Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ustawienie wałka rozrzadu 1.7d

Featured Replies

Napisano

Witam chce ustawic walek rozrzadu w silniku 1.7 d przestudiowalem ksiązke i juz zglupialem (fragment w załaczniku) ja rozumiem to tak:

1 ustawiamy listwe na 2 zaworze liczac od kola rozrzadu

2 zerujemy licznik

3 przesuwamy listwe w kierunku sciany grodziowej

4 obracamy walkiem rozrzadu i tu pytanie w książce napisane jest aby krecic odwrotnie do wskazowek zegara az trzpień uniesie sie o 0,55mm , a mnie bardziej pasuje aby obracac rozrzadem zgodnie z kierunkiem obrotów silnika

Może mi ktoś to bardziej łopatologicznie wytłumaczyc ?

post-84929-14352502103672_thumb.jpg

Napisano

> Witam chce ustawic walek rozrzadu w silniku 1.7 d przestudiowalem

> ksiązke i juz zglupialem (fragment w załaczniku) ja rozumiem to

> tak:

> 1 ustawiamy listwe na 2 zaworze liczac od kola rozrzadu

> 2 zerujemy licznik

> 3 przesuwamy listwe w kierunku sciany grodziowej

> 4 obracamy walkiem rozrzadu i tu pytanie w książce napisane jest aby

> krecic odwrotnie do wskazowek zegara az trzpień uniesie sie o

> 0,55mm , a mnie bardziej pasuje aby obracac rozrzadem zgodnie z

> kierunkiem obrotów silnika

> Może mi ktoś to bardziej łopatologicznie wytłumaczyc ?

W calym opisie chodzi o to, aby wykryc wznios krzywki sterujacej zaworem. Dlaczego, zaraz wyjasnie. Jak czytales juz w opisie, krzywka walka rozrzadu sklada sie z kola podstawowego i odsadzenia. Jesli przystawisz czujnik do kola podstawoego krzywki, przez wieksza czesc obrotu nie zarejestrujesz na czujniku zmian (moga sie pojawic naprawde niewielkie z powodu zuzycia czesci krzywki bedacej kolem podstawowym). Jesli wskazania czujnika beda rosnac systematycznie w gore, koniec czujnika rejestruje poczatek odsadzenia, przechodzacy plynnie z kola podstawoego krzywki (wskazania beda rosnac az do szczytu krzywki, zatrzymaja sie na szczycie krzywki-w miejscu najwiekszego otwarcia zaworu- i pozniej zaczna opadac i ustabilizuja sie po minieciu odsadzenia, przechodzacego z powrotem w kolo podstawowe krzywki.

Tak wiec montowanie listwy i czujnika ma na celu wykrycie wlasnie poczatek "przejscia", co oznacza ustawienie walka w idealne "zero". Zauwaz, ze Herr Etzold ustawia walek juz przy zdjetym pasku (zreszta, instrukcja naciagania paska rozrzadu bodajrze w Renault Laguna z jakims silnikiem 8V mowi, aby po osiagniecu ZZ cofnac wal o pewien kat, aby pasek sie zluzowal i dopiero regulowac naciag, wiec nie jest to takie grozne).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No niby to rozumiem, ale chyba tam napisales ze jak bedzie zegar pokazywal najwiecej to zawór jest otwarty a chyba bedzie odwrotnie, bo zegar jest na gorze a krzywka jak jest na dole to otwiera zawór przedstawie swoja radosna twórczosc moze tak mi pomozesz

282371538-bez%A0tytu%B3u.JPG

krecic w 1 czy w 2 ?

Napisano

Przede wszystki zobrazuj mi polozenie krzywek pierwszego cylindra w polozeniu "zero" (najlepsza bedzie fotka), bo autentycznie nie pamietam. Jesli bedzie rysunek, to z pewnoscia pomoge. Pameic ludzka niestety zawodna jest.

POzdrawiam

Napisano

A jak wygląda koło zębate wałka rozrządu? Nie ma tam bolca ustalającego jednoznacznie położenie koła? W takim razie może wystarczy ustawić wałek na znaku?

Napisano
  • Autor

Oto fotka mam nadziej ze widac bedzie fotka z telefonu bo aparat na wycieczce

282379234-DSC00666.JPG

post-84929-14352502131274_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.