Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nieudolna naprawa skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

sprawa wygląda tak że auto pojechało do ASO (wiem wiem aso to zło) clown.gif na wymianę sprzęgła ... dopatrzyli się że wyje łożysko na którymś tam biegu .. nie pamiętam już na którym

rozłożyli ja wymienili łożysko i poskładali .. ale jakoś nieudolnie

auto teraz drży (jest to 2 litrowy diesel) .. wajcha od kierunkowskazów i wycieraczek "lata" .. mam wrażenie jak by samochód zaraz miał sie rozpaść

pedał który do tej pory trzeba było nadepnąć teraz chodzi jak w moim matizie .. lekko icon_eek.gif .. jak się naciska na pedał to zaczyna on drżeć .. są to te same drżenia o których wspomniałem już wyżej

i teraz najlepsze podczas jazdy wyskakuje 4 bieg

auto już wraca trzeci raz z tymi samymi objawami i dwa poprzednie postoje w aso każde po około tydzień nic nie dało

może podpowiecie mi co mógłbym powiedzieć mechanikom ... w sensie że są partacze to wiem wink.gifok.gif chodzi mi bardziej w zdiagnozowaniu drżenia, lekkości "chodzenia" pedału i wyskoku 4 biegu

help

Napisano

> są partacze to wiem chodzi mi bardziej w zdiagnozowaniu

> drżenia, lekkości "chodzenia" pedału i wyskoku 4 biegu

> help

Poduszki mocowania zespołu napedowego.

Napisano
  • Autor

> Poduszki mocowania zespołu napedowego.

specjalnie nie napisałem tu NIC o tym co podobno zostało sprawdzone ... poduszki skrzyni i silnika podobno sprawdzone smirk.gif

podobno tez drugi raz rozebrali skrzynię clown.gif

qurde wezmę urlop i pojadę do tego aso tfu jego mać

i będę z nimi sprawdzał ... bo auto wjechało na sprzęgło i łożysko wyjechało w stanie gorszym niż wjechało sick.gif

Napisano

> specjalnie nie napisałem tu NIC o tym co podobno zostało sprawdzone

Mnie to jednak wygląda na problem z ''zawieszeniem'' zsp napedowego , szczególnie ten wyskakujacy bieg to sugeruje.

Napisano

Lekkość "chodzenia" pedału sprzęgła to "efekt uboczny" wymiany kompletu sprzęgła - więc nie wiem o co masz pretensję do ASO zlosnik.gif

Drżenie zespołu, to najczęściej pad poduszki - być może przy wyjmowaniu skrzyni którąś zerwali hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Lekkość "chodzenia" pedału sprzęgła to "efekt uboczny" wymiany

> kompletu sprzęgła - więc nie wiem o co masz pretensję do ASO

widzisz samochód od nowości jest w jednych rękach a sprzęgło od zawsze chodziło w nim ciężej ... było to nawet zgłaszane na gwarancji i raptem teraz się naprawiło ... w tym aucie NIGDY tak lekko nie chodziło

gdzie sprzęgło z 2 litrowego diesla do 0,8 benzyny (w benzynie sprzęgło nie było tykane przebieg +-155kkm) .. oba w tej chwili "chodzą" identycznie ok.gif

a jeżeli naprawdę im sie udało naprawić lekkość pedału .. to szkoda że po 5 latach od pierwszego zgłoszenia i już po gwarancji smirk.gif

> Drżenie zespołu, to najczęściej pad poduszki - być może przy

> wyjmowaniu skrzyni którąś zerwali

ok.gif

najbardziej denerwujące są tygodniowe postoje auta w aso

nikt nie ma czasu na takie akcje .. nerwów też szkoda

Napisano

Sam obejrzyj poduszki i zobacz czy np. podczas mocnego ruszania czy tez hamowania silnikiem galka biegow sie mocno nie przemieszcza...

Napisano
  • Autor

> Sam obejrzyj poduszki i zobacz czy np. podczas mocnego ruszania czy

> tez hamowania silnikiem galka biegow sie mocno nie

> przemieszcza...

na zaciągniętym ręcznym ruszaliśmy autem do przodu - do tyłu .. nic nie zauważyliśmy .. w sensie żadnej poprawy nie było

auto dziś po raz 3 wylądowało w aso sick.gif .. ale pojawiło się coś nowego .. podczas jazdy wyskoczyła 4 .. wciśnięcie sprzęgła spowodowało że bieg sam wskoczył icon_eek.gif

taki objaw nastąpił kilkukrotnie .. ale nie był powtarzalny raz po raz hmm.gif

Napisano

> na zaciągniętym ręcznym ruszaliśmy autem do przodu - do tyłu .. nic > nie zauważyliśmy .. w sensie żadnej poprawy nie było

Co niby ASO tak chciało sprawdzić wibracje ? sa czy nie ?

Niech wleza pod auto i luzuja po kolei punkty mocowania.

hmm.gif

.. ale pojawiło się coś nowego > .. podczas jazdy wyskoczyła 4 .. wciśnięcie sprzęgła spowodowało > że bieg sam wskoczył

> taki objaw nastąpił kilkukrotnie .. ale nie był powtarzalny raz po > raz

Spaprali chyba zatrzaski wodzików lub synchronizator 4 biegu podczas wymiany łożyska.

Napisano
  • Autor

> Co niby ASO tak chciało sprawdzić wibracje ? sa czy nie ?

tak .. ale ono cały czas drżało ... patrzyli czy jak się silnik przesuwa to czy to niesie za sobą jakąś zmianę

> Niech wleza pod auto i luzuja po kolei punkty mocowania.

podczas jazdy już w aso udało się to powtórzyć .. kierownik serwisu jak i mechanik zrobi identyczną minę icon_eek.gif

> Spaprali chyba zatrzaski wodzików lub synchronizator 4 biegu podczas

> wymiany łożyska.

jutro zadzwonię i im to zasugeruję ok.gif .. bo mam wrażenie że idą po omacku ... raz ruszą to raz tamto clown.gif .. co daje mizerny efekt no.gif

Napisano

> może podpowiecie mi co mógłbym powiedzieć mechanikom ... w sensie że

> help

Jak masz zamiar im mówić co wymaga naprawy to może lepiej od razu sam napraw a im tylko zapłać zlosnik.gif

Żądaj jazdy próbnej przed odbiorem samochodu i nie odbieraj bez stwierdzenia usunięcia usterki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.