Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] X16XEL dzwoni, ale nie katalizator

Featured Replies

Napisano

Przez szukajke niestety nic konkretnego nie znalazłem. Astra od zakupu czyli od 10 miesięcy lekko metalicznie dzwoniła przy przyspieszaniu, najbardziej na wolnych obrotach jak się depnie albo jak się wolno toczy i z 2 dwójki przyciśnie, ale myślałem że to kat albo tłumik i chciałem wkońcu go wymienić a mechanik posłuchał i stwierdził że to nic z wydechu. Coś kombinował, że może sprzęgło/koło dwumasowe, ale wykluczył skoro nic nie szarpie przy przyspieszaniu i raptownym ujmowaniu gazu. W końcu zdjął obudowe filtra powietrza i patrzył jak przygazowałem i twierdzi, że powietrze zasysa a za moment bardzo go dużo cofa jakby silnik go za mało brał. Mechanik jest taki trochę amator (tylko do takich mechanicznych napraw) więc odesłał mnie żebym podjechał do kogoś kto ma oplowy interface żeby podpiął i sprawdził bo to może być jakiś czujnik od powietrza, przepływomierz itp. Dodam jeszcze, że przy 120 km/h zapala się check i że na forum gazowym ktoś oglądając moje mapy twierdził, że sonda za wolno oscyluje. Poza tym dzwonienie słyszałem już na początku przed założeniem gazu. A tak wogóle pracuje ok, obroty nie falują, przyspiesza równomiernie, a czy ma te 100 km to do końca nie wiem, bo jeździłem zmulonym dieslem to to i tak rakieta. Ale dzwonienie się nasiliło, no i z tego co wyczytałem i co mi się wydaje powinien trochę mniej palić a gaz mam dobrze wyregulowany. Pomóżcie kto ma jakieś pomysły zanim pojadę go zdiagnozować na kompie.

Napisano

U mnie na wolnych obrotach dzwoniło i na wysokich - efekt - pokrywa kolektora, urwało się oczko które przykręca się do kolektora, rozwiązanie - zanitowane oczko do reszty pokrywy i przykręcone do kolektora.

Nie sugeruje, że to może być to, ale często coś komuś, gdzieś dzwoni i szuka usterki w silniku a okazuje się, że to taka pierdoła.

Kumplowi dzwoniło w kolektorze, aż do momentu aż mu jakiś czujnik wleciał w cylinder (mondeo 2,5 v6), efekt sam wiesz jaki.

Podpięcie pod komputer nie jest takie drogie, a czasami nawet warto, ostatnio kolega na forum odkrył po podpięciu do kompa, że nie działa mu drugi bieg na wiatraku od chłodnicy.

PZDR VEN

Napisano

Zmagam się z podobną dolegliwością. Słychać jakby metaliczne dzwonienie, na 99% z dołu w okolicach gdzie zaczyna się kabina kierowcy.

Najbardziej słychać to właśnie na niskich obrotach jak dodaję gazu - trwa do ok 2500 obrotów później cisza.

Dzwięk moim skromnym zdaniem pochodzi z okolicy katalizatora lub dołu silnika. Ciężko ustalić dokładnie bo blaszany dzwięk doś dobrze się "niesie".

Ja bym stawiał na kata - ale jak mówisz że to nie to...

Ze swojej strony sprawdziłem wszystkie osłony (również kolektora) i można je wykluczyć (przynajmniej u mnie)

Ja nie mam LPG i myślę, że ten check co ci się zaświeca raczej nie będzie miał nic wspólnego z tym dzownieniem. Musisz sprawdzić błędy - najlepiej samemu i wtedy coś więcej się dowiesz. Na astra.auto.pl lub WOA masz wskazówki jak zczytać błędy.

Napisano

> Zmagam się z podobną dolegliwością. Słychać jakby metaliczne

> dzwonienie, na 99% z dołu w okolicach gdzie zaczyna się kabina

> kierowcy.

> Najbardziej słychać to właśnie na niskich obrotach jak dodaję gazu -

> trwa do ok 2500 obrotów później cisza.

> Dzwięk moim skromnym zdaniem pochodzi z okolicy katalizatora lub dołu

> silnika. Ciężko ustalić dokładnie bo blaszany dzwięk doś dobrze

> się "niesie".

> Ja bym stawiał na kata - ale jak mówisz że to nie to...

