Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przełącznie na P - włączony czy wyłączony?

Featured Replies

Napisano

No właśnie...

Bo kulając się autem matki złapałem się już kilka razy na tym, że parkuję, wyłączam silnik... zapomniawszy o przełączeniu krzynki na P, co dokonuje po chwili być może nieświadom skali niekorzystnych zjawisk związanych z wcześniej opisanym zjawiskiem...

Wrzuciłem frazę w goglownicę i zwróciło, że faktycznie nie należy tak postępować, niby ciśnienie oleju za małe itp... itd... Czym w ogóle jest przełączenie na P w porównaniu z D i czy takie przełączenie może nastąpić przy zgaszonym silniku, bo być może moje późniejsze przełączenie na P to czysta kurtuazja, z której nic kompletnie nie wynika... a faktyczne przełączenie na P następuje dopiero po ponownym rozruchu...

No i zapytuje oczywiście o ew. niekorzystne skutki takiego postępowania...

Napisano

> No właśnie...

> Bo kulając się autem matki złapałem się już kilka razy na tym, że

> parkuję, wyłączam silnik... zapomniawszy o przełączeniu krzynki

> na P, co dokonuje po chwili być może nieświadom skali

> niekorzystnych zjawisk związanych z wcześniej opisanym

> zjawiskiem...

> Wrzuciłem frazę w goglownicę i zwróciło, że faktycznie nie należy tak

> postępować, niby ciśnienie oleju za małe itp... itd... Czym w

> ogóle jest przełączenie na P w porównaniu z D i czy takie

> przełączenie może nastąpić przy zgaszonym silniku, bo być może

> moje późniejsze przełączenie na P to czysta kurtuazja, z której

> nic kompletnie nie wynika... a faktyczne przełączenie na P

> następuje dopiero po ponownym rozruchu...

> No i zapytuje oczywiście o ew. niekorzystne skutki takiego

> postępowania.

biegi powinno się zmieniać na zapalonym silniku smile.gif ogólnie jest taka zasada że najpierw zaciągasz hamulec ręczny potem wrzucasz P smile.gif w niektórych automatach jest problem gdy np na górce nie zaciągniesz ręcznego a pozostawisz na P smile.gif auto się kilka cm może stoczyć do przodu lub do tyłu i są potem problemy z wrzuceniem D. W swoim automacie miałem taki myk że gdy przekręciłem kluczyk na OFF i wyciągnąłem klucz ze stacyjki samochód dalej chodził do puki nie wrzuciłem P i wtedy gasł. smile.gif w innym automacie kolegi nie dało się przekręcić kluczyka aby zgasić silnik dopóki nie wrzuciłeś P

Napisano

> Czym w

> ogóle jest przełączenie na P w porównaniu z D

Zupełnie inne ciśnienia - P = skrzynia pracuje "neutralnie", przetwornik nie daje ciśnienia na elementy wykonawcze, nic nie jest obciążone - ot, luźno miele się olej.

D=obciążenia jak do jazdy.

Efekty ?

W największym skrócie to samo jak z turbosprężarką i wyłączaniem silnika bez jej uprzedniego wychłodzenia.

> i czy takie

> przełączenie może nastąpić przy zgaszonym silniku, bo być może

> moje późniejsze przełączenie na P to czysta kurtuazja, z której

> nic kompletnie nie wynika... a faktyczne przełączenie na P

> następuje dopiero po ponownym rozruchu...

Zależy od sposobu sterowania skrzyni, ale generalnie przestawienie wajchy z D na P powoduje choćby włącznie mechanicznej blokady i to akurat jest sterowane zawsze mechanicznie - choćby po to, żeby - celem odholowania/przepchnięcia auta móc przerzucić na N.

W normalnym automacie bez przerzucenia na P nie wyjmiesz kluczyka ze stacyjki.

> No i zapytuje oczywiście o ew. niekorzystne skutki takiego

> postępowania...

Patrz wyżej - nie jest to zdrowe dla ASB i takoż stoi w literaturze.

Coponiektóre auta mają mechanizmy zabezpieczające przed takimi sytuacjami, vide auta z elektronicznym kluczykiem (palone/gaszone z guzika) - bez przestawienia na P musisz np 2x wcisnąć a za drugim razem przytrzymać guzik start/stop + masz wycie i piszczenie, że "skrzynia nie w "P" ", oraz oczywiście nie możesz wyjąć "kartokluczyka" ze slota (o ile włożyłeś :-) ) i zamknąć auta z pilota.

Napisano
  • Autor

Spox, to jest pytanie z serii: "dlaczego niebo jest niebieskie" - wszyscy wiedzą, że jest bo tak ma być, nie aż tak sporo wie, dlaczego tak jest, a wytłumaczenie jest "piękne"...

Logicznie rozumując - że by zmieniać ustawienia skrzyni silnik musi być uruchomiony - staram się dokonywać wszystkich manipulacji na ON. Natomiast ze względu na nawyki z manuala, przesiadając się od czasu do czasu na auto zamykam szyby, wyłączam silnik i wbijam na jedynkę... zonk... jestem na D... a miało być ...

Pytanie brzmi - co się dzieje wtedy? Przełączyć na P i już nie miszać, a może przełączyć na P odpalić sinik a następnie go wyłączyć by ustawienie weszło w życie? Inaczej, czy przełączenie na P przy silniku OFF to tylko przesunięta wajcha... czy też może faktyczne przestrojenie skrzyni. No i dlaczego nie jest zalecane majdanie lewarkiem na wyłączonym silniku, w sensie: wbij pozycję ostateczną póki auto chodzi. Technicznie, co się dzieje, co się ew. psuje, dlaczego się nie zaleca, jakie mogą być ew. konsekwencje...

BTW, to hobbystyczne pytanie... zlosnik.gif Przy łikendzie człowiekowi różne bezedeury przychodzą na myśl...

//EDIT: w trakcie pisania padła odpowiedz... Także tego...

Napisano

Z innej beczki:

Skrzynia automatyczna, przełączamy z D na M i zmieniamy biegi ręcznie. Jak to się powinno robić? Zdejmując nogę z gazu jak w zwykłym manualu czy po prostu pchnąć wajchę z nogą na pedale gazu?

Pytam z czystej ciekawości.

Napisano

> Z innej beczki:

> Skrzynia automatyczna, przełączamy z D na M i zmieniamy biegi

> ręcznie. Jak to się powinno robić? Zdejmując nogę z gazu jak w

> zwykłym manualu czy po prostu pchnąć wajchę z nogą na pedale

> gazu?

> Pytam z czystej ciekawości.

bez ściągania nogi z gazu przerzucasz i jedziesz dalej smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.