Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regulacja luzu zaworowego 1.4 - czym?

Featured Replies

Napisano

Witka.

Koleżanki i koledzy: wczoraj (tak, wiem, była niedziela...) miałem w planie powyciągać płytki zaworowe aby pomierzyć ich grubości przed planowaną regulacją. A skończyło się na pomiarze luzów zaworowych, bowiem - niestety - mój plan miał jeden słaby punkt i jak się okazało spalił na panewce. Chciałem mianowicie przy pomocy du...żego śrubokręta wcisnąć szklanki, wydłubać płytki no i OK. Lecz - mimo, że do ułomków nie należę - nawet "operowanie" wkrętakiem z podwyższenia w postaci ryczki nic nie pomogło - szklanki ani drgnęły... oslabiony.gif Myślałem jeszcze o tym, by usiąść na rękojeści wkrętaka, ale to mogło by się zakończyć na dwa sposby i w tym drugim rękojeść mogła by wejść......no wiecie gdzie. yikes.gifbiglaugh.gif. Jakiego zatem używacie narzędzia/sposobu oprócz przyrządu specjalnego nr 982748164646164981481491874019, którego oczywiście nie mam, aby wcisnąć szklanki?

P.S. Przy okazji potwierdziło się, ze człowiek całe życie się uczy. Konkretnie nie radziłem sobie z poceniem/wyciekiem oleju spod pokrywy zaworów. Wczoraj oprócz dokręcenia głowiczki zadziwiła mnie łatwość odkręcania nakrętek pokrywy - praktycznie luźne. I okazało się, że luźne były również 3 dolne szpileczki w głowiczce. Dokręcone, zobaczymy, czy pocenie ustanie? hmm.gif

Napisano

Jak nie możesz wcisnąć samych szklanek to jest inne wyjście- ciut więcej prawy. Ściągnij wałek rozrządu i masz wszystko na tacy.

Co do pocenia się to ten typ tak ma, ale ja już mam patent na to.

Demontaż, mycie pokrywy i przylgi głowicy rozpuszczalnikiem nitro lub acetonem, umyć nowej uszczelkę (powinna być mięciutka), posmarować (delikatnie) pokrywę silikonem w miejscu gdzie wchodzi uszczelka, posadzić uszczelkę w pokrywie, posmarować uszczelkę silikonem i całość posadzić na silniku, dokręcić stopniowo aż do oporu, zostawić do zastygnięcia na następny dzień. Nie ma prawa się pocić.

Napisano

> Jak nie możesz wcisnąć samych szklanek to jest inne wyjście- ciut

> więcej prawy.

Czego?

> Ściągnij wałek rozrządu i masz wszystko na tacy.

Może i skuteczne ale chyba nader pracochłonne.

> Co do pocenia się to ten typ tak ma, ale ja już mam patent na to.

U mnie nic się nie poci. Uszczelkę po wymianie i zmontowaniu wszystkiego do kupy posmarowałem silikonem wysokotemperaturowym - od dawna już nic się nie poci smile.gif Powiedzmy, ze znalazłem podobny sposób do twojego smile.gif

Napisano

Jeżeli nie masz takiego przyrządu... To może spróbuj gdzieś pożyczyć... może za jakąś małą opłatą? albo kupić (nie wiem ile kosztuje ani nawet jak wygląda grinser006.gif)

Ew. daj do mechanika na wymianę... Często się tego nie robi a i chyba nie kosztuje dużo.

Przepraszam, ze nic nie poradziłem - posta napisałem, bo nie widzę, żeby ktoś Ci poradził tak jak byś tego oczekiwał.

Napisano

U siebie w 1.5 nie wyciągałem płytek, ale w Punto w FIRE robiłem to tak, ja dwoma dużymi płaskimi wkrętakami przyciskałem szklankę za ranty do dołu, a brat cienkim drucikiem odklejał i wyciągał płytkę. 15 min roboty, po nabraniu wprawy i wymianie 3 płytek, teraz by mi to zajęło.

Też mam problem z cieknącą uszczelką pokrywy zaworów. Nie wiem, jak to jest w 1.4, bo tam zdaje się jest aluminiowa, u mnie natomiast jest blaszana i właśnie to jest jej największy minus, bo się wygina pomiędzy szpilkami, jak się ją dociska.

W FIRE jest jeden super sposób, zeszlifować kołeczki dystansowe, lekko o około 0.5-1mm, wtedy uszczelka jest tak jakby bardziej ściskana. Zakładasz bez żadnych silikonów, nawet dla bardzo leniwych powiem, że odtłuszczać nie trzeba i nie będzie ciekło. wink.gif W 1.4 z alu pokrywą zapewne też są takie kołki, więc można z nich zebrać nieco materiału. powinno pomóc. wink.gif

Napisano

> Czego?

A sam nie wiem, Cyba mi chodziło że więcej roboty, tak to jest jak sie pisze po 20.GIF

> Może i skuteczne ale chyba nader pracochłonne.

Czy ja wiem? Przynajmniej w 1.0 nie. W 15 minut przestawiam rozrząd pod blokiem.

