Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Niezbędny" luz przekładni kierowniczej?

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem ostatnio, że kręcąc lekko na postoju kierownicą w lewo i prawo słychać wyraźne stukanie z okolic lewego koła. Pod maską słychać to samo. Ponieważ auto jeszcze jest na gwarancji, udałem się do ASO. Tam dowiedziałem się że jest to, cytat:"niezbędny luz międzyzębowy przekładni kierowniczej" koniec cytatu. I tu moje pytanie: luz na przekładni kierowniczej jest niezbędny??? Bo mi zawsze się wydawało, że jest dokładnie odwrotnie confused.gif

Napisano

> Zauważyłem ostatnio, że kręcąc lekko na postoju kierownicą w lewo i

> prawo słychać wyraźne stukanie z okolic lewego koła. Pod maską

> słychać to samo. Ponieważ auto jeszcze jest na gwarancji, udałem

> się do ASO. Tam dowiedziałem się że jest to, cytat:"niezbędny

> luz międzyzębowy przekładni kierowniczej" koniec cytatu. I tu

> moje pytanie: luz na przekładni kierowniczej jest niezbędny???

> Bo mi zawsze się wydawało, że jest dokładnie odwrotnie

Żadnych stuków być nie powinno.

Luz tylko tzw. "montażowy"., ale takiego luzu nie da się ani wyczuć ani usłyszeć.

Lepiej jedź do innego punktu ASO, jeśli masz taka możliwość.

Jazda z luzem ukł. kierowniczego może skończyć się fatalnie.

Napisano

> Żadnych stuków być nie powinno.

> Luz tylko tzw. "montażowy"., ale takiego luzu nie da się ani wyczuć

> ani usłyszeć.

> Lepiej jedź do innego punktu ASO, jeśli masz taka możliwość.

> Jazda z luzem ukł. kierowniczego może skończyć się fatalnie.

A jak wizyta w innym aso nie pomoze...

Uzyskac niezalezna ekspertyze rzeczoznawcy z PZMOT. I na jej podstawie domagac sie naprawy gwarancyjnej.

Napisano

> Zauważyłem ostatnio, że kręcąc lekko na postoju kierownicą w lewo i

> prawo słychać wyraźne stukanie z okolic lewego koła. Pod maską

> słychać to samo. Ponieważ auto jeszcze jest na gwarancji, udałem

> się do ASO. Tam dowiedziałem się że jest to, cytat:"niezbędny

> luz międzyzębowy przekładni kierowniczej" koniec cytatu. I tu

> moje pytanie: luz na przekładni kierowniczej jest niezbędny???

> Bo mi zawsze się wydawało, że jest dokładnie odwrotnie

Dla jasności, czy podczas sprawdzania luzu koła są skierowane do jazdy na wprost?

Bo to jest warunek poprawnego sprawdzenia.

Napisano
  • Autor

> Dla jasności, czy podczas sprawdzania luzu koła są skierowane do

> jazdy na wprost?

> Bo to jest warunek poprawnego sprawdzenia.

Luz można wyczuć i usłyszeć na postoju wykonując niewielkie ruchy kierownicą w lewo i prawo i jest tak niezależnie od tego, czy koła są skierowane do jazdy na wprost czy skręcone w dowolną stronę. Słychać również lekkie stukanie w czasie wolnej jazdy np. po nierównej kostce. Wtedy mogę go również wyczuć rękoma na kierownicy.

Napisano

Ty nie kombinuj, tylko składaj reklamacje na piśmie.

Jak Ci odpowiedzieli tak jak odpowiedzieli, to poproś, aby do Twojej reklamacji ustosunkowali się na papierze.

Pamiętaj o kopii wszystkiego co ew. im zostawiasz i o potwierdzeniu z datą przyjęcia pisma, imieniem i nazwiskiem osoby przyjmującej reklamację.

Nie daj się spuścić w kanał. Tym wszystkim kolesiom łatwo się gada, a jak przyjdzie im cokolwiek napisać, to 17 razy się zastanowią.

Co by to nie było, reklamację na piśmie muszą przyjąć, nawet gdybyś reklamował nieświeży zapach w samochodzie. Oczywiście taką odrzucą, ale ślad pozostanie.

Bądź grzeczny i uprzejmy. Cokolwiek Ci będą ściemniać, Ty na to - oczywiście..., ale kategorycznie i stanowczo domagasz się wszystkich wyjaśnień na piśmie.

Dzisiaj, gdyby przyszło co do czego, pewnie nie masz nic a nic. Wcale Cię pewnie tam nie było, a w ASO pierwszy raz słyszą o takiej usterce... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dzisaj, gdyby przyszło co do czego, pewnie nie masz nic a nic.

