Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki 2.0 i 2.0T w Lagunie II oraz pytanko o C5

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nosze sie zamiarem (odleglym poki co, ale rynek juz badam) zakupu auta. Wsrod tego co mnie interesuje jest m.in. Laguna II i znalazlem tam silniki 2.0 i 2.0T (oba benzynowe). Jak wyglada trwalosc tych jednostek ? Na co zwrocic uwage, co sie tam najczesciej psuje ?

A pytanie drugie to juz bardziej ogolne o sama Lagune - czy to jest dobre autko ? Co jest jakosciowo (chodzi o trwalosc) lepsze: Laguna czy C5 (tu niestety nie znalazlem ofert z silnikiem wiekszym niz 1.8) ? Ceny widze sa podobne, wizualnie Laguna II zawsze mi sie podobala bardziej niz C5.

Napisano

> znalazlem tam silniki 2.0 i 2.0T (oba benzynowe). Jak wyglada

> trwalosc tych jednostek ? Na co zwrocic uwage, co sie tam

> najczesciej psuje ?

Występują dwie wersje 2.0 czyli

IDE oraz 2.0 16V

Te o oznaczeniu IDE niecieszą się dobrą opinią (nie wolno ich zagazować) podobna konstrukcja jak Carismie.

2.0 16V wszyscy chwalą, ale bardzo cieżko jest znaleźć auto z tym silnikiem.

2.0T tu trzeba tylko zwrócić uwagę na turbinke tak jak w dieslach, czy nie cieknie i czy za bardzo nie gwiżdże.

> A pytanie drugie to juz bardziej ogolne o sama Lagune - czy to jest

> dobre autko ? Co jest jakosciowo (chodzi o trwalosc) lepsze:

Jak trfisz na dobry zadbany egzemplarz to będziesz chwalił, jak trafisz na trupa to będzie podlił na Lagune ile wlezie smile.gif

Jedna rada, przy zakupie sprawdzić czy te wszystkie bajerki elektroniczne działają (np. ciśnienie kół, czy klimatronik nie mruga), czy świecą się lampki w drzwiach po ich otwarciu. Sprawdź czy po podniesieniu maski na błotniku będzie natłoczona data produkcji części. Maska jest aluminiowa więc nie powinno się jej klepać, ale różne sztuczki u nas w kraju robią smile.gif Generalnie jak jest rysa to targuj się smile.gif że może zardzewieć wink.gif U mnie tak gostek 500zł opuścił za 3 cm ryskę do podkładu, 2 lata nic z tym nie zrobiłem i nadal jest w takim samym stanie.

> Laguna czy C5 (tu niestety nie znalazlem ofert z silnikiem

> wiekszym niz 1.8) ?

Zawsze jest jeszcze 3.0 smile.gif

Co do citroena jak trafisz na zawieszenie hydro to będzie to lepsza oferta, ale trzeba wtedy zawieszenie dobrze sprawdzić. Ogólnie bardzo porównywalne auta. Oba mają duży rozrzut wyposażeniowy i silnikowy.

Napisano
  • Autor

> IDE oraz 2.0 16V

ok, a sa w nich jakies roznice mocy czy da sie je po czyms poznac (w ogloszeniu nie pisza) poza napisem na drzwiach ? Ten IDE to zakladam, ze wtrysk bezposredni ?

> Te o oznaczeniu IDE niecieszą się dobrą opinią (nie wolno ich

> zagazować) podobna konstrukcja jak Carismie.

ok, gazowac i tak planu nie mialem - czy jak nie zakladam gazu to nadal jednak lepiej "zwykle" 2.0 ?

> 2.0T tu trzeba tylko zwrócić uwagę na turbinke tak jak w dieslach,

> czy nie cieknie i czy za bardzo nie gwiżdże.

Turbosprezarka to wiem ok.gif A czy to jest silnik taki sam jak 2.0 16V + turbosprezarka czy jakas odmienna konstrukcja ?

> Zawsze jest jeszcze 3.0

Wolalbym 2.0T - mialem juz turbobenzyne i tak fajnie jeszcze mi sie niczym nie jezdzilo wink.gif Orientujesz sie moze jak wyglada harmonogram wymian rozrzadu w 2.0 i 2.0T ? Bo takie mam przeczucie, ze egzemplarze, ktore widzialem akurat sie do tego kwalifikuja (przebiegi okolo 120kkm).

Dzieki za odpowiedz smile.gif

Napisano

> ok, a sa w nich jakies roznice mocy czy da sie je po czyms poznac (w

> ogloszeniu nie pisza) poza napisem na drzwiach ? Ten IDE to

> zakladam, ze wtrysk bezposredni ?

Jak nikt nic nie majstrował to na listwie będzie, ale i tak najlepiej znając VIN skontaktować się z ASO aby potwierdzili.

tu masz opis wersji silnikowych dane techniczne

> nadal jednak lepiej "zwykle" 2.0 ?

Z tym silnikiem najmniej jest kłopotów.

> Turbosprezarka to wiem A czy to jest silnik taki sam jak 2.0 16V +

> turbosprezarka czy jakas odmienna konstrukcja ?

Generalnie powienien być ten sam, co najwyżej z innym osprzętem. Ale tu pewności nie mam.

> niczym nie jezdzilo Orientujesz sie moze jak wyglada

> harmonogram wymian rozrzadu w 2.0 i 2.0T ? Bo takie mam

> przeczucie, ze egzemplarze, ktore widzialem akurat sie do tego

> kwalifikuja (przebiegi okolo 120kkm).

Dokładnie, w książce napisali co 120kkm, myśleć można juz po 60kkm a wymienić na spokojnie przy 90kkm oraz nie przekroczyć 5 lat od ostatniej wymiany.

Przebieg do wymiany zalezy od tego gdze jezdzisz, możesz tłuc kilometry na autostradzie a możesz obijać sie po miescie. Ale to przeciez w kazdym aucie tak jest. Laguna nie jest tu żadnym wyjątkiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.