Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuka przy skrecaniu.

Featured Replies

Napisano

Witam

W mojej AII przy skrecaniu przewaznie w prawo cos stuka. Na postoju z wcisnietym hamulcem przy skrecie kierownica w prawo tez cos stuknie - i jest to na pedale hamulca wyczowalne - pod koniec obrotu. Bez hamulca wcisnietego tez tak czasem sie dzieje. Czasem tez przy obracaniu kieorwnica w lewo i w prawo na przemian cos tez stuka. Nie dochodzi to z zawieszenie a raczej gdzies z przekladni, ale dziwi mnie to ze czoc to na pedale hamulca.

Co to moze byc? Czy oznacza to przekladnie kierownicza do wymiany, a moze to cos innego? Moze koncowki drazkow kierowniczych sa wyrabane, lecz to powinienem wyczoc jadac po nierownosciach.

W zawieszeniu nic nie stuka, luzu na kierze tez nie mam.

Napisano

To stuknięcie nie przenosi się na kierownicę? Nie czujesz tego w palcach przy skręcaniu?

Napisano
  • Autor

> To stuknięcie nie przenosi się na kierownicę? Nie czujesz tego w

> palcach przy skręcaniu?

Cos czoje, ale nie jest to drastyczne jakies LUP czy cos, takie delikatne ale denerwojace.

Napisano

Przekładnia raczej nie. Tam za bardzo nie ma co stukać, prędzej luz się robi. Bardziej wygląda to na kolumnę. Może wałek, który łączy ją z przekładnią. Są tam dwa przeguby i zaciskane wielowypusty. Może, któryś z wkrętów zaciskowych się poluzował.

Niewykluczone też, że to może być taśma, która doprowadza prąd do kierownicy (klakson, poducha itp).

Napisano
  • Autor

> Przekładnia raczej nie. Tam za bardzo nie ma co stukać, prędzej luz

> się robi. Bardziej wygląda to na kolumnę. Może wałek, który

> łączy ją z przekładnią. Są tam dwa przeguby i zaciskane

> wielowypusty. Może, któryś z wkrętów zaciskowych się poluzował.

> Niewykluczone też, że to może być taśma, która doprowadza prąd do

> kierownicy (klakson, poducha itp).

Kurcze, ale czoc to bardzo dobrze na pedale hamulca.

A te wkrety zaciskowe da sie wymienic czy tylko sie je zaciska, czy moze cos innego sie jeszcze z tym robi, gdyby to byla tego wina?

Napisano

Tylko zaciska.

Ale skoro mówisz, że czuć na hamulcu, to oblukaj te końcówki drążków.

Teraz mi się przypomniało, że ktoś tu miał taki problem z drążkami kierowniczymi. BratPit o ile się nie mylę hmm.gif.

Napisano
  • Autor

> Tylko zaciska.

> Ale skoro mówisz, że czuć na hamulcu, to oblukaj te końcówki drążków.

> Teraz mi się przypomniało, że ktoś tu miał taki problem z drążkami

> kierowniczymi. BratPit o ile się nie mylę .

Za niedlugo autko daje znajomemu mechanikowi na wymiane oleju, uszczelki miski, czyszczenie przepustnicy i mycie wtrysku wiec przy okazji poprosze go aby mi to sprawdzil.

Napisano

Najczesciej w takich przypadkach stuka wlasnie lacznik z przegubami, o ktorym pisal Orochimaru (luz wystepuje na teleskopowym przedluzeniu lacznika). Dosyc czesta usterka w AII i VB (brat wymienil juz dwa takie w VB-o ile sie nie myle to wystepuja dwa wykonania). Przy okazji mechanik niech sprawdzi koncowki i drazki kierownicze (luz na przegubie kulowym drazka).

Pozdrawiam

Napisano

A moze to jest problem z gornym mocowaniem kolumny zawieszenia? Jezeli lozysko sie zatrze, to sprezyna moze powodowac stuki.

Napisano
  • Autor

Obadalem dzis tak po swojemu gdzie jest jakis luz, wlazlem pod kierownice, zona krecila i wyczolem luz w miejscu pod przegubami, tam gdzie drazek znika pod guma i pewnie laczy sie z przekladnia, tam na moje oko jest luz, tzn na tym czyms co leci od dolnego przegubu.Ruszajac tym drazkiem miedzy przegubami, wyczolem ten luz ze dochodzi on z dolu.

Jeszcze jedno, podczas jazdy stukniecie dochodzi zawsze przy skrecie w prawo (zjazd z glownej na boczna), oraz nie zawsze ale jednak gdy np wjezdzam z powoli na kraweznik, to tez cos stuknie (w lanosie przy takich objawach wymienil mi mechanik sworzen i jest ok).

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A wiec mechanior powiedzial ze jest delikatny luz na prawym drazku kierowniczym. To samo powiedzial ok 2 tygodnie wczesniej inny znajomy ktory takze bawi sie w mechanike w wolnym czasie gdy grzebalem mu przy kompie. Powiedzieli zeby tego narazie nie wymieniac bo luz jest minimalny.

A co Wy na to?

Orientowalem sie i cenowo nie wyjniesie to tragedi. Czesci ok 210-220 w sklepie w miescie (drazki niby takie pierwszego montazu + koncowki drazkow trw czy jakos tak). Co prawda koncowki nie musze zmieniac, ale jak juz sie cos rusza to robic trzeba konkretnie. Robocizna by mnie nic nie kosztowala (remonty komputera:)) tylko zbieznosc ok 50zl.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.