Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze sterowaniem/cewkami ? Błąd eOBD P0351

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Od jakiegoś czasu w mojej Pandzie (2004, 1.1 benzyna + LPG sekwencja BRT) włączała się lampka CHECK przy rozruchu po czym po kilku rozruchach gasła.

Podejrzewając, że problem dotyczy układu ładowania lub kabli masowych pojechałem do elektryka. Ten poprawił kable masowe - podobno był z tym jakiś problem.

Następnego dnia (zbieg okoliczności) i przejechaniu łącznie ok. 70 kilometrów (na kilka razy) przy uruchomieniu w silniku pracowały tylko 2 (lub 3) cylindry. Oczywiście samochód jechał słabiutko :-(

Następnego ranka odpalił dobrze, pojechałem do pracy i następnie do mechanika (silnik działał nadal/znów OK). Mechanik zadysponował wymianę kabli wysokiego napięcia (były oryginalne tj. o przebiegu ok. 60 tys. km) i świec. Po tym - przy odjeżdżaniu od niego samochód znowu zaczął źle pracować (z włączoną kontrolką CHECK).

Zaczęło się więc sprawdzanie kabli itp. by ostatecznie podłączyć komputer. W pamięci komputera był błąd eOBD P0351 - wg tej strony oznacza on "P0351 Obwód pierwotny/wtórny cewki zapłonowej A - usterka ". Po jego skasowaniu silnik zaczął pracować prawidłowo.

Wyjechałem od mechanika i ... co któryś raz znowu rozruch z dwoma (nie)pracującymi cylindrami. Odłączenie na chwile akumulatora (by zresetować komputer) i dalej można odpalać normalnie.

Dzisiaj została wymienona cewka. Na placu u mechanika auto było odpalane kilkanaście razy. Potem zrobiłem kilka jazd po mieście i wszystko działało - znowu zacząłem lubić swoją Pandę ;-)

Niestety przy którymś kolejnym rozruchu defekt powrócił. Ruszyłem więc do domu - jadąc Pandą o dynamice F126P. Przejechałem tak ok. 2 km by ... przy przyśpieszaniu po zwolnieniu przed światłami znowu ... mieć pełną moc silnika. Nie rozumiem angryfire.gif co się dzieje !

Czy ktoś z Was miał już taki objaw? Jakie kolejne próby rozwiązania problemu proponujecie?

Wolałbym nie jechać do ASO bo spodziewam się, że będą chcieli wymienić wszystko łącznie z nakładką na wentyl. Czy słusznie?

Przejrzałem archiwum i trochę przypomina mi to sytuację opisaną w tym wątku . Niestety informacja, że

Quote:

sygnalizator systemu EOBD jest podłączony do 19 czujników?,więc poprawność odczytu awarii poprzez komputer jest zakłamany

nie nastraja mnie optymistycznie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Wojtek

Napisano
  • Autor

> z tego co wiem są dwie cewki w miśku- wymieniłeś obie czy jedną?

Jedną tj. A.

Napisano

> Jedną tj. A.

wiesz- z tego co mi wiadomo cewki - podobnie jak świece kable WN powinny być wymieniane wszystkie

i jeszcze pytanie jakie masz świece?

Napisano

a w pandach nie ma przypadlosci komputera sterujacego? tak jak to ma miejsce w puntach

Napisano
  • Autor

> wiesz- z tego co mi wiadomo cewki - podobnie jak świece kable WN

> powinny być wymieniane wszystkie

Wyraźnie pytałem mechanika czy można wymieniać pojedyńcze - twierdził, że tak. Uważam, że mechanik jest niezły i ufam mu. Wiem jednak też, że wróżką nie jest stąd ten post na niniejszym forum.

> i jeszcze pytanie jakie masz świece?

Świece NGK - jaki konkretnie model nie wiem. Wymienione dosłownie 5 dni temu.

Napisano
  • Autor

> a w pandach nie ma przypadlosci komputera sterujacego? tak jak to ma

> miejsce w puntach

Co przez to rozumiesz? Czeka mnie wymiana/naprawa komputera?

