Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

( F ) Stukanie w przednim zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

Witam, od jakiegoś czasu borykam się ze stukami podczas jazdy. Po przekroczeniu ok 20km/h zaczynam słyszeć w wewnątrz ( i tylko we wnętrz mad.gif ) stuki. Prowadząc asterkę nie byłem nawet wstanie określić czy stuka przód, czy tył auta.

Z pomocą przyszedł mi Zielik- prowadził, a ja nasłuchiwałem z tylnego siedzenia, na 99% obstawiłem przód.

Rzecz jest o tyle irytująca że w żaden sposób nie jesteśmy w stanie określić źródła problemu.

Wczoraj zdemontowałem przednie koło- strona kierowcy, zdemontowałem tarczę , usunąłem z niej ranty. Wyczyściłem zębatkę ABS i zmontowałem z powrotem- nic jednak to nie pomogło.

Na wszelki wypadek u Zielika przed garażem dobraliśmy się do tylnego bębna- czyszczenie z rdzy, Zielik odtłuścił okładziny, oraz przesmarował mechanizm - podczas jazdy sprawdzającej ręce nam opadły frown.gif , dalej łupie.

Dodam że sprawdziliśmy opony na obecność kamyka wink.gif

Jest jeszcze jeden ciekawy mantyk, a mianowicie stukanie występuje podczas jazdy na wprost i skręcaniu w prawo, natomiast przy mocniejszym skręcie w lewo nastaje cisza.

Czy ktoś miał może podobna przypadłość w swojej asterce?

Mi na chwile obecną pomysły się już skończyły.

pozdrawiam

Napisano

Jesli stukotanie jest rownomierne, narasta wraz z predkoscia i nie pojawia sie przy najechaniu na nierownosci, to jest najprawdopodobniej uszkodzony jeden z przegubow wewnetrznych polosi.

Pozdrawiam

Napisano

podobna sytuację miał mój kolega.. co prawda w Punto... ale powód był prozaicznie śmieszny

u niego pomogło poprawienie "opaski ślimakowej" zabezpieczającej osłonę przegubu...

Napisano

witaj u mnie bylo podobnie wymienilem lozysko amortyzatora i jest ok pozdrawiam wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli stukotanie jest rownomierne, narasta wraz z predkoscia i nie

Stukotanie jest równomierne i najbardziej słyszane po przekroczeniu 20km/h i częstotliwość jego się zwiększa wraz ze wzrostem obrotów koła- powyżej pewnej prędkości jest nie słyszalny, zagłusza go szum powietrza i pracujący silnik.

Zacznę może od sprawdzenia tak jak radzi grundi "opaski ślimakowej"

W drugiej kolejności łożysko, przegub nieco kosztuje więc chciał bym być pewny jego uszkodzenia wink.gif

Tak jak pisałem, ciężko jednoznacznie określić pochodzenie tych stuków, jutro wolne więc trzeba będzie nad tym popracować hmm.gif

Napisano
  • Autor

Ale, w zeszłym roku już profilaktycznie wymieniałem łożyska amortyzatorów na kolumnie Macphersona hmm.gif

W ciągu roku by się nie skończyły

pozdrawiam

Napisano

Na przegubie powinny byc opaski zaciskane szczypcami, jednorazowe, a nie slimakowe.

Pozdrawiam

Napisano

ciekawy przypadek.. Zdejmij koło, obadaj czy gdzies koło nie dotyka przewodu od ABS o ile go masz bo lubi sie byczepiac z mocowania, sprawdz czy cos nie dotyka osłony tarczy hamulcowej, jak juz koledzy mowili obadaj osłony przegubow i opaski. a w ogole to podnies prawa strone auta, odpal silnik, wrzuc trojke i niech sie kula w powietrzu! wtedy mozesz nasłuchiwac pukania!

Napisano
  • Autor

> Na przegubie powinny byc opaski zaciskane szczypcami, jednorazowe, a

> nie slimakowe.

I tak właśnie jest. Sprawdziłem dokładnie Gumy na przegubach są całe- szczelne i z ładnie zaciśniętymi opaskami - tak jak kolega wyżej napisał jednorazowe zaciskane szczypcami.

58d2242678669750.jpg

Podczas oględzin zaobserwowałem jedna ciekawa rzecz, a mianowicie półoś ma luz, w stronę skrzyni biegów ok 2mm. Czy tak powinno być, bo sprawdzałem z prawej strony i nic takiego nie było- zaznaczyłem na fotce kierunek luzu i jego skok

8946de2031356a00.jpg

Napisano

Luz osiowy musi być w tym miejscu. A co to za czarna substancja z lewej strony przegubu? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ciekawy przypadek.. Zdejmij koło, obadaj czy gdzies koło nie dotyka

> przewodu od ABS o ile go masz bo lubi sie byczepiac z mocowania,

> sprawdz czy cos nie dotyka osłony tarczy hamulcowej, jak juz

> koledzy mowili obadaj osłony przegubow i opaski.

Witam.

Ciekawy przypadek napewno to jest. frown.gif

Dziś obadałem ostatnie 2 kółka ( czyli całą prawą stronę ) lewa sprawdzona już wcześniej- zdejmowane bębny- opukane z rdzy, po złożeniu nic nie stuka, czy przyciera. To samo dotyczy się przedniego koła, jeszcze dla pewności lekko odgiąłem blachę osłaniająca tarcze od wewnętrznej strony.

