Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F]Nie odpala po kilku dniach stania

Featured Replies

Napisano

Witam.

Co może być przyczyną nieodpalania astry po kilku dniach postoju?

Akumulator jest naładowany, kręci rozrusznikiem i nic. Niekiedy ma taką jakby chęć załapania. Po kilkunastu minutach prób wkońcu obudził się silnik - pierw poszarpało całą budą i zgasł - potem już po przegazowaniu trzęsienie ustało i silnik działa ok.

Pojeździłem troszkę, zgasiłem i odpala normalnie.

Pozdrawiam

Napisano

> . Po kilkunastu minutach prób w końcu obudził się silnik

Gdybyś po 2-3 nieudanych próbach poniuchał w okolicach wydechu, wiedzielibyśmy chociaż, czy paliwo docierało do cylindrów i dalej, czy nie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Gdybyś po 2-3 nieudanych próbach poniuchał w okolicach wydechu,

> wiedzielibyśmy chociaż, czy paliwo docierało do cylindrów i

> dalej, czy nie.

> Pozdrawiam

Zapach paliwa pojawił się chwilę przed udaną próbą. Właśnie się zastanawiałem czy to nie czasem zawiesza się pompa paliwa - tak sobie to teraz tłumaczę:

Pompa się zawiesza i jak jest długa przerwa między odpalaniem to odparowuje paliwo z przewodów i silnik nie chce załapać.

Jak używam auto dzień w dzień - to zawsze rano jest mniejsze czy większe trzęsienie silnikiem - przez chwilę - czyli pompa jest zawieszona a odpala na paliwie w przewodzie.

Jakoś da się reanimować pompę - czy nową kupić?

Pozdrawiam

Napisano

> Zapach paliwa pojawił się chwilę przed udaną próbą. Właśnie się

> zastanawiałem czy to nie czasem zawiesza się pompa paliwa

A czy przypadkiem po odpaleniu ie zaczyna lekko jakby klekotac ? moze to wina wtryskiwaczy , sa brudne, moze masz cały układ paliwowy brudny i trzeba by sprawdzic i przecyzscic.

Napisano

Nie do końca rozumiem, czy zapach paliwa wyczułeś na wylocie z rury wydechowej, w kabinie czy jeszcze w innym miejscu. Zapachu paliwa nie powinno się nigdzie wyczuwać, chyba że przejdzie nie spalone przez silnik kręcony rozrusznikiem ale nie mającym zapłonu.

Jeżeli pompa nie chce zaskoczyć (zawiesza się), to następnego dnia kilkakrotnie włącz zapłon na 3-5 sekund, bez włączania rozrusznika - pompa będzie uruchomiana, poczym spróbuj silnik odpalić. Jeśli zaskoczy bez problemów, powinien od razu wejść na wyższe obroty, to zawęzisz krąg winowajców do układu zasilania paliwem. Odpadnie elektryka z zapłonem.

Pozdrawiam

P.S. Ja bym na pompie regenerowanej nie odważył się jeździć

Napisano

Zapach paliwa w kabinie może być skutkiem braku iskry. Kręcenie rozrusznikiem długo powoduje zalewanie silnika i wtedy wszędzie czuć paliwo. Ja bym wpierw sprawdził kable, świece no i jeszcze nieszczęsny moduł zapłonowy który też może mieć takie symptomy złej pracy (nie równa praca i szarpanie silnikiem)

Co do regenerowanej pompy też bym miał cykora jeździć z taką. Jak już to kupić dobrą markę i mieć święty spokój.

PZDR VEN

Napisano

> Zapach paliwa w kabinie może być skutkiem braku iskry.

> Kręcenie rozrusznikiem długo powoduje zalewanie silnika

To by również tłumaczyło telepanie silnikiem po rozruchu, typowe w przypadku jego zalania. Ale czy niedomagania układu zapłonowego ograniczałyby się tylko do fazy rozruchu?

Pozdrawiam

Napisano

> To by również tłumaczyło telepanie silnikiem po rozruchu, typowe w

> przypadku jego zalania.

- efektem też mogą być bardzo wysokie obroty na samym początku odpalenia silnika

Ale czy niedomagania układu zapłonowego

> ograniczałyby się tylko do fazy rozruchu?

- nie nie tylko, również dalsza praca silnika, np: palenie tylko na 3 gary (czasami właśnie telepie silnikiem)

- ja miałem przygody właśnie z modułem zapłonowym i nie mogłem długo odpalić auta jak się udało poprychał trochę i pojechał, ale z czasem lubiał sobie zgasnąć podczas jazdy co nie było miłe.

PZDR VEN

Napisano

Przede wszystkim sprawdz cisnienie paliwa na wejsciu do wtrysku. Pomp paliwa nie regeneruje, sie, sa nierozbieralne.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nie do końca rozumiem, czy zapach paliwa wyczułeś na wylocie z rury ....

Wydaje mi się że zapach bęzyny czułem właśnie z tyłu przez otwarte okno.

> Jeżeli pompa nie chce zaskoczyć (zawiesza się), to następnego dnia

> kilkakrotnie włącz zapłon na 3-5 sekund, bez włączania

> rozrusznika - pompa będzie uruchomiana, poczym spróbuj silnik

> odpalić. Jeśli zaskoczy bez problemów, powinien od razu wejść na

> wyższe obroty, to zawęzisz krąg winowajców do układu zasilania

> paliwem. Odpadnie elektryka z zapłonem.

Zrobiłem tak dziś rano - kilka razy włączyłem zapłon - i potem odpaliłem. Silnik zaskoczył i nie było standardowego porannego telepania - może za ciepło jest i efekt nie występuje z dnia na dzień. Test przeprowadzę jeszcze raz w poniedziałek rano - bez odpalania przez 3 dni.

Napisano

No to jesteś krok do przodu w diagnostyce. Jeśli dolegliwości nie występują podczas dalszej jazdy, to problem raczej zlokalizowany jest w zasilaniu paliwem, chociaż niektóre Twoje obserwacje mogą też i wskazywać na coś innego. I dalej, jeśli już jadąc silnik nie dławi się podczas silnego przyspieszania (czytaj: bierze dużo paliwa) to wykluczyłbym jakieś niedrożności w przewodach paliwowych, wtryskiwaczu itp. Próbę z tym 'cykaniem' jak najbardziej wskazane jest powtórzyć.

Powodzenia i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.