Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy da się założyć centralny na tylną klapę w HB?

Featured Replies

Napisano

Przy okazji pochwalę się właśnie w sobotę sam założyłem centralny yay.gif001.gifdziękuję, dziękuję za oklaski brawo.gif

Przeciągnełem także kabelki do tylnej klapy ale tam ZONK wg.mnie nie da się tam założyć centralnego bo zamek jest inaczej skonstruowany niż pozostałe.

Jeśli założy się centralny na cięgno otwierające klapę to przy zadziałaniu centralnego klapa będzie się odmykać.

A może ktoś ma założony centralny na tylnej klapie w inny sposób,chętnie posłucham w jaki?

Widziałem co prawda oryginały na allegro do klapy ale i tak nie wiem jak by to miało działać.

Napisano

> sam założyłem centralny

ok.gif

Działanie pokazane w tym poście pierwszym z brzegu. Jest tego dużo więcej w szukajce wink.gif

Napisano
  • Autor

> Działanie pokazane w tym poście pierwszym z brzegu. Jest tego dużo

> więcej w szukajce

Ok dzięki w następny wekend zabiorę się za to jeszcze raz.

Napisano
  • Autor

> Działanie pokazane w tym poście pierwszym z brzegu. Jest tego dużo

> więcej w szukajce

Ok dzięki za podpowiedź,właśnie założyłem siłownik na klapę bagażnika.

Działa jak ta lala,trochę było zachodu z wygięciem i dostosowaniem drutu (bo to uniwersalny).

Mam tylko jedno małe pytanko jeśli siłownik zblokuje się w pozycji zamkniętej to nie ma fizycznej możliwości dostania się do bagażnika? Trzeba pewnie rozkręcać osłonę,a da się w ogule odkręcić od środka przy zamkniętym bagażniku?

Napisano

...Mam tylko jedno małe pytanko jeśli siłownik zblokuje się w pozycji zamkniętej to nie ma fizycznej możliwości dostania się do bagażnika? Trzeba pewnie rozkręcać osłonę,a da się w ogule odkręcić od środka przy zamkniętym bagażniku? ...

Ja tez montowałem siłownik do klapy, ale bardziej skomplikowana konstrukcja [dodatkowe współosiowe prowadzenie bolca blokującego].. Szkoda, ze nie zrobiłem zdjęcia, ale nie chce mi sie odkrecac osłony wink.gif... Natomiast w celu otwarcia zamka przy zablokowanym siłowniku, wczesniej wywierciłem otwór o srednicy wczesniej kupionej plastikowej zaslepki, do tej zaslepki od strony wewnetrznej zamocowałem kawałek cienkiej lineczki, a drugi jej koniec zamocowany do ciegiełka siłownika. Po przykreceniu osłony klapy wciskam zaslepke i....jest jakby tam miała być... W chwili zablokowania się siłownika w poz. zamkniete, od srodka składam oparcie tylnego fotela, wyciągam zaslepkę z osłony razem z zamocowanym do niej koncem lineczki, posiągam delikatnie cofając bolec do siłownika... I juz otwarte... yay.gif Oczywiscie, nigdy mi się nie zablokował, ale pzy montazu wykonałem kilka prób dla sprawdzenia patentu... Załuję, ze nie zrobiłem kilku fotek, jak rozwiązałem prowadzenie bolca, no i oczywiscie,- tego "zaworu bezpieczenstwa"... sciana.gif

Napisano

Nie uwazacie, ze prosciej bylo jechac na szrot, kupic oryginalny silownik za cale 20 PLN i zamontowac tak jak w fabryce?

Pozdrawiam

Napisano

> Nie uwazacie, ze prosciej bylo jechac na szrot, kupic oryginalny

> silownik za cale 20 PLN i zamontowac tak jak w fabryce?

> Pozdrawiam

Porsciej, prosciej..., ale po pierwsze trzeba by miec w poblizu "szrot", na "szrocie" powinna czekać "ASIA" z takim akurat zamkiem wyposazonym w siłownik.. Jak ja montowałem uniwersalny, to nawet na "dalszych" złomowiskach trudno było zastac złomową ASTRE... Dlatego przydała się inwencja... Moja ASIA nie miała zadnego siłownika w drzwiach, nawet pinów w przelotkach nie było, więc montaz uniwersalnego + ten w klapie... " boozing.gifPANIATNO"..?Gdyby oryginalne były tak dostepne bez problemów. ...To po co się męczyć...Lepiej czas z sąsiadem spędzić.. pub2.gif...

