażnik i ze dwa rowery na próbę i będę mógł zrobić rundkę po okolicy, żeby zobaczyć,jak się całość spisuje. Niemniej wstępnie sprzedawca powiedział, że ma działać i że wszystkie demontowalne haki z automatem ( nie mówimy o tych mocowanych na śruby) mają niewielki luz po zamontowaniu. Odnośnie luzu to samo mi powiedzieli w sklepie z przyczepami i hakami, gdzie swego czasu pytałem o nową kulę.

Napisano
  • Autor

> ale to nie chodzi o wytrzymałość haka, tylko o ugięcie zawieszenia

> :-)

> 70-100 kg nacisku to mają haki w VAN-ach/autach terenowych (NIE mylić

> z SUV-ami :-) )

Z innej firmy - również przedstawiciela Bosal - za pomocą jakiś mocno skomplikowanych wyliczeń przedstawili mi, że ten model haka może dźwigać bagażnik rowerowy + maksymalnie 4 rowery (czyli ok. 80 kg). Więc pewnie pójdę w stronę bagażnika, a nie przyczepki smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.