Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kod błędu 0130

Featured Replies

Napisano

Wymugrałem kod błedu 0130. To z powodu tego ze pojawił mi się "Check Engine" , ale tylko przy przekraczaniu 100-120 km/h i na długich trasach. Oględziny sondy lambda i połaczeń nic nie pokazały. Dodatkowo zaczął szarpać podczas przyspieszania na 3 i 4 biegu. Poradźcie co zrobić? Jak zbadać sondę? Ktoś radził mi by sprawdzić czy nie jest zapchany katalizator. oslabiony.gif

Napisano

> Poradźcie co zrobić? Jak zbadać sondę? Ktoś radził mi by

> sprawdzić czy nie jest zapchany katalizator.

Najlepiej jesli sie podlaczy Opelscaner i popatrzy sie na wykres graficzny pracy sondy.

Ale mozna wziasc miernik, cienki drut wlozyc we wtyczke (aby nie kluc przewodu)podlaczyc jeden z przewodow miernika, drugi do klemy "minus" odpalic auto i obserwowac jak pracuje.

Nie wiem jak w Astrze G z tym silnikiem, ale chyba masz jednoprzewodowa sonde, jesli tak to:

Czy oscyluje od 0 do 0,8V przy dodawaniu gazu.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak w Astrze G z tym silnikiem, ale chyba masz

> jednoprzewodowa sonde, jesli tak to:

> Czy oscyluje od 0 do 0,8V przy dodawaniu gazu.

Tak, to sonda z jednym przewodem. Dziś po południu sprawdzę miernikiem napięcie i napisze co wyszło.

Napisano

Całkiem mozliwe, że winny jest EGR. Często wywala w takim przypadku błąd bogu ducha winnej sondy.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem napięcie. Ani drgnie. Zero. Podjechałem do sklepiku i zakupiłem za 60 zeta nową sondę + pasta miedziana za 5 zeta na gwint+ klucz oczkowy 22 z głębszym ramieniem za 15 zeta. Demontaż o dziwo przebiegł sprawnie (siła razy ramie) i bez niespodzianek. Wczesniej spryskałem pare razy WD40. Po podłaczeniu i wymruganiu błędów na zapalonym silniku ECU widzi sondę która reaguje prawidłowo. Bogata, uboga, bogata,uboga ....itd. Uff. - zakup nie poszedł na marne. Podczas krótkiej jazdy nie zauważyłem szrpania, które jeszcze dziś przed południem podnosiło mi ciśnienie. Zobaczę jak wyjdzie zużycie paliwa na dłuższej trasie i w mieście.

Na zdjęciu jest moja stara sonda która ma 180 tyś. km na karku. Pozdroofka.

Napisano

> Na zdjęciu jest moja stara sonda która ma 180 tyś. km na karku.

> Pozdroofka.

Mialem Ci juz pisac wczesniej czy jest cala, nie oddziela sie metalowy kolpak, ale napisales

Oględziny sondy lambda i połaczeń nic nie pokazały.

Troche niska cena tej nowej, ale moze pochodzi jakis czas grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.