Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z zywica i lataniem drzwi?

Featured Replies

Napisano

No wiec na dole porobily mi sie juz dziury niewielkie ale sa... ogolnie teraz caly dol trzyma sie bardziej na farbie niz na blasze wink.gif Narazie wszystko slicznie zakonserwowane, ale mysle o tym, zeby polatac sobie to zywica... czy moze mi ktos opowiedziec proces jak sie to robi? czy wywala sie cala rdze czy na to sie kladzie zywice? kompletnie sie na tym nie znam wiec oczekuje info nawet z fotkami jak to wyglada PO wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> No wiec na dole porobily mi sie juz dziury niewielkie ale sa...

> ogolnie teraz caly dol trzyma sie bardziej na farbie niz na

> blasze Narazie wszystko slicznie zakonserwowane, ale mysle o

> tym, zeby polatac sobie to zywica... czy moze mi ktos

> opowiedziec proces jak sie to robi? czy wywala sie cala rdze czy

> na to sie kladzie zywice? kompletnie sie na tym nie znam wiec

> oczekuje info nawet z fotkami jak to wyglada PO

> Pozdrawiam

jeśli to ma sę długo trzymać to tniesz , szlifujesz , itp itp dotąd dopóki rude będziesz widziec.

Następnie odtłuszczasz wszystko najlepiej acetonem.

jeśli wyszły dziury to zaklejasz je taśmą taką jakiej używają lakiernicy do zalepiania przy malowaniu. Jeśli dziura jest na wiekszej powierzchni lub jest nawyprofilowanej blasze, tez odpowiednio wyprofilowanej to należy użyć cienkiej blachy aluminiowej do jej zaślepienia (jako formy)

następnie docinasz sobie matę z wkłokna szklanego

rozrabiasz żywice - koniecznie kup żywice poliestrową , w zadnym wypadku epoksydową bo będziesz conajmniej 24 h czekać aż stwardnieje.

malujesz pędzlem miejsca gdzie masz dziury , nakładasz 1 warstwę mat i doklepujesz matę pędzlem maczanym w rozrobionej żywicy.

następnie znów nakładasz matę i ponownie doklepujesz i tak powtarzasz aż będziesz miał nałożowne 3 - 4 warstwy maty ( nie wiecej),

W temperauturze ok 25 st.C zywica zacznie się żelować po ok 20 - 30 minutach , od wymieszania z utwardzaczem, stwardnięcie wystapi po około 1 - 2 godzinach w zależności od temperatury i ilości dodanego utwardzacza.

W celu przyśpieszenia procesu twardnięcia można lekko podgrzać zywice opalarką , Należy robić to ostrożnie ,gdzyż podczas twardniecia będzie się wydzielać dodatkowe ciepło , co przy grubszej warstwie może spowodować przegrzanie żywicy , a często skwierczenie i dym (tak stwardniała żywca do nieczego się nie nadaje)

potzrebny będzie też aceton - do czyszczenia pędzla i innych rzeczy ubrudzonych żywicą.

Jeśli podczas roboty żywica dostanie nam sie na rece to najpierw należy umyć ręce w ciepłej wodzie z pastą bhp a następnie doczyścić je z pomoca acetonu i znów umyć w paście bhp

pozdr

Napisano
  • Autor

dzieki wielkie ok.gif a co bedzie, jak caly ten dolny rant przed zalamaniem mam juz do wywalenia?

Napisano

> dzieki wielkie a co bedzie, jak caly ten dolny rant przed zalamaniem

> mam juz do wywalenia?

To trzeba będzie wyrzeźbić ten rant od nowa - jak napisałem wcześniej nalezy użyc cienkiej blachy aluminiowej jako formy. Ponacinać , odpowiednio powyginać i będzie dobrze. Kiedyś bawiłem się dużo z żywicą i wiem że będzie z tym dużo zabawy , ale jest to wykonalne .

Pytanie czy opłacalne....

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.