Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zafira CDTI 1.9 120KM rozrząd

Featured Replies

Napisano

Witam. 30.GIF

Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Zafiry 1.9 CDTI 120KM z 2006r.

Na liczniku mam ponad 97000km, ale ile auto ma naprawdę tego nie wiem (standart, książka serwisowa chyba podrobiona)

I mam pytanie czy wymieniać rozrząd z pompą wody czy sam rozrząd? W tym silniku jest chyba pasek a nie łańcuch? I czy jesli samochód nie ma jeszcze 3 lat robić coś z klimatyzacją tj. dobić czynnik, odgrzybić albo coś, czy nie ruszać nic jeśli działa i nic nie śmierdzi

Orientuje się ktos jaki jest koszt wymiany rozrządu w tym silniku?

Pozdrawiam, jeśli ktoś miałby jakies pytania dot. tego samochodu chętnie odpowiem

Napisano

ciach

w kilku słowach, na szybcika bo do pracy trzeba iść:

1) masz pasek,

2) wymiana zaleznie od rocznika, np. moja chce co 4 lata lub 130kkm,

3) musisz kombinować 1000-1200zł (z pompą wody),

4) nie zapomnij przeczyścić EGR bo pewnie zasyfiony a nowy kole 2000zł.

Napisano

Ja mysle ze jak nie masz pewnosci przebiegu, to lepiej zrobic to teraz i wliczyc to sobie w cene samochodu.

Zawsze lepiej wczesniej niz 1m za pozno.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info. Dziś zadzwonię do ASO i zapytam się o cenę, oczywiście dam znać ile krzykną

a cioto ten EGR?

I co jeszcze warto zmienić, wyczyścić w kupionym używanym samochodzie (oprócz tego rozrządu, oleju i wszystkich filtrów tj. powietrza,paliwa,i p/pyłk)?

Napisano

> Dzięki za info. Dziś zadzwonię do ASO i zapytam się o cenę,

> oczywiście dam znać ile krzykną

To daj znać - będziemy mieć porównanie.

Ja wymieniałem 2 tyg. temu i zapłaciłem w ASO 349 zł.

Części miałem swoje.

Napisano
  • Autor

No to tak:

W Oplu komplet czyli rozrząd + pompa wody + olej + wszystkie filtry ok. 1700-1750zł (sam rozrząd ok 700-800, sam olej z filtrem oleju 400zł)

w serwisie Expert-Roczniak wszystko w/w ok. 1300-1350

Aha i w Oplu powiedzieli mi że zalecana zmiana rozrządu w tym silniku (cdti 1.9 120KM) co 150000km, niekoniecznie jest potrzeba wymiany pompy wody choc lepiej zmienić w/g opla (jakby mogli to pewnie wymienili by cały silnik za jedyne 50000zł smile.gif )

Z uwagi na powyższe chyba się jeszcze trochę km wstrzymam z rozrządem, zmienię same filtry+olej

Napisano

> Z uwagi na powyższe chyba się jeszcze trochę km wstrzymam z rozrządem...

Nie rozumie twojego postępowania..........

Na początku postu piszesz: "Na liczniku mam ponad 97000km, ale ile auto ma naprawdę tego nie wiem (standart, książka serwisowa chyba podrobiona)" a teraz zastanawiasz się nad wymianą która ma być zrobiona przy przebiegu 150tyś....

Napisano

Tez go nie rozumiem. Jest jedna zasada niepisana, ze jak kupujesz uzywke z nieznanych rak, to od razu jedzie sie do mechanika i robi przegladzik, a jak jest kolo 100kkm to rozrzadzik nie zaszkodzi. Bo naprawa glowicy to troszke wiecej niz 1300 zl.

Ale kazdy jest kowalem swojego losu, a z samochodem robi co chce.

Napisano

> 1) masz pasek,

A w vectrze c 1.9 cdti 150 km tez jest pasek ?

Napisano

> A w vectrze c 1.9 cdti 150 km tez jest pasek ?

Też smile.gif

Napisano

> Aha i w Oplu powiedzieli mi że zalecana zmiana rozrządu w tym silniku

> (cdti 1.9 120KM) co 150000km, niekoniecznie jest potrzeba

> wymiany pompy wody choc lepiej zmienić w/g opla

Niepisana zasada nt rozrządu - wymienia się wcześniej niż zalecane, około przy 75% przebiegu określonego przez producenta.

