Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator ??

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Mój uniok jest z 97 roku. Jak na swoje lata nic do niego nie mam ale mam ostatnio z nim pewien mały problem. Pali mi się kontrolka od akumulatora i nie wiem co jest grane. Stoi sobie na parkingu, bo nie wiadomo gdzie nim jechać teraz. Mam podejrzenie ,że jest to wina alternatora ewentualnie tyc diód prostowniczych. Nie wiem jak się do tego wszystkiego zabrać. Sprawdziłem naciąg paska i jest ok. Ale nie wiem jak wymontować ten alternator gdyż w tej mojej wersji 1.4 ciężko się do niego od strony maski dobrać. Co byście mi doradzali? Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Rafał

Napisano

> Witam wszystkich. Mój uniok jest z 97 roku. Jak na swoje lata nic do

> niego nie mam ale mam ostatnio z nim pewien mały problem. Pali

> mi się kontrolka od akumulatora i nie wiem co jest grane. Stoi

> sobie na parkingu, bo nie wiadomo gdzie nim jechać teraz. Mam

> podejrzenie ,że jest to wina alternatora ewentualnie tyc diód

> prostowniczych. Nie wiem jak się do tego wszystkiego zabrać.

> Sprawdziłem naciąg paska i jest ok. Ale nie wiem jak wymontować

> ten alternator gdyż w tej mojej wersji 1.4 ciężko się do niego

> od strony maski dobrać. Co byście mi doradzali? Z góry dziękuję

> za każdą pomoc.

> Rafał

Zara Ci ktoś doradzi, żebyś sie przywitał w odpowiednim wątku na FU hehe.gif

A co do problemu to najpierw miernik do łapki i sprawdź jak altek ładuje, bo może to nie w nim problem....a pali się ciągle, nie ważne czy jedziesz czy stoisz?

Napisano

> Zara Ci ktoś doradzi, żebyś sie przywitał w odpowiednim wątku na FU

No właśnie witamy się tu zlosnik.gif

Napisano

na twoim miejscu sprawdziłbym dokładnie wszystkie kable dochodzące do alternatora, nawet popuściłbym je i zakręcił od nowa. u mnie poruszanie kablami dało rezultat, kontrolka błyśnie teraz tylko czasami a wcześniej cały czas się żarzyła. Ja ją jak na razie olałem i jeżdżę już około roku. we wcześniejszym Uno gdy kontrolka się żarzyła wymieniłem cały alternator ale po jakimś czasie żarzenie kontrolki wróciło.

Napisano
  • Autor

Przepraszam zapomniałem się przedstawić. Nazywam się Rafał i witam wszystkich forumowiczów :-).

Nie macie może książki serwisowej do uno w pdf-ie. Ja takowej nie posiadam a napewno przydałaby się do odkręcenia alternatora, bo nie wiem jak się do niego dobrać.

pozdrawiam

Napisano

> Przepraszam zapomniałem się przedstawić. Nazywam się Rafał i witam

> wszystkich forumowiczów :-).

> Nie macie może książki serwisowej do uno w pdf-ie. Ja takowej nie

> posiadam a na pewno przydałaby się do odkręcenia alternatora, bo

> nie wiem jak się do niego dobrać.

> pozdrawiam

ja mam w pdfie ale nic tam nie ma smile.gif mogę za to przekaz prawie ustny popełnić i opowiem ci jak się wykręca altek z 1,4..

po pierwsze podnieś auto,

dwa, ściągnij koło, ściągnij obudowę paska na altku.

trzy, wypnij wtyczkę (niebieska) która jest w kolektorze od góry silnika patrząc.... bezpośrednio nad altkiem (wygoda),

cztery, popuść nakrętkę altka którą zobaczysz zaraz po zdemontowaniu wtyczki.

pięć, połóż się pod autem i zobaczysz ze kółko na którym obraca się pasek jest przy okazji śrubą do mocowania altka.. (jakieś 20 cm długa śruba), posiada ona nakrętkę od strony silnika, popuść ja także.

sześć, odkręć kable prądowe (klucz 10) i wypnij wtyczkę z altka.

siedem, powinno być pierwsze, ściągnij klemy z aku 270751858-jezyk.gif

osiem, altek się teraz kiwa, ustaw go tak żeby ściągnąć z niego pasek,

dziewięć, zdemontuj śrubkę z numeru cztery(jakby się przypatrzeć, jest to górna śruba, dolna jest ta długa)

dziesięć, odkręć nakrętkę z długiej śruby, potem od strony koła odkręcaj jakimś wygodnym kluczem tą długą śrubę.. w którymś momencie powinna dać się wyciągnąć.

jedenaście, górną i dolną śrubę odkręcisz kluczem 17 smile.gif

jak już będziesz miał altek uwolniony, najtrudniejsze zadanie, wyjmij go smile.gif może się wydawać ze się nie zmieści ale wychodzi tym wirniczkiem do przodu, tyle ze trzeba jakieś 3-5 mm odsunąć silnik. powinien wyjść bez zdejmowania półosi.

dwanaście, jak czegoś nie zrozumieliście, nie wińcie mnie za to , nie umiem wyrazić słowami tego co czuję 270751858-jezyk.gif liczy się to że chcę pomóc, prawda?

EDIT: wymień bebechy w altku(szczotki, regulator napięcia, styki po których obracają się szczotki, łożyska, co się da) bo kable kablami, ale środek się zużywa czasem, mnie to 130 zł kosztowało i teraz jest luksus, mam prawie nowy altek smile.gif

resztę pytań na priv.

pozdrawiam , bartek

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dziękuję za pomoc. W poniedziałek zaczynam działać na kanale. Może sie uda :-). Pożyjemy zobaczymy. Jak już zrobię to powiem co i jak. Dziękuję Wam wszystkim za porady.

Rafał 20.GIF

Napisano
  • Autor

Witam po przerwie moi drodzy forumowicze 20.GIF

Alternator wykręcony :-). Udało się, ale z małymi oporami. Mieliśmy problem z tą główną śrubą i trzeba ją było młotkiem wybić, i to porządnie !!!

Teraz jakby coś to chętnie pomogę i poradzę przy wymianie alternatora.

Dam znać jak go zrobię.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.