Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Linka hamulca ręcznego-zamocowanie do podwozia

Featured Replies

Napisano

Witam.

Około miesiąc temu wymieniałem w Punciaku sporo części z układu hamulcowego. wymienione zostały: 2 tarcze hamulcowe, 2 komplety klocków, szczęki do bębnów, przetoczenie bębnów, 2 linki hamulca ręcznego, płyn hamulcowy.

Dla porównania ceny za części to: 2 razy linka ( 2 X 60zł), Szczęki ham. (88zł), 2 x tarcza ham. (90zł), klocki ham. (72zł), robocizna 150zł.

Hamulce działają teraz o wiele lepiej. Od momentu wymiany coś obcierało podczas jazdy. Pomyślałem że musi się wszystko ułożyć do siebie więc przejechałem na małych dystansach z delikatnym hamowaniem około 250-300 km. Ocieranie i piszczenie nie ustało więc wybrałem się wczoraj do mechaniora który wymieniał wszystko. Przejrzeli cały układ i nic nie stwierdzili, doszliśmy do tego że ociera prawa linka hamulca ręcznego o prawą tylną oponę. Linka w tym miejscu się troszkę przytarła, gumowa obudowa linki. Jadę dzisiaj na wesele więc złapaliśmy do wahacza plastikową linka. Niestety poprzednią prawą linkę miałem tak przymocowana do podwozia żeby nie zwisała i w tym właśnie miejscu pękła.

Moje pytanie to - czy macie sprawdzoną metodę przytwierdzenia linki hamulca ręcznego do podwozia tak żeby nie zwisała i w okolicy tylnego koła była blisko wahacza ?

Jedyne co znalazłem w szukajce to rada od Ozarek: "dobry zamiennik, niestety nie wiem co mam osobiście, a do tego kilka opasek kablowych i porządnie linkę podczepić do podwozia."

Napisano

do wahacza jest przykręcane fabryczne mocowanie linki i to powinno wystarczyć, chyba że go nie masz, 2 lata temu zmieniałem na te z ASO i na razie nic nie zwisa i nie obciera; wydawało mi się że były jednakowe ale facet uczulał mnie która jest lewa a która prawa po numerach, może masz odwrotnie założone i nie chce się to ułożyć choć sam w to wątpię

282496904-ham.jpg

282496904-ham1.jpg

282496904-hamulec.jpg

tu też jest jakiś zapinek

post-62894-14352502696678_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienia i zdjęcia.

Przypomniałem sobie że właśnie ta blaszka była u mnie chyba troszkę pęknięta. Trzeba będzie zdementować i dorobić albo kupić jeśli są to niewielkie pieniądze.

Mocowanie linki do wahacza opaskami plastikowymi wprowadza dodatkowe naprężenia i spowodowało pęknięcie poprzedniej linki.

a48aee84ebd98c60m.jpg

To chyba jest ta część nr 4 tylko słabo pokazana.

Napisano

> Bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienia i zdjęcia.

> Przypomniałem sobie że właśnie ta blaszka była u mnie chyba troszkę

> pęknięta. Trzeba będzie zdementować i dorobić albo kupić jeśli

> są to niewielkie pieniądze.

Śmiało możesz dorobić wieszaczek, najlepiej Alu albo mosiądz, nie przerdzewieje tak szybko wink.gif

> Mocowanie linki do wahacza opaskami plastikowymi wprowadza dodatkowe

> naprężenia i spowodowało pęknięcie poprzedniej linki.

> To chyba jest ta część nr 4 tylko słabo pokazana.

To nie trzeba spinać tego na fest, opaskę elektryczną zaciągasz tylko tak aby linka nie dyndała, ucinasz koniec i tyle.

Napisano
  • Autor

W 2007 roku wyglądało to tak w moim Punciaku:

182d6bde269de63em.jpg

Teraz jest pewnie dużo gorzej, postaram się zdemontować i dorobić z aluminium o grubości około 0,6 lub 0,8.

Co do zapięcia opaskami to słuszna uwaga żeby nie spinać na sztywno tylko umocować do wahacza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.