Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do posiadaczy zagazowanych MPI?

Featured Replies

Napisano

W którym miejscu macie zamocowane wtryskiwacze gazowe? Dzisiaj zgazowałem swojego MPI i jakież moje zdziwienie, bo wtryskiwacze wsadzili pod puszkę filtra powietrza. W efekcie filtr poszedł do góry i tłucze o maskę pad.gif. Reduktor zamontowali mi z przodu poniżej nadkola, zaraz przy zderzaku. To chyba też nieszczęśliwe miejsce, bo zimą powietrze przez zderzak będzie dmuchać prosto na reduktor. czerwona.gif I pytanie ostatnie,czy wasze bolidy na Lpg też klekoczą jak diesle?

Napisano

zrobili Ci panie fuszerkę widziałem wiele 1,1 mpi z gazem i w żadnym nie było takiej fuszerki jak Ty opisujesz, a silnik chodził normalnie nie jak jakiś tam diesel wysłużony

Napisano
  • Autor

Z czym fuszerka konkretnie, bo to jest jeszcze do wyegzekwowania? Złe umieszczenie wtryskiwaczy? Reduktora? No bo na diesla to raczej się nic nie poradzi. Taka uroda wtryskiwaczy BRC.

Napisano

> Z czym fuszerka konkretnie, bo to jest jeszcze do wyegzekwowania? Złe

> umieszczenie wtryskiwaczy? Reduktora? No bo na diesla to raczej

> się nic nie poradzi. Taka uroda wtryskiwaczy BRC.

mogli zrobić to tak by gaz nie przeszkadzał, a jeśli chodzi o fuszerę to sobie sam odpowiedziałeś pisząc pierwszego posta

Napisano
282324301-Zdj%EAcie286a.jpg ja mam tak tylko sie prosze nie śmiac z tego zdrutowanego dolotu bo to było robione na poczekane teraz już jest całkiem inny...
Napisano
  • Autor

> mogli zrobić to tak by gaz nie przeszkadzał, a jeśli chodzi o fuszerę

> to sobie sam odpowiedziałeś pisząc pierwszego posta

To, że filtr tłucze o maskę jest do poprawienia. Kwestia, czy umiejscowienie wtryskiwaczy pod filtrem jest właściwe? Pytam, bo chcę wiedzieć zanim skoczę im do gardła. Gdzieś czytałem, że wężyki od wtryskiwaczy powinny być równe. Tutaj równe nie są, ale i tak ich długości są zbliżone, bardziej niż gdyby wtryskiwacze były gdzieś z boku.

Napisano

pokaż foto jak to wygląda u Ciebie, bo z tego co wiem to nie koniecznie musi być tak jak oni Ci to zrobili

Napisano

> To, że filtr tłucze o maskę jest do poprawienia. Kwestia, czy

> umiejscowienie wtryskiwaczy pod filtrem jest właściwe?

raczej jest właściwe bo w sc z seryjną puszką raczej nie ma możliwości zamontowania gdzie indziej.

>Pytam, bo

> chcę wiedzieć zanim skoczę im do gardła. Gdzieś czytałem, że

> wężyki od wtryskiwaczy powinny być równe. Tutaj równe nie są,

> ale i tak ich długości są zbliżone, bardziej niż gdyby

> wtryskiwacze były gdzieś z boku.

wężyki powinny być bezwzględnie jednakowej długości.

Napisano
  • Autor

> pokaż foto jak to wygląda u Ciebie, bo z tego co wiem to nie

> koniecznie musi być tak jak oni Ci to zrobili

Taka na szybko fotka po ciemaku.Sprężynę założyłem sam i trochę sie wyprostowało. Oryginalna znikła przy motażu angryfire.gif

post-61250-14352501866677_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> raczej jest właściwe bo w sc z seryjną puszką raczej nie ma

> możliwości zamontowania gdzie indziej.

> wężyki powinny być bezwzględnie jednakowej długości.

