Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

eLPeGje a swap...

Featured Replies

Napisano

taka kwestia mnie zainteresowała. Wiem że używanej instalacji LPG 'legalnie' do autka wsadzić nie można, ponoć ze względów bezpieczeństwa, nie wnikam.

Ale zastanawia mnie, co, jeśli do autka z gazem wsadzimy nowy silnik. Czy jest to możliwe? jeśli silnik będzie taki sam, to pewnie tak, ale co, jeśli dajmy na to do uniacza 1.0 fire + lpg będziemy chcieli wsadzić 1.4?? jedno i drugie jest na monowtrysku, więc technicznie chyba instalacja podejdzie, ale pójdzie to potem legalnie zarejestrować?? Pytam bo z gazem nie miałem jeszcze do czynienia....

Napisano

Od jakiegoś czasu silnik jest zwykłą częścią zamienną - nie trzeba zgłaszać do WK.

A co do zmiany pojemności to juz mogą być jakieś schody - niech się wypowiedzą bardziej obeznani z tematem.

A dalej co do LPG powinno wsio grać - ewentualnie regulacja - no i jeszcze zależy jaka instalka, reduktor myślę, że wyda - zapytaj może na kąciku gazowym wink.gif

Napisano

> Od jakiegoś czasu silnik jest zwykłą częścią zamienną - nie trzeba

> zgłaszać do WK.

> A co do zmiany pojemności to juz mogą być jakieś schody - niech się

> wypowiedzą bardziej obeznani z tematem.

> A dalej co do LPG powinno wsio grać - ewentualnie regulacja - no i

> jeszcze zależy jaka instalka, reduktor myślę, że wyda - zapytaj

> może na kąciku gazowym

A jednak się skusiłeś złapać jeden punkcik na liczniku? No i po co? 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Co do tematu:

1. W instalacji gazowej papiery trzeba mieć na BUTLĘ! Jeśli ta pozostaje nienaruszona to problemu nie ma.

2. Przy swapie na inny silnik różnice są dwie:

- mixer

- przepięcie instalacji elektrycznej

TYLE w temacie różnic.

Co do mixera to nie jestem pewien czy nawet nie dałoby się zostawić tego samego, jeśli oba silniki są na mono-wtrysku, ale takich prób nie czyniłem to pewności nie mam czy to podpasuje z 1.0 np. do 1.4.

W sumie nawet w 1.2 mpi też mixer jest bardzo podobnie montowany, niewykluczone że też by się nadawał ten sam co w 899, 1.0...

Przepięcie instalacji elektrycznej tylko pozornie jest trudne, jeśli się ma schematy to da się zrobić (Drupi rulez).

Napisano
  • Autor

ok, czyli można to zrobić bez większych problemów przy przeglądach. Rozumiem, że przepięcie elektryki polega na podmianie tej z 1.0 na tą z 1.4 z uwzględnieniem gazu cfaniaczek.gif

I teraz jeszcze jak z papierami....po takim swapie wypadałoby dowód wymienić, prawda?

Napisano

> I teraz jeszcze jak z papierami....po takim swapie wypadałoby dowód

> wymienić, prawda?

Co do papierów, to TUTAJ Kolega z Centomanii opisał ten temat ok.gif

Napisano

Nic się nie wymienia. Silnik jest już jako część zamienna. To tak jakbyś wymieniał koło czy klocki hamulcowe. Zmieniasz silnik zmieniasz instalację wpinasz gaz i jeździsz w pełni legalnie. wink.gif

Napisano

No teraz już doczytałem w linku wyżej, że chyba lepiej jednak, żeby w dowodzie zmienić pojemność, ze względu na ubezpieczenie, bo w razie czegoś to mogą dojść, że większy silnik i nie wypłacą odszkodowania itp...

Napisano
  • Autor

> No teraz już doczytałem w linku wyżej, że chyba lepiej jednak, żeby w

> dowodzie zmienić pojemność, ze względu na ubezpieczenie, bo w

> razie czegoś to mogą dojść, że większy silnik i nie wypłacą

> odszkodowania itp...

Otóż właśnie, ze wszystkim można jeździć, ale jak przyjdzie co do czego, to może być kuku. Wychodzi na to, że jak sie zapłaci to można wszystko zlosnik.gif

Sie zastanawiam jak z numerami silnika, bo w uno to jest raczej trudno dostępne, z tego co kiedyś próbowałem je sprawdzić...

BajDeŁej dzięki za nakierowanie i wyjaśnienie, spokojnie moge kupować litrówke z gazem zeby.GIF

Napisano

Numery silnika są nieistotne, nikt ich nie sprawdza i nie ma ich w nowych dowodach. wink.gif

Jeśli chodzi o Uno to na 99% nikt nie będzie wnikał co siedzi pod maską no chyba, że wsadzisz turbo i będziesz zapinał 2zł po mieście. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> wsadzisz turbo i będziesz zapinał 2zł po

> mieście.

Oj daj boziu zdrówka i kaski, to wsadze i bede zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.