Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z obrotami przeboje i nie tylko

Featured Replies

Napisano

Sytuacja wygląda w skrócie tak: wciskam sprzęgło, a obroty przez chwilę wyją dalej. Efekt jest nieregularny i nie zależy od tego, czy silnik rozgrzany czy nie. Czasem po wciśnięciu sprzęgła obroty momentalnie spadają (zachowanie normalne), czasem spadają wyczuwalnie wolniej, a czasem wręcz przez sekundę utrzymują się na poziomie z wciśnięcia i dopiero później spadają crazy.gif

Podobnie zresztą jest z gazem, ale to pewnie i tak związek z obrotami, bo raz jak puszcze gaz np na dwójce to ładnie i płynnie zwolni, ale potrafi też (niestety coraz częściej) bezczelnie szarpnąć. A jak już zwolni do toczenia się na biegu to raz jest to szybsze toczenie a innym razem wolniejsze. Zwariować idzie.

Macie jakieś domysły co się krzaczy? A może ktoś zna z autopsji?

Napisano
  • Autor

Widziałem posta, ale do mojego przypadku on nie pasuje gdyż ponieważ obroty nie falują a przepustnica czysta ok.gif

Oba sagemy jeszcze "trzymają parametry". Problem musi być gdzieś indziej.

Napisano

Mam takie same objawy od zawsze wrrr.gif Czasami ostro szarpnie przy puszczeniu gazu, do tego "pływanie" przy zrzucaniu na jałowy, czasem za niskie obroty powodują duszenie silnika, nawet zgaśnięcie. Problemy występują nieregularnie, nie da się ich sprowokować. Nie zależą od temperatury silnika, oleju, ciśnienia powietrza, ani paliwa, nie zapisują się żadne błędy, jazda z egzaminerem też nic nie wykazuje sciana.gif

Dwa ASO nie potrafiły znaleźć przyczyny, cały czas słyszę "cewki lub brudna przepustnica" wpysk.gif Cewek mam nowy kopmlet, i dosyć płacenia za czyszczenie i resetowanie przepustnicy, które nie rozwiązuje niczego irked.gif Może to połączenia elektryczne, jak sugeruje inny wątek? crazy.gif

Napisano
  • Autor

No to się nieciekawie robi jak nikt sobie z tym rady nie daje crazy.gif

O którym wątku wspominasz pisząc o elektryce?

Napisano

> O którym wątku wspominasz pisząc o elektryce?

Koledze chyba chodzi o ten wątek, patrz moje posty.

Pozdrawiam BAS

ps. Zdaje się, że stilaki się starzeją i zaczynają się takie same choroby jak w bbm.

Napisano
  • Autor

Sam nie wiem hmm.gif

Obroty na jałowym są idealnie sztywne.

Napisano

> Obroty na jałowym są idealnie sztywne.

Nawet nie chodzi o pracę na jałowym, lecz o sam moment wrzucenia "luzu" - np. przy dojeżdżaniu do świateł. Wtedy u mnie czasem pojawiają się wahnięcia obrotów, spadają nawet do 500 i poniżej. Ale jak pisałem, nie za każdym razem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Nawet nie chodzi o pracę na jałowym, lecz o sam moment wrzucenia

> "luzu" - np. przy dojeżdżaniu do świateł. Wtedy u mnie czasem

> pojawiają się wahnięcia obrotów, spadają nawet do 500 i poniżej.

> Ale jak pisałem, nie za każdym razem

To masz trochę inaczej. U mnie nigdy tak nisko obroty nie spadają, nigdy nie ma ryzyka, że auto zdechnie. W któryś weekend postaram się zająć badaniem tematu, może wyjdzie na jaw coś co i Tobie pomoże.

Napisano

> W któryś weekend postaram

> się zająć badaniem tematu, może wyjdzie na jaw coś co i Tobie

> pomoże.

Trzymam kciuki! smile.gif Jak coś znajdziesz, daj znać. U mnie sugerowali jeszcze wymianę przepustnicy albo centralki wtrysku, ale to za poważne wydatki by bawić się w zgadywanie. A nie zamierzam edukować mechaników swoim kosztem grinser006.gif

Napisano

wysłałem PW do kolegi patre

i podesłał mi tego o to linka

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=279574215&page=

nie wiem czy powinienem napisać tu co napisał mi jeszcze patre, ale myślę że wiedzą należy się dzielić i nie będzie mieć mi za złe 270751858-jezyk.gif

Quote:

tak to się zaczęło, ale teraz moja wiedza w tej materii jest znacznie szersza...

generalnie do tego typu prac należy mieć możliwość odczytu parametrów bieżących siłownika biegu jałowego (kroki) i kąta położenia przepustnicy...

Natomiast jeżeli obroty są poniżej nominalnych dla prawidłowych biegu jałowego to usterka znajduje się nie w TPS, ale w silniku krokowym... Dlaczego? Sprawny tps pokaże zero stopni dla biegu jałowego i na tej podstawie komputer ustawia bypass przepustnicy i dawkę paliwa... TPS nie może wskazywać mniej niż zero, bo to jest niemożliwe. Czyli zero na komputerze jest tożsame z 800obr w sprawnym silniku... Uszkodzony TPS może tylko dać wyższe obroty... ALE jeżeli masz usterkę silnika krokowego to może dawać za mało powietrza i silnik się dusi... Może się blokować na skutek zabrudzenia oparami z karteru lub po prostu jest już wadliwy...

Możliwa jest też usterka w samej wtyczce do silnika krokowego - brak styku. Wtedy rozebranie wtyczki i ponowne polutowanie kabli do pinów rozwiązuje problem...

p.s. jak to jest że ja to zawsze kupuje auta obarczone jakimiś wadami które ciężko się naprawia ? sciana.gif

poprzedniego się pozbyłem min. dlatego że strasznie szarpał na zimnym silniku , dusił się itp ... i nie dało się tego naprawić, a wiele osób miało to samo wymienili pół osprzętu nawet sterownik silnika i nic wrrr.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.