Jak bardzo jest istotna długość wężyków? Listwa wtryskiwaczy jest węższa niż blok silnika. Skrajne wężyki są dłuższe niż środkowe. Myślę, że nikt tego nie mierzył. Tak się ucięło, bo tak pasowało i już.

Napisano

> Taka na szybko fotka po ciemaku.

u mnie było tak samo bo jak byłem zakładać gaz to jeszcze na seryjnej puszcze, a teraz miałem się brać za przeróbke:skracanie wężyków i danie listwy bliżej kolektora ale narazie brak czasu..

Napisano
  • Autor

Czyli z twoich słów wynika ,że miejsce montażu jest właściwe. Może akurat wtryski BRC są takie grube. Praktycznie puszka opiera się na złączach elektrycznych wtrysków. Są tam takie wystające zapadki i to one głównie przeszkadzają.

Napisano

> Jak bardzo jest istotna długość wężyków? Listwa wtryskiwaczy jest

> węższa niż blok silnika. Skrajne wężyki są dłuższe niż środkowe.

> Myślę, że nikt tego nie mierzył. Tak się ucięło, bo tak pasowało

> i już.

jeżeli wężyki są różnej długości może to być przyczyną niewłaściwego składu mieszanki dla poszczególnych cylindrów.

Napisano

> Czyli z twoich słów wynika ,że miejsce montażu jest właściwe. Może

> akurat wtryski BRC są takie grube. Praktycznie puszka opiera się

> na złączach elektrycznych wtrysków. Są tam takie wystające

> zapadki i to one głównie przeszkadzają.

u mnie to nawet przypiłowywali takie zatrzaski do cewek wtryskowych bo wystawały

Napisano
  • Autor

Tak mówi teoria, a wiemy jak jest w praktyce. Samochód jeździ, a ilu jest klientów, którzy odkręcą puszkę i będą zaglądać, co jest pod nią? Pewnie bym też nie sprawdził, gdyby nie ta źle przykręcona puszka wypychająca maskę.

Napisano
  • Autor

> u mnie to nawet przypiłowywali takie zatrzaski do cewek wtryskowych

> bo wystawały

No to właśnie głównie te zatrzaski przeszkadzają, ale sam nie będe ich piłował, bo wiadomo "ingerencja w instalację".

Napisano

> ja mam tak tylko sie prosze nie śmiac z tego zdrutowanego dolotu bo

> to było robione na poczekane teraz już jest całkiem inny...

ładny i nowy sejek ok.gif

Napisano

> ładny i nowy sejek

a no dziękuje wink.gif dbać o niego to dla mnie priorytet zlosnik.gif

Napisano

> Tak mówi teoria, a wiemy jak jest w praktyce. Samochód jeździ, a ilu

> jest klientów, którzy odkręcą puszkę i będą zaglądać, co jest

> pod nią? Pewnie bym też nie sprawdził, gdyby nie ta źle

> przykręcona puszka wypychająca maskę.

ja tam np zawsze wszystko sprawdzam i oglądam, taki już jestem dociekliwy zlosnik.gif i wypatrzyłem że z tyłu gdzie mi montowali butle jak zrobili dziure na wyloty przewodów gazowych to była goła blacha idealne miejsce na ognisko korozyjne ale w pore zatarłem unikorem i później bitexem jeszcze na to. tak samo przykręcili sterownik do fartucha na wkrętach a od spodu od strony nadkola były gołe gwinty i też je zabezpieczyłem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tam jeszcze nie zaglądałem. jutro będę miał czas, to zobaczę, jak to wszystko jest porobione. Wkurzyła mnie ta odstająca maska. Niby dobra polecana firma. A gdzie Ty masz reduktor? Czy twoje wtryski gazowe też chodzą głośniej od benzynowych?