Napisano

He, he u mnie tez jest uniwersalny, ale na oryginalnym okablowaniu (trzeba bylo wykonac) i silownik oryginalny w klapie (stwoerdzilem, ze wlasna rzezba nie bedzie funkcjonowac, zbedna robota). Swego czasu zaopatrzylem sie w 4 takie silowniki, ale rozsprzedalem instalujac centralny w innych Astrach.

Poza tym, moja uboga GL nie miala wielu elektrycznych ciekawostek, ktore teraz juz sa (oczywiscie wedlug oryginalnych rozwiazan). Wkrotce tez odpalam dolozona klimatyzacje.

Pozdrawiam

Napisano

> Wkrotce tez odpalam dolozona klimatyzacje.

> Pozdrawiam

klimę masz z Asterixa czy jakaś totalna rzeźba z innego autka ? Jak cię to wyniosło finansowo ? Coś trzeba zmieniać w układzie nawiewu ?

pozdr

K.

Napisano

Klimatyzacja pochodzi z Astry, na nieoryginalna rzezbe nigdy bym sie nie zdecydowal. Za komplet: nagrzewnica kompletna, kompresor, przewody, wentylator chlodnicy klimatyzacji, element pasa przedniego do wentylatora, lapa kompresora z napinaczem, alternator 100A, panel sterowania nawiewem i przelacznikami, kompletna instalacja elektryczna, pompa wspomagania (akurat sprzedawca dorzucil razem z kolem pasowym walu-w przypadku przerobki napedu osprzetu z paska klinowego na wieloklinowy- u mnie juz byl wieloklinowy), mase pierdolek zaplacilem 1100 PLN. Brakuje mi jeszcze chlodnicy i osuszacza, ale to juz wkrotce. Wszelkie prace instalacyjne wykonalem sam (wymiana nagrzewnicy, podlaczenie instalacji elektrycznej), wiec odpada koszt montazu.

Nalezy wyjac cala deske, wyciac otwory w przegrodzie czolowej, podlaczac elektryke, przerobic pas przedni.

Ogolnie operacja nieoplacalna, ale lubie robic takie rzeczy i chcialem miec klimatyzacje.

Pozdrawiam

Napisano

...."Nalezy wyjac cala deske, wyciac otwory w przegrodzie czolowej, podlaczac elektryke, przerobic pas przedni.

Ogolnie operacja nieoplacalna, ale lubie robic takie rzeczy i chcialem miec klimatyzacje..."

He he he... hehe.gif A mnie to nawybrzydzał, jak sam robiłem centralny do klapy dorabiając mechanizm... smile.gif

To ja sie odwdzięczę..:- A nie lepiej zmienic autko na takie z klimą..?.. brawo.gif Ja tez czasem lubie pokombinowac... 20.GIF

Napisano

Nie wymienilem samochodu na taki z klimatyzacja, bo lubie swoj i jednoczesnie nienawidze zmieniac pojazdow na nowsze, lepsze i td...

Samochod i tak byl mocno zdekompletowany do naprawy nadwozia i lakierowania, wyjecie deski tylko ulatwilo podciagniecie instalacji do klimatyzacji, tempomatu, komputera, podgrzewanych spryskiwaczy, swiatel przeciwmgielnych, czujnikow: temperatury, poziomu plynu chlodzacego i poziomu plynu do spryskiwaczy, podswietlenia spodu maski (orygnalne rozwiazanie, na lampke jest miejsce w masce)...

Zalozenie oryginalnego silownika w klape jest rozwiazaniem prostszym niz znalezienie samochodu, ktory by mi odpowiadal. Astra Astrze nierowna. Jezdzilem naprawde wieloma Astrami (wylaczajac dziesiatki innych samochodow) i tylko jedna, moze dwie prowadzila sie tak jak moja, po prostu mi lezala w rekach. Dlatego tez mecze swoj woz modyfikacjami, ktore sa funkconalne, oryginalne i umilaja zycie.

Argument zmiany samochodu do mnie nie przemawia (choc wielu mi to mowilo, ja jestem uparty).

Pozdrawiam

Napisano

To naprawde jestes zapalencem i lubisz tą robotę... Takich sie ceni.. ok.gif Ale chyba nie powiesz, ze planujesz jeszcze montaż 4 poduszek i kilku kurtyn.. hmm.gif ... To chyba z garażu nie wychodzisz.. zlosnik.gif A masz jeszcze czas na jazde...? frown.gif

Oczywiscie gratuluje zacięcia do takich modyfikacji.. brawo.gif

Pozdrawiam... boozing.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.