Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwint świecy w 1.2 16V

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś może potrwiedzić to, że w 1.2 16V jest gwint świecy w mało popularnym rozmiarze M12x1.25, podczas gdy praktycznie we wszystkich innych silnikach (nie tylko fiata) świece mają gwint M14x1.25?

Zamawiam właśnie wkręcany miernik do badania kompresji, nie mam samochodu pod ręką, katalog mówi M12x1.25, a ja chciałbym się upewnić ponad wszelką wątpliwość. Sprzedawca może mi zrobić miernik z dowolnym gwintem, ale chodzi o to żeby to pasowało.

Gdyby ktoś miał jakąś świecę pod ręką i mógł sprawdzić, albo wie na pewno że tak jest, to proszę o szybką odpowiedź.

Napisano

> Czy ktoś może potrwiedzić to, że w 1.2 16V jest gwint świecy w mało

> popularnym rozmiarze M12x1.25, podczas gdy praktycznie we

> wszystkich innych silnikach (nie tylko fiata) świece mają gwint

> M14x1.25?

> Zamawiam właśnie wkręcany miernik do badania kompresji, nie mam

> samochodu pod ręką, katalog mówi M12x1.25, a ja chciałbym się

> upewnić ponad wszelką wątpliwość. Sprzedawca może mi zrobić

> miernik z dowolnym gwintem, ale chodzi o to żeby to pasowało.

> Gdyby ktoś miał jakąś świecę pod ręką i mógł sprawdzić, albo wie na

> pewno że tak jest, to proszę o szybką odpowiedź.

do silników dohc stosuje się raczej mierniki dociskowe, z taka gumką w kształcie stożka ściętego na dole,ponieważ jest utrudnione dojście do miejsca wkręcania świec. A tak tylko przytrzymujesz,ktoś inny kręci rozrusznikiem i gitara. Poza tym ta "gumka" jest uniwersalna i pasuje do prawie wszystkich wielkości gwintów.

Jaki gwint jest w naszych 16v,nie wiem. Nie wykręcałem jeszcze świec. Ale mówię,że wcale nie musisz kupować miernika dedykowanego pod gwint M12x1.5 palacz.gif

TU masz przykład takiego miernika wyposażonego w dwie końcówki wkręcane,i ta długą zakończoną gumką właśnie do bloków DOHC waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> do silników dohc stosuje się raczej mierniki dociskowe, z taka gumką

> w kształcie stożka ściętego na dole,ponieważ jest utrudnione

> dojście do miejsca wkręcania świec. A tak tylko

> przytrzymujesz,ktoś inny kręci rozrusznikiem i gitara. Poza tym

> ta "gumka" jest uniwersalna i pasuje do prawie wszystkich

> wielkości gwintów.

Tak, wiem.

Tyle że raz 1.2 16V ma tak mały otwór na świecę, że większość gumek się nie mieści - to nie jest aż tak wielki problem, bo gumkę można stoczyć.

A dwa, że u mnie zazwyczaj nie ma tak fajne że jeden trzyma, a drugi kręci rozrusznikiem, bo jestem sam, supersam wink.gif Oczywiście to też da się załatwić wyłącznikiem z boku na jakiś krokodylkach, ale po co?

Trzy że i tak czujnik który mam obecnie jest za krótki do tej głowicy (inne OHC i DOHC dawałem radę nim sięgnąć, ta z 16V jest wyjątkowo gruba), więc muszę kupić inny czujnik, to kupię już taki żeby mi był najwygodniejszy - będę miał i gwint i gumkę.

> TU masz przykład takiego miernika wyposażonego w dwie końcówki

> wkręcane,i ta długą zakończoną gumką właśnie do bloków DOHC

No to taki właśnie będę miał, tylko z gwintem 12x1.25

Co do gwintu to sprawdziłem w kilku katalogach i wszyscy podając że 1.2 16V ma 12x1.25 - wszyscy na raz nie mogą się mylić, więc taki gwint zamawiam.

Napisano

> Co do gwintu to sprawdziłem w kilku katalogach i wszyscy podając że

> 1.2 16V ma 12x1.25 - wszyscy na raz nie mogą się mylić, więc

> taki gwint zamawiam.

daj znać później,jak już będziesz miał czy to faktycznie ten gwint. Dobrze wiedzieć na przyszłość,że ta nasza głowica jest wyjątkowo gruba i nie każdym można sięgnąć. Jeśli możesz,to podeślij link z miernikiem który zamawiasz 20.GIF

pozdr

Napisano
  • Autor

> daj znać później,jak już będziesz miał czy to faktycznie ten gwint.

Myślę że nie ma innej możliwości.

Sprawdziłem w katalogu Intercars, Fota, na stronach Bosch i Chamipion i wszędzie było podane że 1.2 16V ma gwint 12x1.25.

> Dobrze wiedzieć na przyszłość,że ta nasza głowica jest wyjątkowo

> gruba i nie każdym można sięgnąć.

No niestety.

Mam taki stary miernik, ale sięgałem nim gniazda świec już w niejednym samochodzie.

Niestety do 1.2 16V nie da się nim sięgnąć bo gniazdo świecy jest za głęboko, w dodatku jest za wąskie i guma się nie mieści.

Warto pamiętać też o tym że otwory w pokrywie zaworów są mniejsze niż chyba we wszystkich innych samochodach, bo nawet nie wszystkie klucze do świec się w nim mieszczą (tzn. mam taki jeden który się nie mieści, inne wchodzą dosłownie na styk).

> Jeśli możesz,to podeślij link

> z miernikiem który zamawiasz

http://www.allegro.pl/item631619321_probnik_do_mierzenia_cisnienia_kompresji_benzyna.html

Jedyna oferta w przystępnej cenie gdzie można dostać gwint 12x1.25 (gość je produkuje, to może założyć cokolwiek).

Pozostałe mierniki które znalazłem to albo duże zestawy za ponad 400zł z wieloma końcówkami, albo pojedyncze zestawy z adapterem za około 300zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.