Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

x20dth bagnet/miarka oleju

Featured Replies

Napisano

Temat wprawdzie dotyczy Vectry B ale że silniki x20dth (74kW/101KM) są montowane również w Astrach wiec pozwolę sobie tutaj napisać zlosnik.gif

Z tego co się doczytałem na różnych forach dot. Opli znanym problemem w w/w silnikach jest problem z poprawnym odczytem poziomu oleju na bagnecie/wskaźniku. Bagnet "prętowy" prawdopodobnie w czasie wyciągania z rurki/prowadnicy ze względu na swoją budowę (jest cienki) ociera się o w/w prowadnice i rozciera się olej z pola pomiarowego.

GM w 1998r niby usunęło ten problem poprzez stosowanie nowych wskaźników "sprężynkowych" do silników x20dth/x20dtl info z TIS z adnotacja (JNS już nie stosować) w EPC przy starym wskaźniku "prętowym".

Sugerując się tym zapisem w TIS i EPC zakupiłem w ASO nowy wskaźnik "sprężynkowy" i problem jest taki, że ów nowy wskaźnik jest krótszy o około 2cm pad.gif. Aby wskazywało na nim poprawnie poziom to trzeba dolać około 2l oleju do silnika czyli w sumie w silniku będzie ~7,5l oliwy screwy.gif

Miski olejowe są takie same, podobnie prowadnica czyli rurka w która się wkłada wskaźnik

Pytanie do osób jeżdżących Oplami z takimi silnikami - jak to wygląda u Was ???? Jakie ilości oleju wlewacie w czasie wymiany i co Wam pokazuje bagnet ???

Zapis w TIS o przyczynie zmiany jest wg mnie absurdalny cyt. "Przyczyny: Miarki oleju są zbyt krótkie" hmm.gif Przecież miarka w starej wersji jest dłuższa niż te nowe, poprawione hmm.gif

Na poniższym foto pokazałem jaka jest długość wskaźnika od samego końca do miejsc zaznaczonych kreskami czerwoną i zieloną.

921c087e2bcbeca3m.jpg

Jakiej długości macie miarki ??? Wszystkim chętnym będę wdzięczny za wykonanie pomiaru i wpisanie info w tym wątku.

Napisano

Z jakim numerkiem masz ten nowy?Bo z tego co widzę są dwa do DTH jest 658213, a do DTL 658214.

Napisano
  • Autor

> Z jakim numerkiem masz ten nowy?Bo z tego co widzę są dwa do DTH jest

> 658213, a do DTL 658214.

658213 czyli odpowiedni do x20dth

Dziwnie jest w TISie napisane. Przed zmianą dla dth i dtl były wskaźniki o takim samym numerze a po zmianie już inne hmm.gif

Napisano

To jeszcze EPC twierdzi, że są różne miski olejowe, co prawda zakres podziału nie odpowiada temu z bagnetów, ale może to być wskazówka?

Napisano
  • Autor

> To jeszcze EPC twierdzi, że są różne miski olejowe, co prawda zakres

> podziału nie odpowiada temu z bagnetów, ale może to być

> wskazówka?

Hmmm ale różnica w miskach chyba dotyczy tylko aut z układem samodiagnostyki czyli z checkiem w MIDzie i bez tego układu ??? Jest tam dodatkowy czujnik od oleju

Napisano

No nie, jest jeszcze podział na do numeru podwozia i od numeru podwozia.

Numery z MID'em:

6 52 199 do któregoś numeru i

6 52 028 od któregoś numeru

Napisano
  • Autor

> No nie, jest jeszcze podział na do numeru podwozia i od numeru

> podwozia.

> Numery z MID'em:

> 6 52 199 do któregoś numeru i

> 6 52 028 od któregoś numeru

hmm.gif

Ja mam takie info

Quote:

1. MISKA OLEJOWA, ZESP. X20DTL, X20DTH, Y20DTH- GM 24407642 nr kat. 652029 - dawniej stosowano 17761791 (90502848) (6 52 166)

Notatka: BEZ AUTODIAGNOSTYKI

2 MISKA OLEJOWA, ZESP. X20DTL, X20DTH, Y20DTH GM 9196548 nr kat. 652028 - dawniej stosowano -17761791 (9117757) (6 52 199)

Notatka: DLA UKŁADU AUTODIAGNOSTYKI

Dla ścisłości dopiszę, że mam wersję bez MIDa (tzn jest ale sam go dokładałem wink.gif ) i nr silnika zaczyna się od 170.....

Napisano

Moja ma pełen komputer z checkiem i pomieryłem przed chwilą:

od kreski do kreski jak na twojej foto 23 mm

Cały bagnet od czerwonej kreski do końca 54 cm.

Nr na miarce 09 158 395

Napisano

282393347-epc.JPG

EPC z września 2008

post-7756-14352502224684_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Moja ma pełen komputer z checkiem i pomieryłem przed chwilą:

> od kreski do kreski jak na twojej foto 23 mm

> Cały bagnet od czerwonej kreski do końca 54 cm.

> Nr na miarce 09 158 395

Czyli tak samo jak u mnie ok.gif

Dzięki wielkie

Napisano
  • Autor

> EPC z września 2008

Jest zapis JNS 6 52 166 dla dth/dtl, zamiast 6 52 166 stosować 6 52 029 hmm.gif

Cholera wie jak rozumieć te zapisy. Pewnie skończy się tym, że rozciągnę sprężynę w tej nowej na długość odpowiadającą starej prętowej mlotek.gif

Napisano
  • Autor

> EPC z września 2008

Zrobiłem tak jak mówiłem. Rozciągnąłem nowy bagnet do wymiaru starego 270751858-jezyk.gif No cóż .... druciarnia cała gębą ale innego rozwiązania nie znalazłem zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.