Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymieniłem rozrząd i coś brzęczy (popiskuje) pomocy!!!

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem rozrząd i coś brzęczy (popiskuje) pomocy!!!

Podjąłem się samodzielnie wymienić rozrząd, zrobiłem na nim 118 tys. więc chyba najwyższy czas (całkowity przebieg 238 tyś). Wymieniłem pompę wody, założyłem nowy napinacz, nowy pasek, punkty moim zdaniem zgrane - na górnym kole rozrządu bez problemu ale na kole pasowym miałem małą wątpliwość bo nie znalazłem znacznika, który był opisany w instrukcji od naprawy Punciaka (trochę niedokładna) ale zgrałem z tym kantem (rogiem) który jest widoczny na poniższym zdjęciu.

Druga sprawa, na obudowie sprzęgła jak wyjąłem gumową zaślepkę, to nie znalazłem tych ząbków (po GMP na 1-szym garze) jak opisał w swej instrukcji kolega yaboll. Pomyślałem, że może w MK2 tego się nie robi. Zresztą w instrukcji do naprawy Punciaka też nic nie ma na ten temat frown.gif Źle zrobiłem ?

Założyłem koło pasowe od alternatora (na razie bez paska), podłączyłem czujniki, nie zakładałem plastikowej obudowy. Uruchomiłem auto, no i słyszę takie brzęczenie jakby paska, jak dodaje gazu to więcej piszczy. Silnik pracuje ok. Pasek naciągnięty tak, że nie przekręca się w najdłuższym miejscu więcej niż 90 stopni.

Nie wiem co to może być.... dźwięk przypomina albo jakąś rolkę albo jakby pasek o coś obcierał ale sprawdziłem dokładnie i nie znalazłem miejsca gdzie by to mogło być. Kolega wspomniał, że to może być simering od wałka rozrządu. Co prawda trochę mi już ciekł ale pomyślałem ze nie będę go wymieniał.

Mogło się tak stać, ze stary pasek był luźniejszy i wywierał mniejszy nacisk na simering i jak założyłem nowy który jest mocno naciągnięty to ten simering mi teraz brzęczy ?

Chyba ze to coś innego ???? możecie poradzić ???

Napisano

> Chyba ze to coś innego ???? możecie poradzić ???

Kilka już razy podobny problem był poruszany na forum, również i ja miałem problem z głośną pracą rozrządu, zluźniłem troszeczkę pasek i jest ok. Po wymianie wstępnie też ustawiałem naciąg paska na "90 stopni" okazało się jednak że jest za mocno naciągnięty

Napisano
  • Autor

> miałem problem z głośną pracą rozrządu, zluźniłem troszeczkę

> pasek i jest ok. Po wymianie wstępnie też ustawiałem naciąg

> paska na "90 stopni" okazało się jednak że jest za mocno

> naciągnięty

Jak to to, to należy Ci się kolejny piwo.gif

to by była najprostsza rzecz i teraz będę o tym myślał do końca pracy smile.gif

Jak oszacować właściwy naciąg, popuścić aby doszedł lekko do 90 stopni.

ps. później wrzucę fotkę bo teraz coś nie chce wejść

Napisano

> Jak oszacować właściwy naciąg, popuścić aby doszedł lekko do 90

> stopni.

W moim przypadku sugerowałem się naciągniętym paskiem przed wymianą i wydawał się za luźny. Mogłem bardzo swobodnie przeginać do 90 stopni. W chwili obecnej mam naciągnięty troszkę mocniej. Przejechałem już ponad 30kkm i wszystko jest ok.

Spróbuj delikatnie zluźnić pasek, zobaczysz czy jest poprawa.

