Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki z zawiechy - wysunięta tuleja z wachacza

Featured Replies

Napisano

Po zakupie emocje opadły i dobiegł mnie stukot z lewego przodu w momencie najeżdżania na krawążnik, lub spowalniacz. Taki sam odgłos towarzyszy nagłemu hamowaniu z małej prędkości i równie szybkiemu odpuszczeniu hamulca. Pooglądałem zawieszenie z mechanikiem wyszło wszystko OK, żadnych luzów (myślałem że to łaczniki).

Po kolejnych oględzinach i symulacji stuków zobaczyłem że w lewym wachaczu tylna tuleja jest wysunięta na ok. 5-6mm! Tym samym wachacz jest rochę niżej i na 99% to z tego miejsca dochodzą stuki - układ lekko przemieszca sie podczas hamowania lub najazdu na przeszkodę.

Dodam, że samochód miał niedawno wymieniany lewy wachacz i amor. Wachacz wygląda jak nowy, nie wiem jaki producent bo nie ja wymieniałem.

I teraz pytanie - czy to jest możliwe, że mogła wyjśc tuleja z nowego wachacza w trakcie eksploatacji i zuzycia! Czy może ktoś kto naprawiał, składał wachacz i nie wprasował jej do końca i tak założył. Czy może to tak kiepski wachacz że od razu szlag go trafił - ale żeby wyszła tuleja?

Napiszcie co myślicie, bo mnie trochę stresik zjada, czy nie kupiłem jakiegoś krzywulca.

Jak pojade do mechanika to lepiej mieć nowy wachacz czy spróbować wbić tuleje z powrotem i zobaczyc jak będzie?

Napisano

może być że jakiś felerny wachacz założony i po prostu tulejka wylazła druga możliwość że ktoś by zaoszczędzić nabijał tuleje na stary wachacz no i coś mu nie wyszło

wymontować obejrzeć poprawić ( sprawdzić czy aby nie ma luzu)

ok.gif

ale nim to zrobisz popatrz jak fabryczny wachacz wygląda

po drugie- czy sprawdzałeś łączniki nap odniesionym autku boj jeśli tak to.. może nie pokazać luzu gdyż nie jest to naturalne położenie drążka

dam ci radę - ustaw na płaskim skręć maksymalnie koło i ręką sprawdź łącznik czy nie ma luzu- tj czy da się ruszyć- jak tak to stuka łacznik waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> może być że jakiś felerny wachacz założony i po prostu tulejka

> wylazła druga możliwość że ktoś by zaoszczędzić nabijał tuleje

> na stary wachacz no i coś mu nie wyszło

> wymontować obejrzeć poprawić ( sprawdzić czy aby nie ma luzu)

> ale nim to zrobisz popatrz jak fabryczny wachacz wygląda

> po drugie- czy sprawdzałeś łączniki nap odniesionym autku boj jeśli

> tak to.. może nie pokazać luzu gdyż nie jest to naturalne

> położenie drążka

> dam ci radę - ustaw na płaskim skręć maksymalnie koło i ręką sprawdź

> łącznik czy nie ma luzu- tj czy da się ruszyć- jak tak to stuka

> łacznik

łączniki sa ok, żadnych luzów. dzisiaj jadę sprawdzić ten wachacz do mechanika

Napisano
  • Autor

Zrobione. Wachacz okazał się do wymiany. W starym wysżła tuleja i nie dało się jej zamocować był za duży luz. Jakas podróbka firmy KAGER. Po wymianie zmieniła się zbieżność - trzeba było ustawić.

Teraz w środku cisza, żadnych stuków. Wszystko robiłem w ASO. Wachacz miałem swój. Następnym razem wymieniam sam...

Napisano

>Wahacz miałem swój. Następnym razem wymieniam sam...

Dokładnie, to jest bajecznie prosta robota. Do odkręcenia koło i jeszcze 3 śruby przy wahaczu o ile dobrze pamiętam. Tylko dobrze mieć porządny podnośnik i koziołki, a już najlepiej kanał ok.gif

Napisano

> Jakas podróbka firmy

> KAGER.

KAGER to marka FOTY (dystrybutora cześci samochodowych).

Napisano
  • Autor

> KAGER to marka FOTY (dystrybutora cześci samochodowych).

Warta to coś?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.