Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

V generaja czyli ciekły wtrysk gazu

Featured Replies

Napisano

Mam właśnie takie pytanie: jakie są główne różnice w użytkowaniu pomiędzy V generacją a IV lub III (czyli pomiędzy sekwencją a ciekłym wtryskiem)?

Czy to jest mniej awaryjne, czy jest mniejsze zużycie silnika (osprzętu), a przez to większa trwałość, mniejsze spalanie gazu?

Czy gdyby ktoś chciał założyć gaz to jakie są za a jakie przeciw pomiędzy sekwencją a jtg?

Napisano

Podstawowy problem, to psująca się od polskiego (czytaj niekiedy zanieczyszczonego) LPG pompa gazu. Jest kosztowna. Podobno wprowadzono w późniejszych seriach filtr między zaworem tankowania a zbiornikiem i pompa się nie psuła, ale instalacje te ze względu na swoją cenę i spadek cen zwykłych sekwencji nie zyskały specjalnej popularności.

Napisano

Przy instalacji ciekłego wtrysku gazu (v gen) moc silnika najczęściej jest większa, a spalanie mniejsze niż na benzynie. Ale ma ona też wady: właśnie wspomniana wcześniej kwestia szybkiego zużywania się pompy gazu. Instalacja musi być mega dokładnie zrobiona, gdyż źle nawiercone otwory na wtryski mogą powodować, że wtryskiwany zimny gaz (ciekły) będzie trafiał na rozgrzaną gładź cylindra, albo zaworów i taka różnica temperatury wiesz zapewne czym grozi.

Gazownik mówił, że taka sytuacja była w Toyotach corollach z fabryczną instalacją LPI, zawory wytrzymywały około 50 tys km, a potem te grzybki normalnie odpadały. Dlatego właśnie do instalacji V gen firmy dostarczają odpowiednie szablony z miejscami gdzie powinny być nawiercone otwory pod wtryski.

Wadą też jest cena takiej instalacji i mała ilość zakładów, które potrafią odpowiednio serwisować takie instalacje nie mówiąc już o montażu.

Powtórzę jeszcze raz, że są to opinie usłyszane, przeczytane, nie jestem fachowcem, więc jeśli ktoś uważa inaczej proszę o sprostowanie. Trochę się interesowałem taką inst ale sobie odpuściłem i założyłem dobrą instalację IV gen (Landi Renzo Omegas).

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Moje zdaniena ten temat.

1. brak zaufania do instalatorów

2. brak doswiadczeń i opinii

3. spalanie mniejsze jest niemożliwe z powodu niższej kaloryczności gazu

Napisano

> 3. spalanie mniejsze jest niemożliwe z powodu niższej kaloryczności

> gazu

jest możliwe. Jest to taka różnica jak przy silniku z turbiną z i bez intercoolera. Wtryskiwany gaz ma bardzo niską temp. schładza zasysane powietrze i tym sposobem przy każdym cyklu w cylindrze jest troszkę więcej mieszanki, efekt jest taki jakbyś podniósł troszkę stopień sprężania.

Sprawność silnika wzrasta, więc spalanie maleje. Różnica nie jest duża, raczej minimalna, ale jest

Napisano

Wiadomość skasowana przez wszim

Napisano

> jest możliwe. Jest to taka różnica jak przy silniku z turbiną z i bez

> intercoolera. Wtryskiwany gaz ma bardzo niską temp. schładza

> zasysane powietrze i tym sposobem przy każdym cyklu w cylindrze

> jest troszkę więcej mieszanki, efekt jest taki jakbyś podniósł

> troszkę stopień sprężania.

> Sprawność silnika wzrasta, więc spalanie maleje. Różnica nie jest

> duża, raczej minimalna, ale jest

Myślisz, że to wszystko do kupy jest w stanie zniwelować około 20% różnicę w wartości opałowej litra benzyny i LPG? hmm.gif

Ja myślę, że nie za bardzo.

Odparowanie LPG w przewodach dolotowych poprawi współczynnik napełnienia, a co za tym idzie moment/moc silnika, ale już sprawność ogólna silnika wcale nie musi wzrosnąć, a już na pewno nie tak, żeby ww. różnicę zniwelować.

Napisano

> Przy instalacji ciekłego wtrysku gazu (v gen) moc silnika najczęściej

> jest większa, a spalanie mniejsze niż na benzynie.

Z tym się nie zgodzę. Spalanie może i jest mniejsze ale w stosunku do instalacji IV gen. a nie do benzyny. W zasadzie potwierdzam to co napisał Nuki.

Napisano
  • Autor

Napisano
  • Autor

No dobra, na większej mocy silnika to mi średnio zależy, bardziej na tym o by nie obniżyć jego żywotności..

...i teraz tak, czy V generacja jest w stanie bardziej zniszczyć silnik niż IV, czy też IV generacja bardziej wpływa na obniżenie żywotność silnika?

...czy też nie ma to znaczenia (ja wiem, brak doświadczeń mała popularność jtg itp, ale może tak teoretycznie ktoś wie, abstrahując oczywiście od pękających zaworów o czym pisał Tutek)

... jak duże mogą być te oszczędności na paliwie (LPG/LPI) przy instalacji V generacji w porównaniu z IV generacją?

No i pytania podstawowe czy warto inwestować w V generacje (Jest o wiele droższa od zwykłej sekwencji), czy jednak lepiej pomyśleć o IV generacji...

Napisano

> No dobra, na większej mocy silnika to mi średnio zależy, bardziej na

> tym o by nie obniżyć jego żywotności..