Spotkałem się też z sugestią, żeby wstawić na kablu zasilającym stale komputer przekaźnik tak by był resetowany przy każdym wyłączaniu silnika. Wg mnie jest to b.mało eleganckie rozwiązanie - wolałbym wyeliminować przyczynę a nie skutek.

Napisano

> Wyraźnie pytałem mechanika czy można wymieniać pojedyńcze -

> twierdził, że tak. Uważam, że mechanik jest niezły i ufam mu.

> Wiem jednak też, że wróżką nie jest stąd ten post na niniejszym

> forum.

> Świece NGK - jaki konkretnie model nie wiem. Wymienione dosłownie 5

> dni temu.

za lotny ten mechanik to chyba nie jest bo zamiast najpierw podlaczyc sie pod komputer poprawial ci mase (wzial pewnie kase), naciagnal na zmiane przewodow (tez kilkadziesiat zlotych)

Napisano
  • Autor

> za lotny ten mechanik to chyba nie jest bo zamiast najpierw podlaczyc

> sie pod komputer poprawial ci mase (wzial pewnie kase),

> naciagnal na zmiane przewodow (tez kilkadziesiat zlotych)

Szybko podsumowujesz.

To nie mechanik poprawiał przewody ale elektryk do którego ja sam pojechałem by sprawdzić układ ładowania i rozruchu. Aktualne problemy ze sterowaniem/rozruchem wcale nie musi być następstwem poprawiania tych przewodów a zwykłym zbiegem okoliczności.

Przewody wysokiego napięcia po ponad 5 latach eksploatacji i 60 tys. przebiegu (zdejmowane były oryginalne/fabryczne) nawet w mojej ocenie prosiły się o wymianę. Na częściach nie zarabiał bo ... to ja kupowałem korzystając bezpośrednio z jego zniżek 270751858-jezyk.gif

A to, że najpierw sprawdzał założone przed chwilą przewody a nie sięgał po komputer uważam za uzasadnione. Zwłaszcza, że problem nie występuje ciągle - zdarza się nawet, że kontrolka CHECK gaśnie i ze zgaszoną wjechałem do niego.

Wolałbym przeczytać jakieś konstruktywne uwagi a nie kolejne w stylu "zmień mechanika".

Z góry za to dziękuję.

Pozdrawiam

Napisano

> Szybko podsumowujesz.

> To nie mechanik poprawiał przewody ale elektryk do którego ja sam

> pojechałem by sprawdzić układ ładowania i rozruchu. Aktualne

> problemy ze sterowaniem/rozruchem wcale nie musi być następstwem

> poprawiania tych przewodów a zwykłym zbiegem okoliczności.

> Przewody wysokiego napięcia po ponad 5 latach eksploatacji i 60 tys.

> przebiegu (zdejmowane były oryginalne/fabryczne) nawet w mojej

> ocenie prosiły się o wymianę. Na częściach nie zarabiał bo ...

> to ja kupowałem korzystając bezpośrednio z jego zniżek

> A to, że najpierw sprawdzał założone przed chwilą przewody a nie

> sięgał po komputer uważam za uzasadnione. Zwłaszcza, że problem

> nie występuje ciągle - zdarza się nawet, że kontrolka CHECK

> gaśnie i ze zgaszoną wjechałem do niego.

> Wolałbym przeczytać jakieś konstruktywne uwagi a nie kolejne w stylu

> "zmień mechanika".

> Z góry za to dziękuję.

> Pozdrawiam

Bardzo prosze konstruktywna:

Podjedz do ASO Fiata, uslugi w ASO Fiata sa naprawde tanie (fakt ze roznie bywa z fachowoscia) ale oni sie sporykaja z takimi przypadkami i szybciej dojda do ladu niz twoj mechanik razem z elektronikiem szukajcy po omacku robiacy taki problem moze po raz pierwszy

Napisano

> forum.

nie wątpię w fachowość Twojego mechanika ale ja spotkałem sie wielokrotnie z opinią iż cewki powinny być wymieniane wszystkie za jednym razem

> dni temu.