Jeśli chodzi o haczenie o czujnik ABS to tez nie to, wyczyściłem zębatkę+ cortarin + czarna farba podkładowa - na pierwszej fotce widać za czujnikiem ślady po malowaniu.

> a w ogole to

> podnies prawa strone auta, odpal silnik, wrzuc trojke i niech

> sie kula w powietrzu! wtedy mozesz nasłuchiwac pukania!

No niestety, już to przerabialiśmy razem z Zielikiem w ten właśnie sposób sprawdzaliśmy lewą stronę - jednak nic nie stuka.

niewiem.gif

Coraz częściej zastanawiam się czy nie podjechać na szarpaki, albo jeździć, aż się coś urwie hmm.gif

Końcówki drążków i przegubów wymieniane 2 lata temu, to samo dotyczy się łączników stabilizatorów

Próbowałem zamienić miejscami koła przód z tyłem, też nic nie dało--szukam dalej smirk.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Luz osiowy musi być w tym miejscu. A co to za czarna substancja z

> lewej strony przegubu?

to moje zabezpieczenie zębatki ABSu - oczyszczonej z luźnych fragmentów rdzy, zagruntowane cortarinem, pomalowane na koniec podkładem -czarnym wink.gif

pozdrawiam

Napisano

Ja nadal obstawiam uszkodzony przegub wewnetrzny.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ja nadal obstawiam uszkodzony przegub wewnetrzny.

> Pozdrawiam

To ten od strony skrzyni biegów?

Jest dostępny oddzielnie, czy też jako półośka ?

pozdrawiam

Napisano

> To ten od strony skrzyni biegów?

Tak

> Jest dostępny oddzielnie, czy też jako półośka ?

Jest dostepny oddzielnie, w cenie porownywalnej do ceny przegubu zewnetrznego.

Niemniej jednak warto by bylo podmienic cala polos (prawa) na sprawna i przejechac sie. Podejrzewam ze bedzie dobrze. Przerzucenie polosi to jakies 15 minut pracy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Niemniej jednak warto by bylo podmienic cala polos (prawa) na sprawna

> i przejechac sie. Podejrzewam ze bedzie dobrze. Przerzucenie

> polosi to jakies 15 minut pracy.

> Pozdrawiam

Kurcze, ja dał bym sobie rękę uciąć że to z lewej stuka. Masz jakiś patent, aby ostatecznie sprawdzić która strona?

Za bardzo nie mam skąd wsiąść na podmianę, raczej musiał bym kupić, dlatego zależny mia na wysokim prawdopodobieństwie.

pozdrawiam

Napisano

Sprawdzaj w ten sposob: zlap kielich przegubu wewnetrznego, a druga reka ruszaj polosia w pionie (uwaga: nie pomylic z luzem przegubu wewnetrznego w lozysku skrzyni biegow, ten wystepuje w kazdej kilkunastoletnie Astrze, ale nie jest to przyczyna stukotania). Jezeli luz bedzie wyczuwalny, to przegub jest uszkodzony i bedzie przyczyna narastajacego wraz z predkoscia stukotania, co prawda rzadko padaja przeguby wewnetrzne, ale sie zdarza.

Podobne stuki wywoluje uszkodzona podpora walu napedowego w ukladzie tylnonapedowym.

W ukladzie przednionapedowym stukotanie narastajace wraz z predkoscia moze wystapic w nastepujacych przypadkach:

- ciala obce w biezniku,

- uszkodzenie lozyska piasty (rzadko, ale sie zdarza),

- obcierajace o polos lub piaste elementy (takze obluzowany odwaznik na dlugiej polosi),

- uszkodzony przegub wewnetrzny (najczesciej),

- uszkodzony przegub zewnetrzny (oprocz terkotania na skreconych kolach, bardzo zuzyty przegub zewnetrzny moze wywolywac takie efekty),

-poluzowane sruby mocujace felge do piasty ma osi napedowej.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

OK. sprawdzę z początkiem tygodnia.

Będę musiał skorzystać z kanału.

Na razie dziękuję za zainteresowanie.

pozdrawiam

Napisano

> Na razie dziękuję za zainteresowanie.

> pozdrawiam

Zwróć uwagę na pewien istotny, ale ważny dla sprawy szczegół.

Czy podczas jazdy z prędkością, przy której występuje stukanie, kiedy przejeżdżasz przez poprzeczne nierówności na szosie (auto się bujnie) zmienia Ci się intensywność stukania? Jeśli tak, to jesteśmy w domu.

Napisano
  • Autor

Witam,

Dziś jest u mnie 22*C i podczas przejażdżki stuki były znacznie cichsze niż zazwyczaj hmm.gif

Ciężko wiec było ustalić czy nierówność zmieniała stukot, gdyż całkowicie go zagłuszała. Jutro postaram się umówić ze znajomym na skorzystanie z kanału i sprawdzę luz na tych przegubach.

pozdrawiam

Napisano

Stawiam na przegub wewnętrzny. Sprawdź luz prostopadły do osi od strony skrzyni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.