Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek płynu chłodzenia przy pompie wody mk2

Featured Replies

Napisano

Ale nie od strony rozrządu, ale od strony powrotu z nagrzewnicy - tam gdzie wchodzi metalowa rura w blok silnika.

Wygląda, że jest tam włożona na uszczelkę gumową i dodatkowo przykręcona na drugim końcu (tym co dochodzi przewód z nagrzewnicy) do bloku.

Czy da się wyjąć ten metalowy element bez ściągania kolektora i kata? Jeżeli tak to proszę o instrukcję ...

Doraźnie oczyściłem to miejsce i zamazałem tą uszczelkę silikonem na gorącym silniku, odkręciłem na chwilę korek chłodnicy i zostawiłem żeby ostygł. Podciśnienie podczas stygnięcia powinno wessać trochę silikonu w "nieszczelność".

Dostęp do tego jest trudny zarówno od strony pompy, jak i od strony przewodu idącego od nagrzewnicy.

Jeżeli ktoś to przerabiał lub wie jak to zrobić, to proszę o info ...

Napisano

Miałem wymieniana tą uszczelkę, ale mechanik odkręcał kolektor także do wymiany była też uszczelka pod kolektorem. sciana.gif

Napisano

> Miałem wymieniana tą uszczelkę, ale mechanik odkręcał kolektor także do wymiany była też uszczelka pod kolektorem.

Pewnie jutro wieczorem się za to wezmę i może zrobię relację ...

Szkoda, że nikt nie wie czy da się to zrobić bez ściągania kolektora ...

Napisano

da tylko trzeba byc cierpliwym i nie wiem czy nie lepiej spuscic plyn i pozdejmowac weze z rury. trzeba wymienic oring jezeli masz stary typ tej "rurki". pozmianowa jest solidniej zrobiona - wielka uszczelka.

Napisano

> da tylko trzeba byc cierpliwym i nie wiem czy nie lepiej spuscic plyn i pozdejmowac weze z rury. trzeba wymienic oring jezeli masz stary typ tej "rurki". pozmianowa jest solidniej zrobiona - wielka uszczelka.

Dzięki za info, płyn miałem spuścić i chciałem także zdjąć rurę dochodzącą od strony nagrzewnicy i przy chłodnicy, a od strony pompy chciałem to wyjąć.

Czy da się wtedy wyjąć to całkowicie na zewn. auta - u mnie przed silnikiem jest katalizator i dostęp słaby, także do śruby trzymającej rurę przy skrzyni biegów ...

Napisano

> nie wiem, ale pewnie sie da.

Na pewno się da, tylko trzeba trochę pokombinować smile.gif

Wymiana oringu to sprawa dość prosta, ale wymagająca cierpliwości. Ja robiłem to na najazdach - po krótce:

1. odkręcieć śrubę w bloku silnika schowaną pod osłoną katalizatora,

2. zdjąć wąż gumowy na dole chłodnicy i spuścić płyn,

3. zdjąć wąż gumowy od strony skrzyni - idący od nagrzewnicy (jeżeli ktoś chce wymienić tylko oring to nie jest to konieczne),

4. wysunąć rurę w stronę skrzyni, a potem w stronę rozrządu, pokombinować i wyjąć - wychodzi w stronę rozrządu i do dołu,

5. oczyścić, wymienić oring i założyć rurę

6. wcisnąć rurę z oringiem - tu może być kłopot, bo nowy oring jest grubszy, silnik już wystygł i ciasno wchodzi - użyłem dźwigni - wąska deska oparta o rurę od strony skrzyni biegów i reduktor lub np. cewki - przy niewielkiej sile i kręceniu rurą wzdłuż osi podłużnej - weszło,

7. przykręcić rurę do bloku (bardzo kiepski dostęp i bardzo ograniczona widoczność ...),

8. złożyć przewody gumowe układu chłodzenia, zalać płynem i odpowietrzyć.

Jak ktoś używał silikonu to dobrze jest autko zostawić na noc bez płynu, żeby silikon dobrze związał.

Jak ktoś będzie chciał wymienić tylko oring to nie trzeba wyciągać tej rury i nie trzeba odłączać przewodu gumowego idącego od nagrzewnicy - po prostu da się wysunąć rurę kilka cm w stronę rozrządu - jest dość miejsca na wymianę oringu.

Ja wyjąłem całość - oczyściłem i maznąłem hammeritem ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.