Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A II] Stopiona i zwarta świeca zapłonowa - FOTO

Featured Replies

Napisano

Witam

W trasie po ponad 300km nieustannej jazdy miałem niemiłą niespodziankę, auto zaczęło palić na trzy gary, straciło trochę mocy i trzęsło budą. Dotelepałem się 40km na miejsce. Elektroda jednej ze świec stopiła się i zwarła z elektrodą boczną, pozostałe świeczki były ok. Po wymianie wadliwej świecy na starego Championa dojechałem 400km do domu. Świece Beru (14FR-8LDUOX4) wymienione razem z DIS'em (Delphi) 5.000km temu.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim ? Co mogło być przyczyną ?

Poniżej zdjęcia świecy:

35152696.th.jpg

33947991.th.jpg

69480338.th.jpg

Napisano

Hm, mi przychodzi do glowy problem ze zbyt uboga mieszanka na tym cylindrze (wtrykiwacz, falszywe powietrze) stad wzrost temperatury...

Napisano

Oglądając zdjęcia odnoszę wrażenie, że to nie elektrody świecy się stopiły, tylko jakieś ciało obce dostało się pomięczy elektrody, stopiło i spowodowało zwarcie.

Ciekawe czy DIS nie uległ uszkodzeinu pracując w trybie zwartym?

Napisano

> Oglądając zdjęcia odnoszę wrażenie, że to nie elektrody świecy się

> stopiły, tylko jakieś ciało obce dostało się pomięczy elektrody,

> stopiło i spowodowało zwarcie.

> Ciekawe czy DIS nie uległ uszkodzeinu pracując w trybie zwartym?

DISowi akurat nic od zwarcia po stronie wtornej nie bedzie -> za duza Rwe..

Bardziej mu szkodzi rozwarcie czyli praca z odlaczonym kablem -> mozliwosc przebicia.

Napisano
  • Autor

DIS cały, błędów na kompie brak, sprężanie równe na każdym cylindrze. Auto po wymianie świecy chodzi tak jak przedtem. Chyba trzeba kupić wiaderko świec na zapas i woźić w bagażniku wink.gif

Napisano

Następnym razem kup oryginały GM po 19zł/szt. ok.gif

Napisano

> Oglądając zdjęcia odnoszę wrażenie, że to nie elektrody świecy się

> stopiły, tylko jakieś ciało obce dostało się pomiędzy elektrody,

> stopiło i spowodowało zwarcie.

> Ciekawe czy DIS nie uległ uszkodzeniu pracując w trybie zwartym?

Też mam podobne wrażenie co do ciała obcego. Z tym że zwarcie nie mogło spowodować roztopienia się bo po wtórnej stronie cewki czyli po stronie wysokiego napięcia nie ma możliwości uzyskania dużych prądów. Napięcia są wysokie a prąd nie jest w stanie roztopić metalu. Zresztą przewody WN maja dość sporą rezystancje szeregową.

W każdym razie ciekawe - piękna katastrofa. wink.gif Może wpadł tam kawałek aluminium lub cyny który stopił sie pod wpływem temperatury w komorze i osiadł na elektrodach hmm.gif

Przychodzi mi jedna myśl. Coś kojarzę, że głównym powodem dla którego kable WN mają sporą rezystancję jest zabezpieczenie aby zbyt duża energia iskry nie powodowała dyfundowania cząstek stałych elektrody. Tzn aby nie powstawały mikrołuki przenoszące cząstki metalu i prowadzące do mostkowania się elektrod. Może warto byłoby jakoś to pomierzyć. Dla kabli WN jest to proste ale czy da sie w DISie? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.