Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co pada w alternatorze?

Featured Replies

Napisano

Powinno być 13,8-14,4V w przypadku bbm 14,2V jest ok.

Przepaliła mi się żarówka(2 tygodnie temu wymieniana), podejrzewałem, że zmieniając żarówkę zrobiłem zwarcie...

Tak czy inaczej miernik w łapkę(nie chciało mi się sprawdzać bezpieczników) i sprawdziłem napięcie na żarówce - jest.

Sprawdzałem przy włączonym zapłonie, światłach i wentylatorze, napięcie na żarówce było 11,88V, stwierdziłem, że włączone odbiorniki wsysają prąd, ale dla pewności podłączyłem miernik pod klemy, odpaliłem silnik i okazało się, że napięcie 13,77-13,88V bez względu na obciążenie i obroty silnika.

Czyli jest coś nie tak.

Co waszym zdaniem mówi 30.GIF w alternatorze?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Bez przesady - napiecie jest wystarczajace. Jezeli juz sie czepiac to moim zdaniem diod - z czasem padna calkowicie i bez zarly prad w zastraszajacym tempie. W dieslu mam 14.2-14.3 bez wzgledu na to co wlacze, w 2.0 13.9-14.0 i tez trzyma. Jezdzi bezproblemowo, aku jest ladowane. Moim zdaniem na razie nie masz sie czym przejmowac choc faktycznie np w Sienie znajomego trzyma 14,4 non-stop (za wyjatkiem tego ze to juz jego 5ty nowy alternator z powodu obudowy) hehe.gif

Napisano
  • Autor

Przejadę się w tygodniu do mechanika niech wyciągnie altka i sprawdzi mostek diodowy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Warto za to placic? Jestes pewien ze to pada alternator a nie np cos na kablach/zlaczkach? Czesto spotyka sie duze straty wlasnie na wyjsciu z alternatora...

Napisano
  • Autor

> Warto za to placic? Jestes pewien ze to pada alternator a nie np cos

> na kablach/zlaczkach? Czesto spotyka sie duze straty wlasnie na

> wyjsciu z alternatora...

Identycznie zaczynały się jaja z poprzednim alternatorem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> sprawdziłem napięcie na żarówce - jest.

> Sprawdzałem przy włączonym zapłonie, światłach i wentylatorze,

> napięcie na żarówce było 11,88V,

To normalka przy tych przekrojach przewodów . Przełącznik świateł też robi swoje. Ja zrobiłem obejście z przekaźnikiem . Wysterowałem go z przewodu zasilającego zarówkę a napiecie robocze wziąłem bezposrednio z aku przez dodatkowy bezpiecznik.

Napięcie na żarówce wzrosło o ponad 1,2 V a i swiatła znacząco pojaśniały.

Altek nie ma nic do tego skoro napięcie na klemach jest ok.

Napisano
  • Autor

> Altek nie ma nic do tego skoro napięcie na klemach jest ok.

Właśnie nie jest bo kolejny pomiar był na klemach akumulatora i napięcie pi*oko było zbliżone. Bardziej chodzi mi o to, że napięcie przy pracującym silniku mierzone na akumulatorze jest poniżej 14V.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Właśnie nie jest bo kolejny pomiar był na klemach akumulatora i

> napięcie pi*oko było zbliżone. Bardziej chodzi mi o to, że

> napięcie przy pracującym silniku mierzone na akumulatorze jest

> poniżej 14V.

> Pozdrawiam BAS

Ja odkąd kupiłem auto (ponad rok) mam napięcie na klemach poniżej 14, a jak włączę światła i dmuchawę na 2 bieg, to spada do 13,4. Robię głównie krótkie odcinki, bo do pracy mam 3 km, a będąc w pracy kilka razy dziennie jadę po części na odległość 2 km. Wszystko jest w porządku.

Napisano

13,8V jest w porządku - oprócz diod w alternatorze jest także regulator napięcia.

Napisano
  • Autor

> 13,8V jest w porządku - oprócz diod w alternatorze jest także

> regulator napięcia.

Podjechałem dzisiaj do mechanika i okazało się, że na zimnym jest 14,2V, mechanik powiedział, że pewnie regulator się rozgrzewa..., ale pracuje i mam na razie obserwować.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.