Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsza rejestracja w Polsce - karta pojazdu, poz. czasowe

Featured Replies

Napisano

Zakladamy, ze jest auto sprowadzone do PL z Włoch, którym jestem zainteresowany. Auto jest w stanie 'przygotowane do rejestracji' jednak nie chce brac na siebie ryzyka, ze Wydział Komunikacji sie na mnie wypnie, wiec dogaduje sie ze sprzedajacym, ze on rejestruje auto na siebie, a ja po 3-4 dniach je od niego odkupuje, jak juz jest na polskich blachach.

I teraz pytanie - jak to wyglada od strony praktycznej:

01. Rozumiem, ze od sprzedajacego dostane jedynie pozwolenie czasowe, bo twardego dowodu jeszcze nie bedzie (na niego trzeba by bylo czekac ok. miesiaca) - czy to stanowi jakis problem dla mnie przy rejestracji?

02. Co z kartą pojazdu - czy jest ona wydawana od razu, czy dopiero przy odbiorze twardego dowodu, w zwiazku z czym nie bede w jej posiadaniu w momencie rejestracji (jako ze nie dostane od sprzedajacego)? - j.w. czy stanowi to jakis problem dla mnie przy rejestracji?

Wedlug mojej wiedzy:

- z 01 nie powinno byc problemow - mam umowe kupna - sprzedazy i tymczasowy dowod i na tej podstawie rejestruje auto

- w przypadku 02 wydaje mi sie ze przy autach rejestrowanych poraz pierwszy, karte pojazdu wystawiaja odrazu w momencie rejestracji (tak chyba bylo gdy jakies 2 lata temu rejestrowalem Civica z Niemiec, ale juz do konca nie pamietam). Co innego przerejstrowanie auta ktore juz jest zarejstrowane w PL - wtedy karta zostaje w WK do momentu wydania twardego dowodu.

Dajcie znac czy powyzsze sie zgadza, czy tez sa jeszcze jakies inne rzeczy, o ktorych powinienem wiedziec.

Napisano

> Zakladamy, ze jest auto sprowadzone do PL z Włoch, którym jestem

> zainteresowany. Auto jest w stanie 'przygotowane do rejestracji'

> jednak nie chce brac na siebie ryzyka, ze Wydział Komunikacji

> sie na mnie wypnie, wiec dogaduje sie ze sprzedajacym, ze on

> rejestruje auto na siebie, a ja po 3-4 dniach je od niego

> odkupuje, jak juz jest na polskich blachach.

hmmm, ztcp nie mozna "sprzedac" auta przez pol roku od chwili jego zakupu, tzn mozna ale wiaze sie to z jakimis dodatkowymi oplatami (podatek jakis?) czy cos w tym stylu..

wiec podejrzewam, ze sprzedajacy moze na to nie pojsc, ewentualnie bedziesz musial wiecej zaplacic...

Napisano
  • Autor

> hmmm, ztcp nie mozna "sprzedac" auta przez pol roku od chwili jego

> zakupu, tzn mozna ale wiaze sie to z jakimis dodatkowymi

> oplatami (podatek jakis?) czy cos w tym stylu..

> wiec podejrzewam, ze sprzedajacy moze na to nie pojsc, ewentualnie

> bedziesz musial wiecej zaplacic...

Musisz zaplacic podatek od zysku jesli sprzedajesz przed uplywem pol roku. Jesli natomiast na transakcji nie wykazesz zysku, albo wykazesz strate, wtedy podatku nie ma.

Ale nie robmy OT mod.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano

Auto jest w stanie 'przygotowane do rejestracji'

> jednak nie chce brac na siebie ryzyka, ze Wydział Komunikacji

> sie na mnie wypnie, wiec dogaduje sie ze sprzedajacym, ze on

> rejestruje auto na siebie, a ja po 3-4 dniach je od niego

> bo twardego dowodu jeszcze nie bedzie (na niego trzeba by bylo

> czekac ok. miesiaca)

Moim zdaniem błędne założenie bo z tego co się orietuje to właśnie ten okres który czekasz na twardy dowód to jest czas jaki ma wydział na sprawdzenie czy auto jest ok.

A jeśli się okaże że coś jest nie tak to właśnie ty bedziesz aktualnym właścicielem i to będzie twój problem.

Ale tak jak już nadmieniłem to tylko moje zdanie.

Napisano

Właśnie jeżdżę na pozwoleniu czasowym(auto sprowadzone z Niemiec).

Kartę pojazdu dostajesz razem z twardym dowodem rejestracyjnym.

Najlepiej zadzwoń jutro do WK i się zapytaj jak załatwić sprawę, powiedz, że chcesz kupić auto, które było zarejestrowane w piątek i ma pozwolenie czasowe, niema jeszcze wydanej kp.

Obstawiam, że jeśli będzie to ten sam WK to nie będzie problemu bo mają u siebie papiery, co będzie jak będą to różne WK nie mam pojęcia.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem błędne założenie bo z tego co się orietuje to właśnie

> ten okres który czekasz na twardy dowód to jest czas jaki ma

> wydział na sprawdzenie czy auto jest ok.

> A jeśli się okaże że coś jest nie tak to właśnie ty bedziesz

> aktualnym właścicielem i to będzie twój problem.

> Ale tak jak już nadmieniłem to tylko moje zdanie.

Jak najbardziej chodzilo o tego typu opinie ok.gif

Pytanie na czym mialoby polegac to ich 'sprawdzanie' w przypadku auta rejestrowanego po raz pierwszy w Polsce (w przypadku auta juz zarejstrowanego sicagaja kwitki z innego WK) i czy w praktyce nie ogranicza sie to jedynie do czekania na wydrukowanie twardego dowodu...

Napisano

> przerejstrowanie auta ktore juz jest zarejstrowane w PL - wtedy

> karta zostaje w WK do momentu wydania twardego dowodu.

> Dajcie znac czy powyzsze sie zgadza, czy tez sa jeszcze jakies inne

> rzeczy, o ktorych powinienem wiedziec.

według obowiązujących interpretacji ( niezgodnych z prawem własności zresztą ) nie można sprzedać samochodu z tymczasowym dow. rej. skromny.gif

Napisano

do czekania na wydrukowanie

> twardego dowodu...

niekoniecznie ... sprawdzenie np. czy dokumenty do zarejstrowania nie zostały wydrukowane na domowej drukarce wink.gif

Napisano
  • Autor

> według obowiązujących interpretacji ( niezgodnych z prawem własności

> zresztą ) nie można sprzedać samochodu z tymczasowym dow. rej.

Czyli wniosek taki, ze najbezpieczniej byloby dac zaliczke i odczekac miesiac az koles zarejestruje samochod i odbierze staly dowod - i dopiero wtedy spisac umowe kupna sprzedazy.

Generalnie nie robilbym cyrkow i zarejestrowal auto odrazu na siebie, jednak z tego co slyszalem auta z Wloch sa dosyc specyficzne tzn. czesto sie czepiaja jakis drobiazgow, pozatym co do zasady nie widze powodu dla ktorego mialbym placic za kota w worku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.