Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamulce-właczajacy sie ABS

Featured Replies

Napisano

przejrzałem szukajkę i nic nie znalazłem. Panowie, od pewnego czasu mam problem podczas hamowania, a mianowicie, czasami nawet przy niewielkiej prędkości i sile hamowania czuje jak załącza się ABS. Nawet na suchej nawierzchni, normalnie nie powinno się tak dziać. Myslałem, że to wina zużytych klocków, sprawdziłem je, wyglądają ok - powierzchnia ścierna jeszcze dość spora. inna przyczyna?

Napisano

A co z amortyzorami?

Napisano
  • Autor

> A co z amortyzorami?

dobre pytanie, sprawdzane 8mies temu - były ok. watro sprawdzic

Napisano

A co mają amortyzatory do ABS'u ?

To ESP może się włączać kiedy amortyzatory są zużyte i na wybojach koła sobie radośnie podskakują smile.gif Miałem tak jeszcze kilka dni temu.

ABS czuwa czy aby podczas hamowania któreś z kół zbytnio się nie przyblokowało (przestało się obracać ergo przestało generować impulsy na czujniku).

Tak więc proponuje sprawdzić czujniki aczkolwiek problem muszę powiedzieć jest dość "dziwny"...... i jak na razie nie mam pomysłu jaka to awaria mogłaby spowodować taką reakcję??

niewiem.gif

trochę mi to pachnie problem w samym sterowniku ale zdiagnozować pewnie trzeba całość od najbardziej narażonych na wpływy codzienności - czujników i ich okolic.

> dobre pytanie, sprawdzane 8mies temu - były ok. watro sprawdzic

Najlepiej sprawdzić sprawdzając jak się auto zachowuje na drodze, szczególnie nierównej. Sprawdzanie na stacji diagnostycznej jest o kant d*.*

Dwa razy na przeglądzie wyszło około 60% sprawności amortyzacji na świeżo wymienianych amortyzatorach Człowiek stwierdził że może być "ale na przyszły rok trzeba będzie wymienić"

Z drugiej mańki amory które w ogóle już nie zdawały egzaminu, auto podskakiwało jak balonik na wybojach - na stacji diagnostycznej pokazały niecałe 50% i człowiek (inny, bo inna stacja) stwierdził że jeszcze dają radę....

I jak tu komuś wierzyć. Tylko sobie chyba.... i swoim "złudzeniom"...

Napisano

> A co mają amortyzatory do ABS'u ?

Mają bardzo dużo. Jak przy hamowaniu jedno koło oderwie się od drogi to się zablokuje, włączy się abs, żeby je odblokować.

> To ESP może się włączać kiedy amortyzatory są zużyte i na wybojach

> koła sobie radośnie podskakują Miałem tak jeszcze kilka dni

> temu.

A co ma esp do hamowania na prostej? ESP włącza się jak samochód schodzi z toru jazdy smile.gif

> ABS czuwa czy aby podczas hamowania któreś z kół zbytnio się nie

> przyblokowało (przestało się obracać ergo przestało generować

> impulsy na czujniku).

Ponieważ nie będzie impulsów bo koło przestanie się obracać to abs stwierdzi, że koło się zablokowało i postara się je odblokować ergo włączy się abs.

> Tak więc proponuje sprawdzić czujniki aczkolwiek problem muszę

> powiedzieć jest dość "dziwny"...... i jak na razie nie mam

> pomysłu jaka to awaria mogłaby spowodować taką reakcję??

Bardzo zabrudzone bieżnie przy czujnikach abs, ale bardziej prawdopodobne zdają się wydawać uszkodzone amortyzatory lub nierówno biorące hamulce(zużyte tarcze i/lub klocki).

Pozdrawiam BAS

ps. pisałem między innymi na podstawie własnych obserwacji w autach bez esp np. marea.

Napisano

> szczególnie nierównej. Sprawdzanie na stacji diagnostycznej jest

> o kant d*.*

> Dwa razy na przeglądzie wyszło około 60% sprawności amortyzacji na

> świeżo wymienianych amortyzatorach Człowiek stwierdził że może

> być "ale na przyszły rok trzeba będzie wymienić"

<..............................................>

Dlatego rozne opinie na roznych stacjach, poniewaz sa rozne typy urzadzen badajacych sprawnosc amortyzatorow. Do tego dochodza inne czynniki takie jak np. cisnienie w oponach. Na jednej stacji moze sprawnosc amorka pokazac 70% a na innej tego samego 80%.

Ja po kupnie Stiolo odwiedzilem swoje ASO i sie przerazilem. Stacja diagnostyczna, to jakas kpina-nawet nie mieli "szarpakow" do sprawdzenia koncowek drazkow kierowniczych itp...do zbierznosci zabierali sie jak pies do jeza az w koncu stwierdzili, ze zrobia to w inny dzien. 3 osoby jezdzily i nie wiedzialy co mi tak stuka (a mialem strasznie wybite tuleje belki) a walilo jakby tyl chcialo urwac, mialem urwana poduszke pod silnikiem a druga mocno nadwyrezona, laczace z podloga a stwierdzili, ze to kolo 2masowe i sprzeglo (choc sprzeglo jest juz takie sobie). Oczywiscie musialem im mowic co podejrzewam bo trzymali mnie ponad 2 godziny i nic nie stwierdzili a oczywiscie robote wycenili na 3 tys....generalnie mila obsluga byla i kawka no i na tym sie skonczylo...zabralem autko czym predzej i wiem, ze juz do nich nie zajade bo w niczym nie pomoga wink.gif jestem ciekaw kto im daje autoryzacje i skad sie biora to certyfikaty :|

Pozdrawiam

Art

Napisano
  • Autor

w poniedziałek gdzieś podjadę sprawdzić.

z innej beczki, co do ASO - pisałem w którymś z postów o spotkaniu z koziołkiem, auto naprawione (wycenili 6300zł), ale założyli lampę bez halogenu - nie wiedzieli ze są dwa rodzaje, dziś miałem podjechać na wymianę lampy - 70km do Koszalina. Zadzwoniłem, okazało się ze lampy nie zamówili, chcieli tylko sprawdzić czy da się do tej włożyć żarówkę i halogen będzie bez wymiany lampy. Oczywiście podziękowałem za takie coś i czekam na nowa lampę. Da się to zrobić?

A ASO w Koszalinie będę raczej omijał.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.