Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie w 3mieście lub na pomorzu tuning silnika??

Featured Replies

Napisano

Chciałbym poprawić osiągi w moim nowo zakupionym Uniaczu 1.4 Kat z 1998, tzn. ztuningować silnik, chodzi mi o planowanie głowicy, szlify itp.

Nie znam sie dokładnie na tym i nie wiem co jeszcze się tam modyfikuje.

Możecie polecić jakiś zakład w 3miescie lub na pomorzu??

Z góry dzięki.

Napisano

Kolego, jak nie wiesz co, gdzie, po co, na co to poczytaj, najlepiej TUTAJ to może przybliżysz swoje wymagania.

Potwierdzasz że "Klient nigdy nie wie czego chce, za to zawsze wie czego nie chce" zlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> Chciałbym poprawić osiągi w moim nowo zakupionym Uniaczu 1.4 Kat z

> 1998, tzn. ztuningować silnik, chodzi mi o planowanie głowicy,

> szlify itp.

> Nie znam sie dokładnie na tym i nie wiem co jeszcze się tam

> modyfikuje.

> Możecie polecić jakiś zakład w 3miescie lub na pomorzu??

> Z góry dzięki.

Moim skromnym zdaniem, wydatki wyłożone na jakikolwiek tuning uno rocznik 1998 (piękny wiek, już niedługo Twoje dziecię powinno zdawać egzamin kompetencji czy jak mu tam i wstąpić do gimnazjum), jeszcze na dodatke z katalizatorem, a więc monowtrysk - nie mają sensu.

Zamiast tuningu emeryta lepiej było pieniądze planowane na tuning dołożyc i kupić coś nowszego, którego nie trzeba tuningować.

Nie wiem, czy silniczek 1,4 monowtrysk zamiast do tuningu, po dokładnej ocenie np. na hamowni, nie będzie musiałl być poddany po prostu remontowi.

A teraz zamiast tuningowania proponuję, jeżeli jak widać, zamierzasz tą jednostką szaleć jeszcze kilka lat (bo inaczej po co tuning?), ostro zabezpieczyć się przed RUDĄ. Bo tuningowy silnik zacznie wyrywać się z zawiechy, a ta wyrywać z blacharki. A także szczegółowo przejrzeć całą instalację elektryczną od aku, kabli, mas, zapłonu, aż po drobne z pozoru czujniki jak sonda lambda, czujniki temperatury, podcisnienia i in.

Bo nie życzę, aby po kosztownym np. splanowaniu głowicy, polerowaniu kanałów dolotowych, montazu filtra stożkowego, sportowego wałka rozrządu, sportowego wydechu itp. za ładne pieniądze, nie okazało się za chwilę, że trzeba wymienić - odpukać - układ tłokowo-korbowy, układzik rozrządu czy może nawet głupią z pozoru pompę wodną, która przy zdartych łożyskach rozwala ustawienia sportowego rozrządu .

W każdym razie - duuużo powodzenia.

Napisano
  • Autor

Samochód jak na 1998 jest w b.dobrym stanie jeśli chodzi o karoserie, dosłownie kilka ogniw korozji, cały czas garażowany. Silnik ma niecałe 70 tyś. przejechane, kupiony od znajomego, który jeździł nim tylko do pracy, był jego "oczkiem w głowie", dlatego go kupiłem.

Interesowała by mnie opcja podniesienia mocy silnika taka jak tutaj

Jaki byłby koszt takich przeróbek i gdzie mogę je zrobić w 3miescie lub na pomorzu?? Czy może bardziej opłacałoby sie zamienić silnik na coś mocniejszego??

Pozdrawiam

Napisano

> Chciałbym poprawić osiągi w moim nowo zakupionym Uniaczu 1.4 Kat z

> 1998, tzn. ztuningować silnik, chodzi mi o planowanie głowicy,

> szlify itp.

> Nie znam sie dokładnie na tym i nie wiem co jeszcze się tam

> modyfikuje.

> Możecie polecić jakiś zakład w 3miescie lub na pomorzu??

> Z góry dzięki.

Jeśli chodzi o tuning to tutaj www.magic.com.pl , głównie teraz zajmują się gazem (specjaliści), ale obsługują rajdy samochodowe, a także sami uczestniczą w nich. Tuningują praktycznie każde autko, ale o szczegóły trzeba pytać samemu.

Napisano

Dobrze prawisz, ale.. zlosnik.gif

> nawet głupią z

> pozoru pompę wodną, która przy zdartych łożyskach rozwala

> ustawienia sportowego rozrządu .

> W każdym razie - duuużo powodzenia.

W 1,4 pompa wody jest napędzana nie paskiem rozrządu, a paskiem alternatora 270751858-jezyk.gifhehe.gif

Napisano

Głowice sobie splanujesz jak Ci sieknie UPG grinser006.gif

Szlify yikes.gif - chyba gniazd zaworowych przy remoncie głowicy, jak Ci sieknie pas rozrządu rotfl.gif

IMHO - nie ma sensu no.gif

To takie podcieranie dupy szkłem zlosnik.gif

Trzeba było kupić cos mocniejszego - Uno - to sorry, ale Turbo i do tego jako drugie auto, bo na codzienną jazdę nie da rady 893goodvibes.gif

Napisano

jedenczwórka z teg rocznika to akurat niezbyt trafiony projekt do tuningu, lepiej byłoby tam wsadzić jakąś nowszą 1.4 albo 1.6 z palio, na tym już można podziałać...czytałem, że koledzy z cento sporo wyciągają z poczciwego 1.2...

Napisano
  • Autor

ok to ile trzeba dać za taką wymianę bebechów + tuning, tak orientacyjnie z grubsza??

liczę że za silnik wyjdzie ok 1200 zl

Napisano

> ok to ile trzeba dać za taką wymianę bebechów + tuning, tak

> orientacyjnie z grubsza??

> liczę że za silnik wyjdzie ok 1200 zl

za silnik wyjdzie ok 400zł, piaggio 50ccm... icon_rolleyes.gif

sprecyzuj swoje oczekiwania,powiedz jaki silnik chcesz tam włożyć, poczytaj z jakimi przeróbkami to się wiąże i wtedy uzyskasz odpowiedź mniej więcej jakim kosztem. palacz.gif

Napisano

> Głowice sobie splanujesz jak Ci sieknie UPG

> Szlify - chyba gniazd zaworowych przy remoncie głowicy, jak Ci

> sieknie pas rozrządu

może jemu się remont z tuningiem pomerdał hahaha.gif

Napisano

> może jemu się remont z tuningiem pomerdał

Wiesz, czasami remont daje efekty jak tuning rotfl.gif.

Napisano
  • Autor

dziękuję za wszystkie "rady", jest to mój pierwszy samochód, nie jestem mechanikiem, nigdy nie grzebałem w silniku i nie znam sie na tym jak podnieść mu trochę mocy, lub jaki silnik najlepiej wstawić, który najlepiej sie do tego nadaje, chyba po to jest forum, żeby czegoś się dowiedzieć, tak więc czekam na jakieś następne śmieszne komentarze... brawo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.