Napisano

> Tam jeszcze nie zaglądałem. jutro będę miał czas, to zobaczę, jak to

> wszystko jest porobione. Wkurzyła mnie ta odstająca maska. Niby

> dobra polecana firma. A gdzie Ty masz reduktor? Czy twoje

> wtryski gazowe też chodzą głośniej od benzynowych?

reduktor siedzi na wpół do ósmej od kompa benzynowego na fotce czyli tam gdzie leci rura dolotowa, swoją drogą troche złe umiejscowienie bo mi grzeje sie ta rura od parownika angryfire.gif ale gdzie indziej się nie zmieści a ważne jest żeby był poniżej zbiorniczka wyrównawczego zapobiegnie to ewentualnemu zapowietrzeniu parownika gdy mało paraflu zlosnik.gif taki już urok naszych małych samochodów... czy głośniej? hmm na początku cykały strasznie robiłem szpan że mam multijeta ale teraz już troche ciszej chodzą

Napisano

> W którym miejscu macie zamocowane wtryskiwacze gazowe?

pod kolektorem ssącym

Dzisiaj

> zgazowałem swojego MPI i jakież moje zdziwienie, bo wtryskiwacze

> wsadzili pod puszkę filtra powietrza. W efekcie filtr poszedł do

> góry i tłucze o maskę.

Szczerze powiedziawszy gazownik robiąc na szybko nie ma dużego wyboru, bo albo wciśnie je pod puszkę, ale przykręci pod puszką tak ze nie wymienisz już świec.

Jednak moim zdaniem prawidłowym miejscem jest własnie pod kolektorem ssącym, jest tam dość miejsca żeby weszły, jednak roboty jest znacznie więcej o conajmniej 2-3h(trzeba ściagać kolektor i spuszczać płyn, i dość trochę jest rozbierania i gimnastyki)

Efekt końcowy powinien wyglądać tak

281073407-za.JPG

Foto jeszcze od środka

281072618-zaa.JPG

To miejsce gidze mam wkrętki jest jakby przeznaczone na nie właśnie bo jest płaskie i fajnie wychodzi gaz pod kątem.

Reduktor zamontowali mi z przodu

> poniżej nadkola, zaraz przy zderzaku. To chyba też nieszczęśliwe

> miejsce, bo zimą powietrze przez zderzak będzie dmuchać prosto

> na reduktor.

Reduktor jest przecież ogrzewany, napewno będzie tam trochę syfu, ale generalnie miejsce spoko, bo pod maską nie widać gazu biglaugh.gif

I pytanie ostatnie,czy wasze bolidy na Lpg też

> klekoczą jak diesle?

Przy przełączaniu, później już raczej nie, napewno ma na to wpływm montaż wtryskiwaczy, bo jak są na metalowej obudowie to dźwięk będzie się potęgował.

Więcej o montażu w SC MPI w tym miejscu

Napisano
  • Autor

Bardzo pouczające są Twoje doświadczenia. 20.GIFJakie mogą być skutki różnej długości wężyków?Tak to wygląda pod puszką. angryfire.gif

post-61250-14352501869261_thumb.jpg

Napisano

> Bardzo pouczające są Twoje doświadczenia. Jakie mogą być skutki

> różnej długości wężyków?

Zrobiłem jednocześnie wszystkie zabiegi, więc ciężko powiedzieć, generalnie silnik tolerował tą fuszerkę gazowników-dało się jeździć.

Po wszystkim poprawiła się kultura pracy, płynność przy przyśpieszaniu szczególnie z niższych obrotów.

Napisano

> Zrobiłem jednocześnie wszystkie zabiegi, więc ciężko powiedzieć,

> generalnie silnik tolerował tą fuszerkę gazowników-dało się

> jeździć.

> Po wszystkim poprawiła się kultura pracy, płynność przy

> przyśpieszaniu szczególnie z niższych obrotów.

dobre miejsce dla wrtryskiwaczy ok.gif ja też o tym myślałem ale chyba będę kupował pojedyncze magic jety i wtedy przerabiał a na razie zostawie tak jak jest zlosnik.gif

Napisano

> dobre miejsce dla wrtryskiwaczy ja też o tym myślałem ale chyba będę

> kupował pojedyncze magic jety i wtedy przerabiał a na razie

> zostawie tak jak jest

nie jestem pewny czy wejdą bo jest tam mało miejsca, ale magic jety widziałem tylko na fotce biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.