Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciekawy sposób egzekucji za fotoradar...

Featured Replies

Napisano

Na wstępie pytanie: czy zdarzyło się Wam coś podobnego??

Opis sytuacji:

Jade sobie dzisiaj z tatą, jego samochodem, ja kieruję. Jadę tak ze 110km/h, niezabudowany, prosta szeroka droga, las. W pewnym momencie widze w lusterku niebieskie migające coś co się bardzo szybko przybliża. No to zjechałem, zwolniłem, myśle niech se jedzie. Ale jak podjechało to sie okazuje że to srebrna Vectra i mruga mi światłami żeby sie zatrzymać. Ok, zatrzymałem sie, szykuje dokumenty bo jak nic dostane mandat... (niewielki ale jednak odrobine za szybko jechałem). Podchodzi miły pan policjant, ja odsuwam szybke, a on pyta czy jedzie tu właściciel pojazdu bo on ma sprawe confused.gif Tato wyszedł i udał sie z nim do radiowozu.

Co sie okazało? Gonili nas tą vectrą 10km po to żeby wręczyć tacie mandat za fotoradar z 3 maja spineyes.gif bo pan policjant przyuważył i skojarzył samochód jak go mijaliśmy. Co ciekawe, dzisiaj pojawiło się też w skrzynce pocztowej wezwanie na komende w celu złożenia zeznań, wystawione przez tegoż samego pana który nas zatrzymał. Co jeszcze ciekawsze, dziś był ostatni dzień, w którym mogli wystawić mandat, jeśli pan by nas nie dogonił albo nie zauważył to pozostawał sąd grodzki. Dodam, że pocztą żadne wezwanie wcześniej nie przyszło.

Czy to jest normalna procedura operacyjna w naszej policji? niewiem.gif Dla mnie to wyglądało jakoś dziwnie.

Napisano

Ano każdy rejon ma swojego dzielnicowego:) I to on jest odpowiedzialny za poinformowanie o fotoradarze. Przerabiałem to nie tak dawno dlatego znam twój ból.

U mnie było podobnie przyjechał 2 dni przed zakonczeniem ważności choć zdjęcie miał juz tydzień wcześniej. Oczywiście skonczyło sie w sądzie bo nie zdąrzyłem stawić się na komendzie. I tak masz szczęście że był na tyle miły i was zauwarzył.

Choć osobiście dla mnie jest to pogrzane że przez ich zwłoke 50% spraw trafia do sądu...

Powinna decydować data na poleconym a nie widzimisie dzielnicowego kiedy zechce nas poinformować:/

Napisano

> Na wstępie pytanie: czy zdarzyło się Wam coś podobnego??

> Opis sytuacji:

CIACH

pewno policmajstrowie przeleciałaby premia za niedostarczenie w terminie... a tak to miał Was na patelni zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> pewno policmajstrowie przeleciałaby premia za niedostarczenie w

> terminie... a tak to miał Was na patelni

Zapewne. Mnie najbardziej zdziwiło użycie do tego celu nieoznakowanego radiowozu i prucie nim kilkanaście km tylko po to żeby wypisać "zaległy" mandat. Jakby nie można było od razu wysłać wezwania pocztą, wyszłoby zwyczajnie taniej.

Napisano

> Zapewne. Mnie najbardziej zdziwiło użycie do tego celu

> nieoznakowanego radiowozu i prucie nim kilkanaście km tylko po

> to żeby wypisać "zaległy" mandat. Jakby nie można było od razu

> wysłać wezwania pocztą, wyszłoby zwyczajnie taniej.

bo polska to taki dziwny kraj, w ktorym policja zamiast wypelniac swa misje, to spi w radiowozach, goni przez 10 km kierowce by wlepic zalegly mandat, podwozi sie sluzbowymi autami do domow, ale na interwencje nie ma paliwa crazy.gif

Napisano

powinniscie sie cieszyc, bo jesli sprawa nie bedzie kierowana do grodzkiego, to moze uda wam sie jakos z dogadac w kwestii mandatu ok.gif

Napisano
  • Autor

> powinniscie sie cieszyc, bo jesli sprawa nie bedzie kierowana do

> grodzkiego, to moze uda wam sie jakos z dogadac w kwestii

> mandatu

Tu nie ma nad czym sie dogadywać, bo zdjęcie jest i sprawa oczywista smile.gif To że nie potrafią przez miesiąc dostarczyć do domu wezwania (dom jest 200m od komendy) to inna sprawa.

Chodziło mi tylko o to czy komuś jeszcze się zdarzyło być ściganym i zatrzymanym na drodze wyłącznie w celu wręczenia mandatu na 100PLN za fotoradar busted.gif Szkoda że jeszcze blokady nie rozstawili hehe.gif

Napisano

Podobno często się nie wyrabiają w terminie.

Jak odbierałem moje zdjęcie i zapytałem o ewentualne opuźnienie, policjantka powiedziała, że na sądzie grodzkim wręczają Ci mandat obniżony w stosunku do pierwotnego o koszta sądowe, które dodają do obnizonego mandatu, co w efekcie wychodzi na to samo! zlosnik.gif

Napisano

> Tu nie ma nad czym sie dogadywać, bo zdjęcie jest i sprawa oczywista

Ależ można się dogadac, jeżeli na sfotografowane wykroczenie są widełki w tafyfikatorze. Mi pani policial.gif zeszła z 500zł na 300zł z uwagi na juz długi staż prawa jazdy.

Napisano

> Zapewne. Mnie najbardziej zdziwiło użycie do tego celu

> nieoznakowanego radiowozu i prucie nim kilkanaście km tylko po

> to żeby wypisać "zaległy" mandat. Jakby nie można było od razu

> wysłać wezwania pocztą, wyszłoby zwyczajnie taniej.

Pewnie czekali na Was pod domem zlosnik.gif

Napisano

Niestety Policja w Polsce jest dosyć dziwna, a nawet bym powiedziała czasami bywa tak, że policjanci mają przydzielone przez naczelnika sprawy do załatwienia typu np rozliczenie paru fotoradarów, ale zwkleają z tym kilka dni, bo albo im nie po drodze do właściciela, albo jeszcze jakoś tam służba przeleci na czymś innym i później wychodzą takie kwiatki.... crazy.gif

Napisano

jak zapłaciłem jednego roku tysia i 20 pkt, drugiego roku tysia i 18 pkt, wszystko za prędkość i to niby na terenie zabudowanym, gdzie nie było żadnego budynku czy zabudowania a nawet stodoły czy dojazdu do pola dla rolnika ale jakiś debil urzędnik wymyślił, że tu ma być znak i wszystko w temacie, to sobie kupiłem cb radio i gps'a z bazą fotoradarów i teraz jestem niezniszczalny wink.gif Ta inwestycja w policyjnym państwie zwraca się po roku wink.gif

Napisano

> CIACH

> pewno policmajstrowie przeleciałaby premia za niedostarczenie w

> terminie... a tak to miał Was na patelni

Nic by mu nie poleciało.

Napisano

> Nic by mu nie poleciało.

a to szkoda 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Co jeszcze ciekawsze, dziś był ostatni dzień, w

> którym mogli wystawić mandat, jeśli pan by nas nie dogonił albo

> nie zauważył to pozostawał sąd grodzki.

W praktyce tym terminem się nikt nie przejmuje i mandat możesz zapłacić i po terminie. Bo nie ma żadnej sankcji dla policji za jego przekroczenie, a mandat jest prostszy "w obróbce" niż sąd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.