Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Uno 1.4 słychać zawór.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Nazywam się Michał, kupiłem w sobote fiata uno 1.4 3d 1998. W stanie: silnik pracuje idealnie równo(zimny, cieply), zawieszenie super(dwa una w rodzinie), dziura w podlodze wdluz progu po obu stronach, wydech-smietnik, do wymiany przewody, swiece, palec i kopulka). Poza tym słychać zawór na czwartym cylindrze(pierwszym od rozdzielacza) i zwracam się do Państwa z pytaniem z czego może to wynikać? Samochód ma 100tkm i wiem(fiatuno.pl), że wypadałoby zmierzyć luz zaworowy. Przeczytałem też, że na to moga wskazywac wycieki oleju z uszczelki dekla zaworów, ktore sa w tym miejscu.

Czy to moze byc wina oleju silnikowego, bo napewno nie byl wymieniany?

Czy moze to powodowac cos innego?

Pozdrawiam!

Napisano

Cześć, na początek wymień olej, potem się zobaczy wink.gif

Napisano
  • Autor

> Cześć, na początek wymień olej, potem się zobaczy

Zakładam, że olej wymieniłem i dalej "gra".

Co proponujesz poza zmianą oleju?? Chce na początku je wyregulować a jeśli to nie pomoże co dalej?? Zdarzyło się komuś żeby zawór np pękł lub był wypalony? Czy to się zdarza w tych typach silników?? Co jest ich głównymi bolączkami? Jaki olej polecacie do tego silnika??

Napisano

> Chce na początku je wyregulować a

> jeśli to nie pomoże co dalej??

najpierw zmierz luzy zaworowe. pytasz, z czego to może wynikać? TTTM, bo w moim ten sam zawór (wydechowy 4. cylindra) też ma minimalny dopuszczalny luz. dla ułatwienia zawory ssące luz 0,40 +- 0,05 wydechowe luz 0,50 +- 0,05 mierzone na zimnym silniku.

> Zdarzyło się komuś żeby zawór np

> pękł

wtedy zamiast "grania" słyszał byś dziki jazgot żywego metalu, lub jakoś podobnie biglaugh.gif

>lub był wypalony?

wtedy stosowny cylinder powinien odmówić współpracy, a piszesz, że silnik pracuje OK, więc to nie to.

Napisano

> Zakładam, że olej wymieniłem i dalej "gra".

> Co proponujesz poza zmianą oleju?? Chce na początku je wyregulować a

> jeśli to nie pomoże co dalej?? Zdarzyło się komuś żeby zawór np

> pękł lub był wypalony? Czy to się zdarza w tych typach

> silników?? Co jest ich głównymi bolączkami? Jaki olej polecacie

> do tego silnika??

główna bolączka tego silnika jest chyba tylko apetyt w miescie na paliwo

a z mechaniki to przynajmniej w moim 1.4 nic sie nie dzieje przy tym przebiegu

a co do oleju to w ksiazce pisza o seleni 10W40 i ja taki leje od poczatku zycia una

Napisano

Jesli po zmnianie oleju i ewentualnej regulacji, będzie dalej klepac, to warto zobaczyć jak wyglądają krzywki na wałku rozrządu, być może któraś jest już przytarta, ale to skrajne przypadki cool.gif

Napisano

> Co jest ich głównymi bolączkami?

Apetyt na paliwo, kolizyjny silnik w przypadku spotkania zaworów z tłokami.

Proponuje zacząć od zmiany paska rozrządu, rolki napinacza, a w dalszej kolejności wymienić płyny ustrojowe ok.gif

Napisano

> Apetyt na paliwo, kolizyjny silnik w przypadku spotkania zaworów z

> tłokami.