Napisano

Za mocno naciagniety pasek ewidentnie

Luzuj go po trocho az przestanie halasowac

Pamietajcie ze naciag paska nalezy sprawdzac na goracym silniku a nie zimnym ,

Jak sie nie ma tensometru lub innego przyządu do kontroli naciagu pasków to mozna to sprawdzac na oko , czyli ma dac się obracać o ok 90-180 st , ale na gorącym silniku

Napisano

> Jak sie nie ma tensometru lub innego przyządu do kontroli naciagu

> pasków to mozna to sprawdzac na oko , czyli ma dac się obracać o

> ok 90-180 st , ale na gorącym silniku

Waldi 180st to nie za dużo luzu czasami hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Za mocno naciagniety pasek ewidentnie

> Luzuj go po trocho az przestanie halasowac

> Pamietajcie ze naciag paska nalezy sprawdzac na goracym >silniku a nie zimnym ,

> Jak sie nie ma tensometru lub innego przyządu do kontroli naciagu

> pasków to mozna to sprawdzac na oko , czyli ma dac się obracać o

> ok 90-180 st , ale na gorącym silniku

a ja myślałem, że 90st to max jaki może być, dołączam sie do pytania kolego 180st to nie za dużo (nie przeskoczy) ?

Napisano
  • Autor

Wczoraj zrobiłem tak jak pisaliście. Zluzowałem trochę pasek tak, że dochodzi do około 95st (wcześniej dochodził do max do 85st) i rzeczywiście jakby trochę mniej szurał ale szurał nadal frown.gif (wczoraj jeszcze nie wiedziałem że ma być od 90-180st)

i poddałem się (chwila słabości) i dziś rano podjechałem do ASO. Gość popatrzył i powiedział, że ewidentnie pasek trochę za mocno naciągnięty. Powiedział, że z tym można jeździć i się sam trochę rozciągnie i będzie dobrze.

Teraz nie wiem, czy jeszcze go poluzować np. do 120st czy zostawić tak jak powiedzieli w ASO (nie ufam im).

Obawiam się, że przez za mocno naciśnięty pasek pójdziemy jakaś rolka itd. Co Wy na to ?

Napisano

> Teraz nie wiem, czy jeszcze go poluzować np. do 120st czy zostawić tak jak powiedzieli w ASO (nie ufam im).

> Obawiam się, że przez za mocno naciśnięty pasek pójdziemy jakaś rolka itd. Co Wy na to ?

Ja bym jednak poluzował jeszcze trochę - szkoda rolki i łożysk ...

Jeżeli masz możliwość to sprawdź naciąg paska na zimnym i ciepłym silniku. U mnie w BXie różnica naciągu jest dość duża - nie wiem dlaczego ...

W puntku naciągnąłem pasek od razu dobrze, ale w BXie męczyłem się z wyjącą rolką dość długo. Dopiero regulacja naciągu ze stetoskopem na pracującym silniku rozwiązała sprawę. Teraz na zimnym mam dość luźno - pasek potrafi "latać" na ok. 2cm w najdłuższym miejscu.

Napisano
  • Autor

> Ja bym jednak poluzował jeszcze trochę - szkoda rolki i łożysk ...

> Jeżeli masz możliwość to sprawdź naciąg paska na zimnym i

> ciepłym silniku.

namówiłeś mnie, ale to będzie mój 3 raz, jak wszystko zdejmuje itd.

największa niewygoda w tym, że nie mogę uruchomić silnika jak nie mam zamontowanej łapy... boje się że jak odpalę do przetestowania napięcia paska to silnik mi spadnie z kobyłki....

Napisano
  • Autor

no to wracam z odpowiedzią bo już pozbyłem się wyżej opisanego problemu,

nie zgadlibyście co to mogło być...... smile.gifsmile.gifsmile.gif

oczywiście za mocno naciągnięty pasek, poluzowałem go dość dużo, tak do 130 st, i teraz jest cichutko smile.gifsmile.gif

dzięki za pomoc.

Napisano

> Waldi 180st to nie za dużo luzu czasami

Z doswiadczenie widziałem w punciakach przed wymiana paska na zimnym silniku pasek lata jak ta lala , prawie cały obrót mozna zrobic i nic sie nie dzieje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.