Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

witam nosze się z zamiarem kupna scenica

Featured Replies

Napisano

powiedzcie mi tak w skrócie co je boli i na co zwrócic szczególnie uwage..

jakie są koszta eksploatacji , spalanie itp

jakiej wersji silnika unikac ...

teraz idę do domciu a jutro sprawdzę co napisaliście dlatego nie będe na bierząco

podrawiam i prosze o pomoc.... 20.GIF

Napisano

a jakby kolega napisał jaki go rocznik interesuje ......... wink.gif

albo jakby skorzystał z wyszukiwarki ............. wink.gif

Napisano
  • Autor

> a jakby kolega napisał jaki go rocznik interesuje .........

> albo jakby skorzystał z wyszukiwarki .............

rocznik 1999 do 2001 , interesuje mnie w nowej budzie ta przejścówka .... zdarza sie że jest za taka cenę jak ja chce tylko troche poobijana... ale to dla mnie nie problem

wiecie o co mi chodzi?

wszyscy jak mówie że chcę kupić scenica to mi machaja reką i :

---- aaaaaaaaaaaa to awaryjne autka , uważaj na nie !!!

ale użytkownicy mówią co innego , wiec jak to jest ?? wiem że każde auto jest awaryjne tylko jedne w mniejszym drugie w większym stopniu.

aby uniknąć wersji która, najbardziej dostaje w dupę to "zapytowuję" się was która to jest i którego rocznika mam unikać , bo znowy jakis tam kolo mimówił ze wymiana paska rozrządu w którejś tam wersji kosztuje 900 zeta a w innej znowu 500 ... z czego to wynika ???

jak macie linki do stron z opisami uzytkowników sceniców to prosiłbym. wszystko co macie ....

jeszcze raz z góry dziekuję

Napisano

Co do paska rozrządu to nie znam wersji w której taki koszt to 500zl - chyba że sam robisz i nie wymieniasz wszystkiego co powinno być wymienione (pasek, napinacze, pompka wody (dla spokojności ducha)).

Ja za kompletny rozrząd (paski x2, napinacze, pompa wody, rolka jakaśtam) oraz wymiana oleju, plynu hamulcowego, chłodniczego, wymiana uszczelki miski olejowej (wilgotna była), wymiana końcówek obu drążków, wymiana filtra powietrza, paliwa, wymiana pompy wody kosztowało 1350zl (byłem przy tej wymianie i widziałem co gdzie i jak wymieniają).

Generalnie chciałęm kupić Passata - zacząłem czytać fora i okazało się (ale źel trafić możesz i uchodzące za najmniej awaryjne auto) niektórzy przeklinają paska - zależy kto z jaką usterką się spotkał a to wynika z kolei z przeszłości auta. W każdym aucie po wypadkowym bardzo wzrasta awaryjność elektronika która w momencie uderzenia (oczywiście zależy jakie i gdzie) przeżywa największy wstrząs. Elektronikę przeklinają wszyscy bo najwięcej problemów sprawia coś co raz jest raz nie ma. Nie poruszam kwestii jakości napraw blacharsko-mechanicznych w powypadkowych autach. Generalnie musisz sprawdzić auto przed zakupem dokłębnie na tyle na ile to możliwe bo inaczej przeklniesz go.

Ponoć od roku 2005 poprawiono błędy wieku dziecięcego i jakość wykonania (w tym elektroniki) ponoć wzrosła. Ja mam 2004 i co do elektroniki to:

- w momencie kupna zepsuty miałem regulator nawiewu i nie działał mi nawiew kabiny na 4 biegu (typowa usterna Scenic'ów) - naprawiłem sam i kosztowało mnie to dużo bo miałem stopioną wtyczę rezystora dmuchawy więc musiałem kupić zarówno rezystor wraz z wtyczką (na szrocie zapłaciłem 160zl). W ASO 600zl

- wyświetlacz zaczął migać, wyłączać się - zimny lut - typowa usterka - naprawiłem sam, koszt: 0zl; ASO 500zl, Allegro 300-500zl

- problem z odbijaniem kierunkowskazów - za szybk oodbija kierunkowskaz i musisz wrzucać go 2-3 razy - w ASO wymiana 2 modułów w cenie do około 900zl - można naprawić samemu przy pomocy drobnoziarnistego papieru ściernego - czas około 30 min - koszt około 60zl

- okresowe problemy z np. otwieraniem szyb w drzwiach - zaśniedziałe styki złączek w drzwiach - rozłączyć i okresowo popsikać KONTAKTEM

- do poważniejszych usterek zaliczyć należy również elektryczny hamulec ręczny - wymiana na nowy 2000 zl - niektórym się udaje linę dorobić i wtedy kilkadziesiąt zl to kosztuje. Ponoć częsciej pada ręczny w wersji Grand.

- dla DCi poważny wydatek to jeszcze koło dwumasowe - o tym kiedy padnie decyduje kto i jak autem jeździł - koszt około 2000-3000zl w zależnośći od tego co jeszcze przy okazji trzeba będzie wymienić

- turbina - regenerowana około 1200zl (ceny się zaczynają od 900zl)

- EGR - czyszczenie kilkanaście zł (albo troche czasu we własnym zakresie) albo wymiana na nowy 700zl

To chyab tyle rzeczy których należy się bać cenowo. Genralnie to usterki należy usuwać w miarę możliwości szybko bo olanie tematu spowoduje późniejszy przyrost ceny naprawy. Ceny któe podałem są cenami nowych podzespołów i markowych producentów (jeśli nie oryginałów), używki kupisz zdecydowanie taniej choć wątpliwej jakości ale zawsze to jakaś alternatywa.

Generalnie jeśli kiedykolwiek cokolwiek robiłeś (dryg majsterkowicza) to część z nich sam usuniesz - są to generalnie proste (duperelki) - rzadko cokolwiek pada na poważnie ale oczywiście zdarzyć się może.

Napisano

wszystko zależy ,jaki chcesz kupić ,benzyna czy diesel

ja w swoim 1,8 pb -2001- wymiana rozrządu w granicach 600-700 zł

cżesci wychodzą koło 600

ale tego sie co miesiąc nie wymienia

.Wszystko zależy jak poprzedni właściciel dbał o auto.

jeszcze jedna wazna sprawa to cieknący wodzik od skrzyni biegów, tego dziadostwa nie da sie w 100 % usunąc . Chyba że wyjęcie skrzyni biegów ,ale koszt naprawy koło 1k a simering 15 zł.

Ogólnie ja jestem ze swojego autka zadowolony 1,5 roku jazdy, poważnych awari nie było, dorzuciłem LPG i śmigam

Napisano

Quote:

wszyscy jak mówie że chcę kupić scenica to mi machaja reką i

---- aaaaaaaaaaaa to awaryjne autka , uważaj na nie !!!

Pierniczą głupoty nie nigdy nie mieli francuza !!!

Ja kupiłem i jestem bardzo zadowolony - 1999 r - początek roku więc buda stara ale środek nowy - Link do profilu

Kiedyś powiedziałem mechanikowi na pytanie dlaczego kupiłem framncuza a nie opla czy VV - czyli niemca bo niemiecie to porzadne.

Ja mu na to: "Gdyby nie te ople i te niemieckie porządne auta to byś z głodu umarł"- bo tylko takie zazwyczaj stoją u mechaników i zdążyli się już nauczyć je naprawiać.,

I na koniec - nie wierz w stereotypy !!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.