No rzeczywiście, nawet nie ma śladu w książeczce gwarancyjnej icon_eek.gif. Spróbuję jeszcze w innym ASO. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z Car Center we Wrocławiu na Muchoborskiej?

Napisano

> No rzeczywiście, nawet nie ma śladu w książeczce gwarancyjnej .

> Spróbuję jeszcze w innym ASO. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z

> Car Center we Wrocławiu na Muchoborskiej?

Zrób dokładnie to o czym napisał Graf.

Wszystko na piśmie a z jazdą takim autem ostrożnie.

Napisano

> .. a z jazdą takim autem ostrożnie.

Nie chcę naszego kolegi straszyć, ale przypadki chodzą po autach.

Miałem w swojej długiej motoryzacyjnej historii dziwny przypadek.

Trzeciego dnia po odebraniu nowego auta zablokowało mi przekładnię kierowniczą (tak tak, było to widać możliwe). Na szczęście miało to miejsce podczas zawracania i prędkość była niewielka. Strach pomyśleć, co by było...

I teraz UWAGA. Dojechałem takim autem do stacji obsługi. Mogłem jechać tylko prosto i trochę w lewo, w prawo jak w beton, ani ani się nie dało. Człowiek był młody, ehhhh mlot.gif

Chciano mi tę usterkę naprawić preprowadzając tzw. regenerację, a nie wymienić przekładnię. Oczywiście żądałem wymiany całego mechanizmu.

Poszło na udry. Usterka została opisana, a ja zażądałem oficjalnej opinii Stacji Obsługi na piśmie, że naprawa przekładni kierowniczej w nowiutkim samochodzie jest procedurą zalecaną przez producenta auta.

Przekładnia została wymieniona tego samego dnia na nową.

Napisano
  • Autor

No to mnie nastraszyliście! Oczywiście będę to reklamował, tylko jak radzicie - dać to jeszcze jakiemuś kumatemu mechanikowi do obejrzenia i podeprzeć się jego opinią, czy od razu jechać do ASO?

Napisano

> ... jak radzicie - dać to jeszcze jakiemuś kumatemu mechanikowi do

> obejrzenia i podeprzeć się jego opinią, czy od razu jechać do

> ASO?

Zastanów się. Jakie to ma znaczenie co powie Ci najbardziej kumaty mechanior? ŻADNE.

ASO dobrze wie co tu jest grane i nie dyskutuj z nimi, nie bądź mądrzejszy od Trybuny Ludu. Nie Ty jesteś mechanikiem, Ty jesteś tylko użytkownikiem auta, za którego nienaganny stan techniczny w okresie gwarancyjnym odpowiada ASO. Ty się nie musisz znać. Oni muszą wiedzieć, co z tym fantem zrobić. A że nie chcą, wiadomo o co chodzi. Chodzi o kasę.

Powtarzam raz jeszcze. Jedź do ASO i załatw sprawę formalnie, a nie na gębę. Jeśli uważają, że mają rację, to bez problemu oddalą reklamację, a Ty zastanowisz się, co masz dalej robić. Musisz mieć jednak w ręce "coś", co pozwoli Ci dalej działać.

Czekamy na efekty wizyty w ASO.

Napisano

> No to mnie nastraszyliście! Oczywiście będę to reklamował, tylko jak

> radzicie - dać to jeszcze jakiemuś kumatemu mechanikowi do

> obejrzenia i podeprzeć się jego opinią, czy od razu jechać do

> ASO?

Nikt nie ma na celu Ciebie straszyć.

O swoje życie Ty powinieneś obawiać się najbardziej.

Zrób jak najszybciej to o czym mówi Graf, albo samochód postaw na kołki.

Napisano
  • Autor

Kurde, spać przez to nie mogłem. Zaraz w poniedziałek umawiam się do ASO. A niedługo mam jechać z rodziną na wakacje klnie.gif

Napisano
  • Autor

Dla zainteresowanych dopiszę dalszy ciąg historii. Otóż w innym ASO mechanik przetrzepał astrolota porządnie i okazało się, że do wymiany jest wał pośredni. Część została zamówiona i oczekuję na wymianę.

Napisano

> Dla zainteresowanych ...

No widzisz, nie taki diabeł straszny... Nastawialiśmy się na wojnę, a tu proszę, spotkałeś normalnych mechaników.

claps.gif

Napisano
  • Autor

> No widzisz, nie taki diabeł straszny...

Dokładnie tak jak mówisz, wystarczyło zmienić serwis smile.gif

Napisano
  • Autor

No i koniec historii : łącznik wymieniony, w drodze powrotnej nie przepuściłem żadnej kostce (im bardziej nierówna, tym lepiej biglaugh.gif) i żadnych stuków już nie ma 270635636-JUMP2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.