> Proponuje zacząć od zmiany paska rozrządu, rolki napinacza, a w

> dalszej kolejności wymienić płyny ustrojowe

Ja takie "dzwonienie" przypłaciłem wymianą silnika, ale to inna inkszość 270751858-jezyk.gif

Po spotkaniu zaworu z tłokiem mechanik założył nowy pasek i stwierdził, że jest ok, tylko sobie tak klepie....po miesiącu silnik był do wymiany bo skrzywiony zawór żłobił w bloku otworek....ale mówie, to skrajny przypadek zlosnik2.gif

Napisano

> Ja takie "dzwonienie" przypłaciłem wymianą silnika, ale to inna

> inkszość

> Po spotkaniu zaworu z tłokiem mechanik założył nowy pasek i

> stwierdził, że jest ok, tylko sobie tak klepie....po miesiącu

> silnik był do wymiany bo skrzywiony zawór żłobił w bloku

> otworek....ale mówie, to skrajny przypadek

Ja miałem więcej farta, raz mi sieknął pasek - kilka zaworów poszło sie kochać zlosnik.gif

Innym razem upierdaczył mi się wałek rozrządu przy dosyć wysokich obrotach - znowu kilka zaworów poszło, a poza tym luzik zlosnik.gif

Napisano

> Ja miałem więcej farta, raz mi sieknął pasek - kilka zaworów poszło

> sie kochać

> Innym razem upierdaczył mi się wałek rozrządu przy dosyć wysokich

> obrotach - znowu kilka zaworów poszło, a poza tym luzik

Gdybym nie posłuchał 'fachowca' i rozebrał motor jak chciałem to pewno też zaledwie jeden czy dwa zawory poszły by na hasiok a tak cały motorek....

Napisano
  • Autor

Dziekuje za odpowiedzi.

Mam nadzieje, ze jest to kwestia regulacji i nie trzeba bedzie wyrzucac nie wiadomo ile $$$ na czesci. Do tej pory mialem malo czasu i spojrzalem tylko na pasek alternatora, ktory jest tak popekany, ze jest mu blizej do łańcucha hehe.gif Myslac o nim mam nadzieje, ze pasek rozrzadu( i napinacz) jest w lepszym stanie.

Jutro bede sie zajmowal blachara-ciekawe jak zerzarta jest podloga:/

EDIT

Podloga ma dziuuuure wdluz progów i przy tylnim nadukolu.

1.Mam pytanie co do regulacji zaworów. Czy cała regulacja polega na dobraniu do każdego kanału płytki o odpowiedniej grubości, czy inaczej należy rozumiec to pojecie w tym przypadku?

2.Jaki dobry-NIE tani olej wlac do silnika i skrzyni?

3.Auto ma pewien mankament, przy gwaltownym ruszeniu z miejsca gdy zlapie sprzeglo to jakby sie zachlysnal i po chwili zaczyna ciagnac pelna para. Skad moze to pochodzic.

Wymienilem dzisiaj palec, kopułke, przewody zapłonowe, filtr powietrza, swiece.

4.To uno mialo niby wspomaganie kierownicy. Uno ma hydrauliczne czy elektryczne wspomaganie?

5. Rura od chlodzenia alternatora, tzn. jej drugi koniec(nie ten do alternatora), to gdzie powinien byc podlaczony?

Poza tym auto wybebeszylem i normalnie "kosa". Kola blokuja sie przy 80kmh, i reczny ciagnie przy 55kmh. Sprzet do kjs jak sie marzy:)

Nie zdarzylem zwazyc, ale powinno byc ponizej 700kg.

Ponadto cos blokuje silnik, tzn. czuc ze silnik moglby szybciej przyspieszac ale cos mu nie pozwala. Mysle, ze lozyska nie wplywaja na to, ale mam nadzieje, ze wymiana plynow w silniku i skrzyni zmniejszy ten efekt. Wiedza Państwo co moze to powodowac?

Jak narazie w dwie osoby(160kg) plus pelny zbiornik paliwa przyspiesza do 100kmh w 13.19s(fabryka niewybebeszona)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.