> Ja nie mam LPG i myślę, że ten check co ci się zaświeca raczej nie

> będzie miał nic wspólnego z tym dzownieniem. Musisz sprawdzić

> błędy - najlepiej samemu i wtedy coś więcej się dowiesz. Na

> astra.auto.pl lub WOA masz wskazówki jak zczytać błędy.

Powodem dzwonienia z dolnych okolic samochodu może być jeszcze blacha między tłumikiem a podłogą, często oczka w tych blachach korodują tak że już śrubka nie trzyma a blacha lekko zwisa i przy pewnych wibracjach poprostu uderza o wydech.

PZDR VEN

Napisano

też myślałem, że to kat

ostatnio padła diagnoza, ze to może koło napinacza yaya.gif

Napisano
  • Autor

> też myślałem, że to kat

> ostatnio padła diagnoza, ze to może koło napinacza

Czyżby chodziło o rolkę napinającą pasek alternatora/klimy??? Bo właśnie się okazało że mam ostro wyjechaną i jutro wymieniam.

Napisano

> Czyżby chodziło o rolkę napinającą pasek alternatora/klimy??? Bo

> właśnie się okazało że mam ostro wyjechaną i jutro wymieniam.

być może tak, nie mam pewności

jak zrobisz to zapodaj jakąś fotke i rzuć kosztami

Napisano

> być może tak, nie mam pewności

> jak zrobisz to zapodaj jakąś fotke i rzuć kosztami

Rolka napinacza paska wieloklinowego kosztuje ok 30 PLN.

Pozdrawiam

Napisano

> Rolka napinacza paska wieloklinowego kosztuje ok 30 PLN.

> Pozdrawiam

Rolke daje sie zregenerowaqc przez wymiane lozyska i ponowne nitowanie bieżni.

Wtedy 10 pln. Jak ktos chce tak zaoszczedzic wink.gif Ja nie chcialem wink.gif

Napisano

> Rolke daje sie zregenerowaqc przez wymiane lozyska i ponowne

> nitowanie bieżni.

> Wtedy 10 pln. Jak ktos chce tak zaoszczedzic Ja nie chcialem

Owszem, mozna, ale przewaznie metalowa bieznia rolki prowadzaca pasek jest powaznie zuzyta (wglebienia, wzery, nierownosci), co oczywiscie paskowi nie sluzy.

Pozdrawiam

Napisano

> Owszem, mozna, ale przewaznie metalowa bieznia rolki prowadzaca pasek

> jest powaznie zuzyta (wglebienia, wzery, nierownosci), co

> oczywiscie paskowi nie sluzy.

> Pozdrawiam

Podejrzewam, ze autor watka ma nie metalowa a "plastykowa" bieznie grinser006.gif

rolki prowadzacej paska wielorowkowego.

Jedynym metalem jest w niej samo lozysko.

Napisano

To ja opowiem jak było u mnie.

Dzwonienie a właściwie takie metaliczne "chrobotanie" , czasem bardzo głośne prawie jakbym rurę wydechową ciągnął po asfalcie. Pojawiało się bardzo nieregularnie, a najczęściej podczas ostrego skrętu w lewo (np. jak zawracałem na skrzyżowaniu które było lekko z górki). Wczoraj przeszło w totalny zgrzyt, tak że z drogi prost do mechanika. Pierwsza diagnoza skrzynia biegów. Po dokładnym zbadaniu pacjentki okazało się że to obudowa pompy wspomagania która dotykała do takiego metalowego odważnika który jest na przegubie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Zdam relację-rolka kosztowała 45 zł, zdjęć nie pokaże bo wymieniał znajomy, ale raczej trzeba mieć kanał i zdjąć tą małą osłonę pod rozrządem. Ale co się ciekawego okazało - mechanik nie mógł dobrze dokręcić rolki więc kazał mi odpalić i raptownie parę razy dodać gazu gdy miał ustawiony klucz i przypadkowo docisnął/podparł cały napinacz i dzwonienia brak i jeszcze kilka razy to sprawdził i jest pewny że to cały napinacz dzwoni bo posypały się w nim jakieś sprężyny. Czyli cofające się powietrze i check przy 120 to inna bajka a inna to dzwonienie. Dobrze, że wiadomo co jest, tyle tylko że nowy napinacz w komplecie z rokką którą już mam to 200 zł mad.gif

Napisano

no to ciekawe co mówisz

mi na razie nie chce sie niczego wymieniać

tak ze musi sobie jeszcze podzwonić zlosnik.gif

mam nadzieje ze sie to nie posypie icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.