EGR to taki śmieszny zaworek - brudzi się i trzeba czyścić (częściej gdy jeździmy na któtkich dystansach). Tutaj matematyka też jest prosta (jak w przypadku rozrządu) - czyszczenie 200zł, nowy gdy już się nic nie da zrobić ponad 2000zł 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Witam.

> Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Zafiry 1.9 CDTI

> 120KM z 2006r.

> Na liczniku mam ponad 97000km, ale ile auto ma naprawdę tego nie wiem

> (standart, książka serwisowa chyba podrobiona)

> I mam pytanie czy wymieniać rozrząd z pompą wody czy sam rozrząd?

Opel zaleca wymianę co 150 tys km ale mówi się, ze marketingowcy przesadzili. Fiat przy dokładnie tych samych silnikach zaleca wymianę rozrzadu po bodajże 120 tys km.

Ty, jak sam piszesz, nie jesteś pewny autentycznosci przebiegu. Ja zaryzykuję stwierdzenie ,ze jesli kupiłes tą zafirę od handlarza albo nawet sam od turasa w komisie w DE to na 99,9% masz skręcony licznik. Sam kiedyś długo szukałem opla z cdti i 3 latki z przebiegiem około 100kkm nie istnieją na sprzedaz w niemiecko/tureckich komisach. Można takie znaleźć w komisach przysalonowych ale od razu kosztują 2-3 tys ojro wiecej.

Tak wogóle to jak chcesz zmieniać olej i filtr to podjedź do najbliższego ASO Opla, od jakiegos czasu mają promocję na tzw. usługi błyskawiczne i za 179 pln wymienią Ci olej 5W30 i filtr oleju, nie jest to hit cenowy ale cena moim zdaniem przyzwoita. Przy okazji szarpnij się na dodatkowe 100-150pln za podłączenie do techa to sprawdzą Ci przebieg zapisany w pamięci ECU i porównają z tym z pamieci wyświetlacza oraz ilośc km do nastepnego przeglądu, będziesz mógł z tego być może wywnioskować coś na temat przebiegu tego auta. Przy okazji moze dowiesz się o jakiś archiwalnych albo aktualnych błędach.

Co do rozrządu to ja bym wymieniał od razu nawet jesli te 97 tys km okaze się autentyczne, no i koniecznie razem z pompą wody żeby nie wymieniać jej samej za rok czy dwa.

Za częsci (wraz z pompą) dobrych firm kupione w np. inter carsie zapłacisz góra 600-700 pln, za wymianę w normalnym warsztacie pewnie ze 300pln a w ASO około 600pln.

Co do EGRa to ja radzę nie ruszać go póki nic się nie dzieje tzn. nie wykazuje błędów, nie odczuwasz poszarpywania w trakcie przyspieszania itp. Zdarza się, ze wyczyszczenie EGR z nagromadzonego tam nagaru spowoduje luz w trzpieniu i zawór pracuje niewłaściwie powodując właśnie poszarpywanie. Wiesz, lepsze jest wrogiem dobrego, jak nic się nie dzieje nie ruszaj, akurat w przypadku EGRa zaczniesz działać jak będzie problem, wyczyścisz wtedy a jak nie pomoże poszukasz nowego.

Powodzenia.

Napisano
  • Autor

Dzięki za szczegółowe informacje.

Chyba jednak koledzy przekonaliście mnie, lepiej zmienić rozrząd i spokojnie pomykać niż pomykać z duszą na ramieniu. Zafirę kupiłem od handlarza, on ściągnął ją z niemiec, zatem zapewne na 99% coś z licznikiem było kręcone. Na liczniku mam 98ooo ale po wnętrzu auto wygląda na 60000 (porównuję do astry którą miałem od nowości a sprzedałem ją jak miała 74000) tzn. kierownica prawie w ogóle nie wytarta, przyciski, guziczki jak nowe, plastiki drzwi, nakładki na pedały, fotele bez jakicholwiek śladów użytkowania itd. Przetarty trochę jest jedynie dywanik pod nogą kierowcy i lewy guzik w kierownicy (menu) jest bardziej wytarty od prawego (volume), klocki hamulcowe jak nowe, auto nie bite (sprawdzane czujnikiem grubości lakieru). Poza tym auto jak nowe...

Aha i jeszcze w aso powiedziano mi że pompa jest jakoś na zewnątrz silnika i nie ma potrzeby jej wymiany z rozrządem, bo w razie czego zmienić ją można nie ruszając rozrządu. Prawda to?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.