Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STAG 2L - jak sprawdzić

Featured Replies

Napisano

No właśnie jak sprawdzić poprawność działania emulatora STAG 2L, jestem to w stanie zrobić metodą garażową? Czy potrzebne jest do tego jakieś specjalnie oprzyrządowanie ?

Napisano

> No właśnie jak sprawdzić poprawność działania emulatora STAG 2L,

> jestem to w stanie zrobić metodą garażową?

Dobrze powiedziane - to nie sterownik, tylko emulator sterownika wink.gif

Pod kompa tego nie podepniesz - co najwyżej tester sondy lambda i kręcenie śrubami na parowniku i przy krokowcu.

Napisano
  • Autor

> Dobrze powiedziane - to nie sterownik, tylko emulator sterownika

> Pod kompa tego nie podepniesz - co najwyżej tester sondy lambda i

> kręcenie śrubami na parowniku i przy krokowcu.

No właśnie...

Co ciekawego zauważyłem to przy tym emu jest jeszcze jedna wolna wtyczka zdaje się ze z 8-mioma kabelkami, od czego ona może być?

Czy w przypadku uszkodzenia tego emulatora na desce może się zapalać CE ?

Napisano

> Co ciekawego zauważyłem to przy tym emu jest jeszcze jedna wolna

> wtyczka zdaje się ze z 8-mioma kabelkami, od czego ona może być?

Do podłączenia fabrycznego testera.

> Czy w przypadku uszkodzenia tego emulatora na desce może się zapalać

> CE ?

Zależy jak bardzo skopana instalka - bo szanujący się zakład raczej tego nie montuje. Ten nibykomputer w zasadzie nie jest podpięty do komputera od benzyny. Ale nie ma emulatora wtryskiwaczy - więc możesz mieć osobno, albo zrobienie tylko odcięcia przekaźniekiem - i wtedy wyskakiwanie błędów wtryskiwaczy wielce prawdopodobne.

Jest ludowy sposób na odczytanie kodu błędu i sprawdzenie, o co chodzi w Twoim aucie?

Napisano
  • Autor

Instalkę założył poprzedni właściciel, a cena jaką zapłacił skłoniła mnie do myślenia... i nieprzespanej nocy.

>, o co chodzi w Twoim aucie?

Chodzi o to że objawy są takie:

Jadę ze stałą prędkością zapala się CE, nie występuje żadne szarpnięcie ani nic, jadę dalej i kontrolka gaśnie, za chwilę się znowu zapala i znowu gaśnie, na benzynie jest dokładnie to samo.

Co zauważyłem że bardzo często gdy dojeżdżam do świateł z palącą się kontrolką to w momencie gdy ruszam przestaje się świecić.

Kontrolka zapala się na zimnym dopiero co odpalonym i rozgrzanym silniku, podczas deszczów i ładnej pogody. Jednego dnia zapala się i gaśnie częściej, a innego nic się nie dzieje.

Byłem na diagnostyce komputerowej żadnego błędu nie spamiętało, wszystkie parametry pracy w normie, lambda oscyluje przy stałych obrotach na poziome 0,94-1,1.

Chciałem siostrze buchnąć emu na próbę bo też ten szajs ma, ale samo samochód do mechanika oddała :/

Takie szopki wodotryski zaczęły się jakiś miesiąc temu jak przegoniłem auto porządnie w trasie.

Napisano

> Chodzi o to że objawy są takie:

Pytałem o kod błędu:

Jest ludowy sposób na odczytanie kodu błędu i sprawdzenie, o co chodzi w Twoim aucie?

CE zapala się z różnych powodów - i trzeba dojść, o co mu chodzi. W lanosie trzeba spiąć dwa piny złącza pod schowkiem i policzyć mrugnięcia kontrolki Check - i można odczytać o co chodzi (większość błędów komp zapamiętuje).

Napisano

> Instalkę założył poprzedni właściciel, a cena jaką zapłacił skłoniła

> mnie do myślenia... i nieprzespanej nocy.

> Chodzi o to że objawy są takie:

> Jadę ze stałą prędkością zapala się CE, nie występuje żadne

> szarpnięcie ani nic, jadę dalej i kontrolka gaśnie, za chwilę

> się znowu zapala i znowu gaśnie, na benzynie jest dokładnie to

> samo.

> Co zauważyłem że bardzo często gdy dojeżdżam do świateł z palącą się kontrolką to w momencie gdy ruszam przestaje się świecić.

> Kontrolka zapala się na zimnym dopiero co odpalonym i rozgrzanym silniku, podczas deszczów i ładnej pogody. Jednego dnia zapala się i gaśnie częściej, a innego nic się nie dzieje.

Jak masz to na lpg i benzynie to może wskazywać na inną przyczynę, znajomy podpowiedział mi że może to być np. TPS - mam podobnie i ostatnio także na benzynie potrafi się zapalić kontrolka silnika. Jeszcze się za to nie zabrałem, ale może w długi weekend ...

Napisano
  • Autor

No i chyba rozwiązałem problem.

Korzystając z tego że dzisiaj mam dzień wolny od pracy poszedłem do samochodu, wyciągnąłem wtyczkę od emu a tam zielono-szaro. Bez zastanowienia wyciągnąłem z bagażnika Kontakt-S, olałem porządnie sprawę, szczoteczką do zębów poskrobałem, podłączyłem i w drogę. Przejechałem ~100km i CE się nie zapalił. winner.gif

Dzięki za pomoc pub2.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.