Może u Ciebie płytki jakoś się zacięły w szklankach i dlatego nie chcą wyjść a wtedy to tylko demontaż wałka. Czasem też olej potrafi tak mocno przyssać że nie chce wyjść.

Napisano

> Ew. daj do mechanika na wymianę... Często się tego nie robi a i chyba

> nie kosztuje dużo.

Danie do mechanika to nie rozwiązanie, skosi cię za tą głupotkę na 100zł, no chyba że ktoś sr* kasą to OK.

Napisano

> Danie do mechanika to nie rozwiązanie, skosi cię za tą głupotkę na

> 100zł, no chyba że ktoś sr* kasą to OK.

No ale jak samemu nie wychodzi to co począć?

A 100 to aż tak dużo? Bez przesady, że trzeba kasą s....

Sąsiad oddał astrę II na wymianę przednich tarcz, klocków i rozrządu z pompą wody....1200 zł sciana.gif To dopiero trzeba kasą srać.

Napisano

> No ale jak samemu nie wychodzi to co począć?

Trzeba spróbować inaczej, z innej strony a nie poddawać się na starcie

> A 100 to aż tak dużo? Bez przesady, że trzeba kasą s....

Dla mnie to dużo, bo robota nie taka straszna, a wartość samochodu niewielka, kilka takich robót i mechanikowi zapłacisz tyle co samochód wart.

> Sąsiad oddał astrę II na wymianę przednich tarcz, klocków i rozrządu

> z pompą wody....1200 zł To dopiero trzeba kasą srać.

No niestety jak się nie potrafi samemu to tak jest. W swoim wszystko robię sam i wiem jak mam zrobione. Raz było u mechanika na wymianę sworznia wahacza to po niecałych 5 tyś musiałem robić znowu bo inteligent przyspawał sworzeń żeby pewniej było- wytopiło wkładkę teflonową. Nie ufam mechanikom, a co zrobię sam to nie zapłacę.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nie masz takiego przyrządu... To może spróbuj gdzieś

> pożyczyć... może za jakąś małą opłatą? albo kupić (nie wiem ile

> kosztuje ani nawet jak wygląda )

wygląda to tak:

282284489-ShimTool.jpg

i nie wiem czemu - dopiero teraz dotarło do mnie - że tym czymś się nie naciska od góry popychacza, tylko wkłada pomiędzy dwie sąsiednie krzywki (ustawione wówczas w sekwencji przód - tył) i wtedy opierając o wałek naciskamy popychacze..... yay.gif banalnie proste!

a druga wersja (zwana też podpórką) wygląda jak dwa metalowe płaskie kły połączone górą, które obejmują wałek od góry. niestety - fotki brak. podobne do dziurawej łyżki od koparki spineyes.gif

> Ew. daj do mechanika na wymianę...

do mechanika? foch.gif prędzej sam wyklepię taki przyrząd z pręta amortyzatorowego lub wykrępuję z blachy kątówką. waytogo.gif

post-109606-14352501677734_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Jak nie możesz wcisnąć Ściągnij wałek rozrządu i masz wszystko na tacy.

to też jest sposób, ale aż tak mnie nie pili - w najgorszy zawór wydechowy z dużym oporem wchodzi szczelinomierz 0,45, jest minimalny wymagany luz. patrząc od lewej (I cylinder) to zawory 4 i 5 (wydechowe II i III cylindra) mają wzorcowy luz. wszystkim pozostałym luz się zmniejszył (uklepują się gniazda zaworowe?) i jeśli np. dla ssących ma być 0,40 to nie wchodzi, a 0,35 wchodzi z luzem.

> Co do pocenia się to ten typ tak ma, ale ja już mam patent na to.

> Demontaż, mycie pokrywy i przylgi głowicy rozpuszczalnikiem nitro lub

> acetonem, umyć nowej uszczelkę (powinna być mięciutka),

> posmarować (delikatnie) pokrywę silikonem w miejscu gdzie

> wchodzi uszczelka, posadzić uszczelkę w pokrywie, posmarować

> uszczelkę silikonem i całość posadzić na silniku, dokręcić

> stopniowo aż do oporu, zostawić do zastygnięcia na następny

> dzień. Nie ma prawa się pocić.

właśnie była nowa uszczelka, posadowiona na czerwonym silikonie.............i się pociło. stąd dokręcanie głowiczki. hmm.gif

Napisano

> to też jest sposób, ale aż tak mnie nie pili - w najgorszy zawór

> wydechowy z dużym oporem wchodzi szczelinomierz 0,45, jest

> minimalny wymagany luz. patrząc od lewej (I cylinder) to zawory

> 4 i 5 (wydechowe II i III cylindra) mają wzorcowy luz. wszystkim

> pozostałym luz się zmniejszył (uklepują się gniazda zaworowe?) i

> jeśli np. dla ssących ma być 0,40 to nie wchodzi, a 0,35 wchodzi

> z luzem.

Z tego co pamiętam to tolerancja luzu zaworowego jest +- 0.05 mm, więc się mieścisz. A luz maleje bo tak jak piszesz gniazda się wyklepują i zawory głębiej siadają. Ja miałem luz na jednym wydechu o 0,2 za mało i nic się nie działo. Ale wyregulowałem płytkami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.