no i tu może być kłopot- co prawda Panda ma świece NGK ale nawet w tym samym modelu silnika występowały różne modele świec NGK w zależności od rocznika samochodu waytogo.gif

TUTAJ masz na temat modelu świec waytogo.gif

Napisano

> Co przez to rozumiesz? Czeka mnie wymiana/naprawa komputera?

jezeli to problem z ecu to tak - czesta sytuacja w punciakach

jest kilak aukcji na allegro opisujace problem i oferujace naprawe

klik

Napisano
  • Autor

> tym samym modelu silnika występowały różne modele świec NGK w

> zależności od rocznika samochodu

> TUTAJ masz na temat modelu świec

Świece dobierał sprzedawca w hurtowni na podstawie pojemności silnika i roku auta - sprawdzał w katalogu NGK. Na wcześniejszych świecach - na których auto przejechało bez problemu ok. 5 tys. km ten problem się pojawił.

Dziękuję jednak za sugestię, sprawdzę model świec.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> jezeli to problem z ecu to tak - czesta sytuacja w punciakach

> jest kilak aukcji na allegro opisujace problem i oferujace naprawe

Istotnie tak może być mad.gif

Znalazłem kilka aukcji w tym temacie - wnioskuję więc, że temat nie jest jednostkowy mad.gif

Czy ktoś może polecić kogoś w tym temacie bo np. musiał skorzystać? Oczywiście nie oznacza to, że szukam oferty najtańszej. Szukam oferty/firmy sprawdzonej.

Jeszcze raz z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

wiesz - kwestia jaki masz sterownik czy nowego czy starszego typu

starszy typ

282390571-639100653.jpg

i tak wygląda pod maską

282390571-C1394385_5.jpg

czy nowszy

282390571-stero.jpg

o usterkach tego nowszego nie słyszałem waytogo.gif

post-33228-14352502210166_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> wiesz - kwestia jaki masz sterownik czy nowego czy starszego typu

Sprawdziłem. Mam sterownik starszego typu.

Pozdrawiam

Napisano

> forum.

> dni temu.

a ja powiem ci ze taki blad mialem w jeepie tez juz mialem w planach wymiane cewki i.. okazalo sie ze byl zly styk na obwodzie cewki - zle dopieta kostka - wystarczylo dopchnac i po sprawie

bylo o tyle latwiej ze tam na kazdy cylunder jest oddzielna cewka wiec wiedzialem na ktorym garze wali blad

Napisano
  • Autor

> a ja powiem ci ze taki blad mialem w jeepie tez juz mialem w planach

> wymiane cewki i.. okazalo sie ze byl zly styk na obwodzie cewki

> - zle dopieta kostka

Też bym tak chciał wink.gif

Niestety po drodze kable te były przepinane wielokrotnie - tzn. przy wymianie kabli i świec i wymianie cewki (na szczęście dostałem ją od mechanika "na próbę" bo miał na magazynku podręcznym).

Uszkodzenie wiązki z racji tego, że przy różnym startach silnika problem raz występuje a raz nie (nawet bez ruszania z miejsca) mogę wykluczyć.

Czytając to forum i kilka innych miejsc w necie skłaniam się do problemów ze sterownikiem. Chociaż bardzo chciałbym by było inaczej tzn. de facto taniej wink.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam

Byłem dzisiaj w ASO (Autex - Bydgoszcz) ustalić cenę części zamiennej i porozmawiać (dojechałem tam rowerem cool.gif )

Podano mi cenę za centralkę sterującą (popularnie zwaną komputerem) - 1 100 zł przy zdaniu uszkodzonej. Nie wiem czy oznacza to, że oni przekażą uszkodzoną do naprawy?

Od mechanika dowiedziałem się, że nie są to jednostkowe uszkodzenia i nawet serwisowi zdarza się odsyłać centralki do naprawy.

Napraw dokonuje firma F.U.H. "KO-CAR" w Tychach.

Firmę tą już uprzednio znalazlem na Allegro ale szukałem o niej opinii.

Sterownik już wymontowany. Jutro zadzwonię (dzisiaj napisałem maila) i wyślę kurierem.

O efektach poinformuję.

Pozdrawiam

Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.