Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kiedy wymiana sprzęgła

Featured Replies

Napisano

> po czym poznać kiedy jest tarcz sprzęgłowa do wymiany

na przykład jak przyspieszasz i obroty wzrastają szybciej niż samochód przyspiesza i nie da się wyregulować

Napisano

Wymiana sprzegla jest konieczna, jak kolega powyzej wspomnial, w przypadku slizgania sie sprzegla lub nieprawodlowego dzialania sprzegla (szarpanie, cięzka lub halasliwa praca sprzegla).

Wymienia sie oczywiscie caly komplet, z doswiadczenia wiem, ze wymiana pojedynczych elementow (np samej tarczy) powoduje od razu lub po krotkim przebiegu nieprawidlowa prace sprzegla w wyniku zuzycia docisku. Sa to elementy scisle ze soba wspolpracujace.

Pozdrawiam

Napisano

No właśnie takie moje pytanie, ponieważ nie posiadam warunków warsztatowych w tej chwili a ostatnio mi hałasuje sprzęgło. Mam przelatane ponad 200kkm i interesuje mnie ile by kosztowało wymiana sprzęgła kompletna razem z robocizną oczywiście i jakiej firmy części polecacie (takie co bym spokojnie pojeździł spokojnie kolejne 12 lat).

PZDR VEN

Napisano

Sprzegla LuK, Sachs lub Valeo. Jak sie dobrze poszuka, to mozna znalez w granicach 300 PLN. Wymiana ok 100 PLN (jesli oczywiscie uszczelniacze: skrzyni lub walu korbowego od strony sprzegla nie ciekna, wtedy trzeba skrzynie wyjac, a to juz koszt 200 PLN + ew. dodatkowe czesci). Kiedy sprzeglo halasuje? Jesli przy wcisnietym pedale halas znika, a sprzeglo bierze mniej wiecej w polowie lub nieco wyzej, mozna pokusic sie o wymiane samego lozyska wyciskowego).

Pozdrawiam

Napisano

Kiedy sprzeglo halasuje?

Jesli przy

> wcisnietym pedale halas znika, a sprzeglo bierze mniej wiecej w

> polowie lub nieco wyzej, mozna pokusic sie o wymiane samego

> lozyska wyciskowego).

No właśnie hałasuje przy wciśniętym pedale i na !!!!! luzie bez wciśniętego sprzęgła.

Będę chciał wymienić wszystko gdyż ostatnio jak podjeżdżałem tyłem na krawężnik wraz z puszczaniem sprzęgła musiałem mocno wkręcić na obroty aby auto wjechało - było czuć jak się ślizga.

Przy puszczaniu sprzęgła słychać takie stuknięcie, tak jakby wraz z puszczaniem długo długo nic, bardzo mało łapie i raptem w pewnym momencie łup i jest pełen ciąg. No i pedał pracuje ostatnimi czasu (1,5 roku) coraz ciężej.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.