Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Houston mamy problem. Konektor sterownika silnika i tempomat

Featured Replies

Napisano

Jak pewnie wiecie zabrałem się za podłączenie tempomatu w moim stilo. Przypadek był na początku beznadziejny tzn. totalny brak wiązek, oryginalnych konektorów itp. Jednak nie poddałem się i jak sądziłem rozpracowałem temat w całości z sukcesem. Wykazałem, że w przypadku mojego stilo 1.2 (PaDo ma taki sam przypadek) funkcja tempomatu jest zaimplementowana w sterowniku silnika i należy jedynie zbudować odpowiednie połączenia elektryczne pomiędzy manetką i sterownikiem silnika i wszystko działa. Uzbrojony we wstępne doświadczenia zakupiłem manetkę od alfy, którą pięknie zamontowałem w osłonie kolumny kierownicy oraz przeciągnąłem przewód od tejże manetki do komory silnikowej. Pozostało mi jedynie wydłubać ze złącza nakładanego na sterownik silnika odpowiednie zaślepki i wprowadzić w ich miejsce piny, które połączą manetkę tempomatu ze sterownikiem. Sprawa wydawała się prosta. Dzisiaj dotarła do mnie używana wiązka od stilo 1,6, która posiada takie same złącza konektorowe jak w moim stilo 1.2. Widok tejże wiązki pokazuję na zdjęciu.

282447311-kupionawi%B1zka.JPG

Zabrałem się więc do pracy i wykorzystałem tę wiązkę jako dawcę pinów... Wyciągnąłem je razem z kawałkiem przewodów. Pozostało przylutować je do przewodów tempomatu a piny umieścić w konektorze sterownika silnika i tu jak się okazało pojawił się problem frown.gif Próba wprowadzenia pinów w odpowiednie otworki konektora kończy się niepowodzeniem. Przewód totalnie się wygina i za cholerę nie chce wejść do otworów konektora pomimo, że są one przelotowe i teoretycznie nie powinno być problemu. A jednak jest... Po wielu próbach przebicia się z pinami do miejsca ich prawidłowego ułożenia w konektorze zacząłem się poddawać. Myślę sobie... a miało być tak pięknie... Kupiłem manetkę, ładnie ją zamontowałem... napracowałem się z przeciągnięciem tego cholernego przewodu z kabiny pasażerskiej do komory silnikowej... wytropiłem i zakupiłem dawcę pinów... pociąłem sobie palce nożem i poparzyłem je lutownicą i co? Mam się wyłożyć na tej ostatniej prostej?! Przed samą metą? F..k, to niemożliwe. Trzeba coś wymyśleć... w tym konektorze musi być coś co utrudnia wejście pinu w gniazdo. Trzeba zatem .... zlosnik.gif rozebrać konektor nakładany na sterownik silnika zlosnik.gif Patrząc jednak na zmasakrowanego dawcę pinów strach mnie obleciał.

282447311-widokroz%B3o%BFonegokonektora.JPG

Demontaż tego złącza jest możliwy, ale może doprowadzić do zniszczeń złącza. Można to porównać do operacji na sercu, podczas której istnieje ryzyko zgonu, a w moim przypadku ryzyko tego, że rano żona mnie opierniczy że silnik nie odpala bo rozwaliłem konektor zlosnik.gif No ale co tam... ryzykowałem już nieraz więc z duszą na ramieniu zabrałem się z operację rozkładania konektora i wtedy... zrobiło się ciemno i zaczeły gryźć komary. Dałem sobie na dzisiaj spokój, ale jutro wracam do pracy (operacji). O wynikach będę informował w tym wątku. Jeszcze info dla posiadaczy stilo 1.6. W waszych konektorach nie ma zaślepek. Miejsca w których powinny znajdować się piny od tempomatu są totalnie niedrożne (zalane tworzywem z którego wykonano złącze). Oczywiście mam pomysł jak to obejść zlosnik.gif No to na razie tyle hehe.gif

Napisano

jesli pin ma byc typu meskiego czyli "drucik/bolec" to poszedlbym na glupa i rozgrzany nad palnikiem gazowym wtopil bym gwozdz/szpilke na wylot tak zeby robil za pin devil.gif Oczywiscie przed takim hard podejsciem ktore jest jednorazowe sprawdzamy czy fi naszego gwozdka zagada z gniazdem wink.gif

Napisano
  • Autor

> jesli pin ma byc typu meskiego czyli "drucik/bolec" to poszedlbym na

> glupa i rozgrzany nad palnikiem gazowym wtopil bym

> gwozdz/szpilke na wylot tak zeby robil za pin Oczywiscie

> przed takim hard podejsciem ktore jest jednorazowe sprawdzamy

> czy fi naszego gwozdka zagada z gniazdem

Piny są typu żeńskiego. Twój pomysł jest zbyt hardcorowy hehe.gif Panie... tam jest pin przy pinie i cokolwiek tam dłubiesz trzeba to robić z lupką. Próba rozgrzewania/przetapiania może się skończyć deformacją złącza lub zwarciami na pinach

Napisano
  • Autor

Udało się! Piny umieszczone tam gdzie być powinny. Tempomat działa. Poniżej prezentuje sposób wprowadzenia pinów do konektora.

1. Pin posiada z boku wcięcie które po wprowadzeniu do gniazda zatrzaskuje się w nim. Ważne jest zatem aby na początku prawidłowo obrócić pin względem gniazda.

2. Po prawidłowym zorientowaniu pinu względem gniazda można go do niego wprowadzić. Wejdzie jednak mniej więcej na centymetr i koniec. Dalej nie pójdzie. Okazuje się, że blokuje go czerwona szpilka wprowadzona do konektora z jego boku. Musimy ją wysunąć. Jak to zrobić pokazuje na rysunku.

282454948-odblokowaniekonektora.JPG

3. Teraz można wprowadzić piny do końca. Powinny wejść bez problemu. Jeśli nie wchodzą to są dwie możliwości dlaczego tak jest.

a) piny jest niewłaściwie umieszczony w gnieździe i być może trzeba go obrócić o 180 stopni,

282454948-obr%F3tpinu.JPG

b) wejście blokowane jest przez żółtą, silikonową uszczelkę - jeśli tak to trzeba bardziej rozmontować konektor (ja tak zrobiłem)

282454948-pierwszezatrzaski.JPG

Na powyższym zdjęciu zaznaczyłem zatrzaski, które trzeba podważyć aby wyciągnąć plastikową osłonę uszczelki. Ją się potem wysuwa do góry. Trzeba sobie w tym pomóc np. małymi nożyczkami. Ja zacząłem wogóle swoja pracę od tej strony konektora i dopiero potem zorientowałem się że to ta czerwona szpilka wyciągana z boku konektora blokuje możliwość wprowadzenia pinów w gniazda. Dlatego sądzę, że najpierw nalezy usunąć tą szpilkę i starać się wprowadzić piny we właściwe miejsce, a jak się nie da to wtedy rozebrać konektor od góry i wysunąć uszczelkę.

Efekt końcowy mojej pracy:

282454948-efektko%F1cowy.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.