Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi Allroad 2.5 TDI V6 - brak mocy

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów,

Ja po sąsiedzku z kącika Lanosa.

Mam od pewnego czasu przyjemność jeździć Audi Allroad 2.5 TDI V6 (rocznik 2003, przebieg 112kkm). Niestety wczoraj spotkała mnie niespodzianka. Nagle podczas przeciętnego przyspieszania pod górkę zaświecił się CHECK. Zgasł po kilku godzinach. Następnie podczas testowego głębszego przyśpieszania zaświecił się ponownie. Podjechałem na diagnostykę do ASO, fachmani powiedzieli, że błąd z turbiny: przeładowuje i sterownik wyłącza turbo. Błąd skasowali i na razie tyle.

Dziś zrobiłem jazdę testową, kilka dynamicznych przyśpieszeń i CHECK się nie zaświecił, ale auto ma dziurę w mocy powyżej 3000 rpm. Efekt jest powtarzalny. Jadąc po równej drodze z gazem w podłodze dojechałem dość szybko do 140km/h i nagle jakby mu mowę odjęło ... prawie przestał przyśpieszać.

Przejrzałem nieco archiwum i znalazłem 3 potecjalne problemy:

- zapieczone łopatki w turbinie i nie działa sterowanie geometrią (takie coś wstępnie sugerowało ASO),

- zawór n75

- przepływka

Problem pojawił się praktycznie z dnia na dzień, Czy turbina mogła tak nagle zastrajkować? Auto użytkowane z głową tzn. bez żyłowania silnika na zimno, bez piracenia z gazem w podłodze i potem od razu wyłączania silnika, regularnie serwisowane, ostatni przegląd i wymiana oleju były w listopadzie.

Proszę o sugestie co mogło się stać? Czy coś jestem w stanie sprawdzić samodzielnie? Dodam, że mechanikiem samochodowym nie jestem. Mam wstępnie umówioną wizytę na diagnostykę w ASO, ale to dopiero po długim weekendzie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano
  • Autor

Silnik dziś nieco odżył. Przegoniłem go trochę po autostradzie. Raz się zająknął ale potem wszystkie konie się zbudziły i zaczęło śmigać aż miło.

Jednak co było przyczyną tego nie wiem.

Napisano

> Silnik dziś nieco odżył. Przegoniłem go trochę po autostradzie. Raz

> się zająknął ale potem wszystkie konie się zbudziły i zaczęło

> śmigać aż miło.

> Jednak co było przyczyną tego nie wiem.

Przyczyna zapewne PSJ. Jeżeli sytuacja się powtórzy to turbo do czyszczenia. Powinieneś zrobić logi.

Napisano
  • Autor

> Przyczyna zapewne PSJ. Jeżeli sytuacja się powtórzy to turbo do

> czyszczenia. Powinieneś zrobić logi.

Widocznie zbyt grzecznie ostatnio jeździłem ... błąd, ale na szczęście przegonienie auta o autostradzie pomogło smile.gif

Dla zainteresowanych tematem znalazłem wątek dotyczący czyszczenia kierownic w turbince.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano

> Widocznie zbyt grzecznie ostatnio jeździłem ... błąd, ale na

> szczęście przegonienie auta o autostradzie pomogło

> Dla zainteresowanych tematem znalazłem wątek dotyczący czyszczenia

> kierownic w turbince.

> Pozdrawiam

U mnie jakiś czas temu również zauważyłem delikatny spadek mocy po zaświeceniu się kontrolki silnika. Ale powodem był poluzowany czujnik temperatury.

Być może silnik po zdiagnozowaniu jakiegoś problemu i po zaświeceniu kontrolki silnika sam na wszelki wypadek ogranicza o trochę moc? hmm.gif

Napisano

Myśle że powinieneś zajżeć tutaj:

http://www.a6klub.pl/index.htm

lub tutaj:

http://www.audiklub.org/phpBB2/

Ten motor to tykająca bomba, lepiej zrobić porządną diagnostykę i sie upewnić czy pewnego dnia go szlag nie trafi. We skazanych forach jest trochę ludzi mających większe pojęcie o tym motorze...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Na razie odpukać po niewielkim "zaostrzeniu" stylu jazdy problemów brak. Błędów na kompie również brak. Oby tak dalej.

