Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po rozgrzaniu dziwny dźwięk z okilic alternatora?

Featured Replies

Napisano

Witam. Od 2 tygodni zauważyłem że po przekroczeniu 90C, z okolic alternatora-pompy wodnej-pasku rozrządu wydobywa się dźwięk z częstotliwością odpowiednią do obrotów silnika, dźwięk jest impulsowy takie trzeszczenie, stukanie, piszczenie. Gdy temp. wzrasta i jest ok 97C ten dźwięk jest głośniejszy i słychać go już w kabinie, a powyżej 100C jest na prawdę dość głośny aż strach czekać co będzie dalej. Co może być objawem? Na zimnym silniku chodzi prawidłowo. Czy to może być jakieś łożysko na alternatorze? czy pompa siada, czy paski się od wysokiej temp luzują? Pozdrawiam!

Napisano

jak zacznie stukać to zgaś silnik, ściągnij pasek alternatora, odpal ponownie

(bez paska) i słuchaj czy dalej coś dzwoni

będziesz miał pewność czy to altek ew napinacz czy może to coś z rozrządem wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak zacznie stukać to zgaś silnik, ściągnij pasek alternatora, odpal

> ponownie

> (bez paska) i słuchaj czy dalej coś dzwoni

> będziesz miał pewność czy to altek ew napinacz czy może to coś z

> rozrządem

czy wpływ temperatury może działać na rozrząd? i czy to coś poważnego może być? A jakieś inne pomysły?

Napisano

> czy wpływ temperatury może działać na rozrząd?

nie powinna mieć wpływu

> i czy to coś poważnego

> może być?

niewiem.gif

zrób test bez paska a wykluczysz jedno albo drugie wink.gif

Napisano

Poruszaj obudową rozrządu. Może wygina się od ciepła i trze o pasek, lub koło rozrządu.

Napisano

u mnie identyczne objawy - wpierwszej chwili mechanik mowil ze zatartry alternator - po sprawdzeniu okazalo sie ze zatarta byla pompa wody i rolka napinajaca (pomysl kiedy robiony miales rozrzad)

Napisano
  • Autor

> u mnie identyczne objawy - wpierwszej chwili mechanik mowil ze

> zatartry alternator - po sprawdzeniu okazalo sie ze zatarta

> byla pompa wody i rolka napinajaca (pomysl kiedy robiony miales

> rozrzad)

Orochimaru : faktycznie obudowa jest jak gdyby nie dociśnięta, próbowałem ją docisnąć, teraz sprawdzę ją przy kolejnym piszczeniu czy to jest właśnie ona?

co do rozrządu to z tego co wiem był robiony 22-25tys km temu bodajże w lutym 2007r, tak mówił poprzedni właściciel, a czy pompa była wtedy wymieniania? nie mam pojęcia.? To teraz pytanie jak długo mogę z taką pompą jeździć?

Napisano

>jak długo mogę z taką pompą jeździć?

No lepiej nie za dlugo, mi pompa powiedziała "papa"akurat po 60kkm czyli jak zbliżała się wymiana rozrządu. U mnie się rozszczelniłą i wyciekał płyn chłodniczy w tempie 1 litr/10 km więc sprawa była poważna. Jeśli się upewnisz, że to pompa to wymieniaj jak najszybciej bo możesz dużo problemów sobie narobić i wtedy koszty jeszcze wzrosną.

Napisano

> To teraz pytanie jak długo

> mogę z taką pompą jeździć?

Aż zacznie przeciekać.

Napisano
  • Autor

> Aż zacznie przeciekać.

a jednak... to nie pompa tylko jak Orochimaru stwierdził osłona rozrządu, gdy się nagrzewa to się wygina i trze w dolnej części o pasek altka, albo gdzieś o tuleje w środku? bo jak ją docisnąłem (a wygląda na niedociśniętą) to jeszcze gorzej skrzypi? W wolnym czasie zobaczę co się da zrobić. Najważniejsze że to nic ważnego puki co. Dzięki za pomoc:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.