Napisano

> Na razie odpukać po niewielkim "zaostrzeniu" stylu jazdy problemów

> brak. Błędów na kompie również brak. Oby tak dalej.

Wałki sprawdziłeś?

Napisano

> Na razie odpukać po niewielkim "zaostrzeniu" stylu jazdy problemów

> brak. Błędów na kompie również brak. Oby tak dalej.

Zapieczone kierownice turbiny

Na długo Ci to nie pomoże... Najlepiej wyczyścić..

W warsztacie za taką usługę płaciłem bodajże 200zł...

Najgorsze jak podczas wyprzedzania wyskoczy Ci błąd i zostaniesz na lewym pasie

Napisano

> Wałki sprawdziłeś?

Przy takim przebiegu?

Wałki z tego co wiem to koło 200tys

Napisano
  • Autor

> Zapieczone kierownice turbiny

> Na długo Ci to nie pomoże... Najlepiej wyczyścić..

> W warsztacie za taką usługę płaciłem bodajże 200zł...

> Najgorsze jak podczas wyprzedzania wyskoczy Ci błąd i zostaniesz na

> lewym pasie

A może to jednak nie kierownice? Jeszcze kilka razy po pierwszej wpadce zdarzyła się dziura w mocy jednak nie było błędów na kompie, czyli ... nie było przeładowania ??? Może nawala coś innego? Pewien mechanik sugeruje, że to może jednak być zawór sterujący.

Z własnych obserwacji okoliczności kiedy pojawiała się "dziura":

1. Po szybkim zrywie na drugim biegu do ok. 4200rpm na trzecim biegu nie miał czym ciągnąć (3000-3200rpm i koniec). Po chwili jazdy moc wracała i wszystko było normalnie. Bez wyłączania silnika.

2. Po staniu w korku (gorący silnik) ruszam z miejsca i już od niskich obrotów dźwięk sinika jakiś nie taki, brak mu tego

"czegoś". Naciskam mocniej gaz (trzeci bieg) idzie jakoś na pół gwizdka, w okolicach 3000rpm koniec ciągu. Za chwilę jak w punkcie 1 wszystko śmiga jak należy i ładnie wciska w fotel. Takie coś zdarzyło się ze dwa razy.

Obecnie wszystko działa jak należy.

Napisano
  • Autor

Pozwolę sobie dodać jeszcze jedno pytanie: Czy wpływ temperatury powietrza na moc silnika może być tak duży? Wiadomo im zimniejsze tym lepiej, a powyżej opisany przypadek (stanie w korku) sugeruje kłopoty z temperaturą powietrza zasysanego.

Zapewne odpowiednie logi pozwolą odpowiedzieć na to pytanie. Czy ktoś z okolic Rybnika lub Gliwic posiada VAG'a i mógłby mnie wesprzeć? Nie mogę trafić w okolicy odpowiedniego mechanika, jeden jak usłyszał o logach to powiedział, "że się nie da".

Napisano

> Przy takim przebiegu?

> Wałki z tego co wiem to koło 200tys

Oj, niekoniecznie. Kolega z pracy miał wałki do zrobienia przy ok. 125 kkm. A przebieg był pewny - samochód znany, z rodziny.

A turbo było robione przy jakichś 75 kkm. No, ale za to pewnie należy winić właściciela.

Napisano

> Przy takim przebiegu?

> Wałki z tego co wiem to koło 200tys

Nawet po 100tys wałki padały w serwisowanych autach...

Napisano

> Pozwolę sobie dodać jeszcze jedno pytanie: Czy wpływ temperatury

> powietrza na moc silnika może być tak duży? Wiadomo im

> zimniejsze tym lepiej, a powyżej opisany przypadek (stanie w

> korku) sugeruje kłopoty z temperaturą powietrza zasysanego.

> Zapewne odpowiednie logi pozwolą odpowiedzieć na to pytanie. Czy ktoś

> z okolic Rybnika lub Gliwic posiada VAG'a i mógłby mnie

> wesprzeć? Nie mogę trafić w okolicy odpowiedniego mechanika,

> jeden jak usłyszał o logach to powiedział, "że się nie da".

Drogo ale dobrze - www.koraszewski.com

dobrze, ale mniejsze doświadczenie z dieslami - http://www.quattro-service.pl/

jak się nie da logów zrobić? zmień mechanika...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.