> ...i teraz tak, czy V generacja jest w stanie bardziej zniszczyć

> silnik niż IV, czy też IV generacja bardziej wpływa na obniżenie

> żywotność silnika?

> ...czy też nie ma to znaczenia (ja wiem, brak doświadczeń mała

> popularność jtg itp, ale może tak teoretycznie ktoś wie,

> abstrahując oczywiście od pękających zaworów o czym pisał Tutek)

Wg na plus instalacji LPi przemawia fakt, że metoda montażu jej do konkretnego modelu auta z konkretnym silnikiem jest wynikiem opracowania producenta, a nie tak jak to ma miejsce zwykle przy sekwencjach - pewnym wymysłem instalatora.

> ... jak duże mogą być te oszczędności na paliwie (LPG/LPI) przy

> instalacji V generacji w porównaniu z IV generacją?

IMHO nie na tyle duże, aby zrekompensować w rozsądnym czasie różnicę w cenie w porównaniu z nawet najbardziej wypasioną sekwencją, np. Prins.

> No i pytania podstawowe czy warto inwestować w V generacje (Jest o

> wiele droższa od zwykłej sekwencji), czy jednak lepiej pomyśleć

> o IV generacji...

Ja osobiście wybrałbym zwykłą sekwencję. Nawet wtryski Keihin są do niej tańsze niż ta nieszczęsna pompa w LPi.

Napisano

> Ja osobiście wybrałbym zwykłą sekwencję. Nawet wtryski Keihin są do

> niej tańsze niż ta nieszczęsna pompa w LPi.

Ja mam podobne zdanie co przedmówca, zresztą to samo polecił mi gazownik. Lepiej założyć IV generację, ale dobrej firmy z dobrymi wtryskami (ja mam MEDy, KEIHINy też bardzo dobre), które są już naprawdę dopracowane (producenci już mają parę lat doświadczeń) niż V generację, która tak naprawdę nie przyjęła się na rynku tak jak oczekiwano.

Napisano

Napisano

> Myślisz, że to wszystko do kupy jest w stanie zniwelować około 20%

> różnicę w wartości opałowej litra benzyny i LPG?

> Ja myślę, że nie za bardzo.

> Odparowanie LPG w przewodach dolotowych poprawi współczynnik

> napełnienia, a co za tym idzie moment/moc silnika, ale już

> sprawność ogólna silnika wcale nie musi wzrosnąć, a już na pewno

> nie tak, żeby ww. różnicę zniwelować.

Spalanie gazu, benzyny i ON jest mniejwięcej takie same, tylko nie w l/100 ale w kg/100 km.

Wartości opałowe są podobne w j/kg, ale gęstość cieczy już jest inna.

Za to przy gazie ze względu na gęstość korzystniejsza jest akcyza, płacona za tonę, a w tonie jest znacznie więcej litrów gazu, niż w tonie benzyny.

Napisano

> Spalanie gazu, benzyny i ON jest mniejwięcej takie same, tylko nie w

> l/100 ale w kg/100 km.

> Wartości opałowe są podobne w j/kg, ale gęstość cieczy już jest inna.

> Za to przy gazie ze względu na gęstość korzystniejsza jest akcyza,

> płacona za tonę, a w tonie jest znacznie więcej litrów gazu, niż

> w tonie benzyny.

Zgodzę się z małym zasteżeniem.

Silnik wyskoprężny (ON) ma wyraźnie większą sprawność ogólną niż z zapłonem iskrowym (benzyna, LPG).

To, w połączeniu z różnicą gęstości, sprawia że właściciele Diesli uzyskują najmniejsze OBJĘTOŚCIOWE zużycie paliwa.

Nie zmienia to faktu, że podana zależność jest dla LPG i benzyny jak najbardziej słuszna.

Napisano

> Zgodzę się z małym zasteżeniem.

> Silnik wyskoprężny (ON) ma wyraźnie większą sprawność ogólną niż z

> zapłonem iskrowym (benzyna, LPG).

> To, w połączeniu z różnicą gęstości, sprawia że właściciele Diesli

> uzyskują najmniejsze OBJĘTOŚCIOWE zużycie paliwa.

> Nie zmienia to faktu, że podana zależność jest dla LPG i benzyny jak

> najbardziej słuszna.

tak z ciekawości to twierdzenie dotyczy silników doładowanych ?

Napisano

> Tzn. konkretnie o który faragment Ci chodzi w odniesieniu do turbo?

piszesz o sprawności silników wolnossących czy doładowanych?

Napisano

> piszesz o sprawności silników wolnossących czy doładowanych?

Turbodoładowanie generalnie podnosi sprawność konkretnego silnika, ale ten aspekt większego znaczenia tu nie ma, bo i tak Diesel ma większą sprawność ogólną w porównaniu z silnikiami o zapłonie iskrowym.

Napisano

> Turbodoładowanie generalnie podnosi sprawność konkretnego silnika,

> ale ten aspekt większego znaczenia tu nie ma, bo i tak Diesel ma

> większą sprawność ogólną w porównaniu z silnikiami o zapłonie

> iskrowym.

kłócił bym sie biglaugh.gif ale to temat na inne forum palacz.gif

Napisano

> Tzn. konkretnie co nieprawdziwego podałem?

że silniki dizla mają wiekszą sprawnośc biglaugh.gif ale to w sumie temat do dyskusji biglaugh.gif

Napisano

> że silniki dizla mają wiekszą sprawnośc ale to w sumie temat do

> dyskusji

Mają i to wyraźnie większą.

Żebyśmy mieli jasność chodzi mi o sprawność ogólną silnika spalinowego.

I tu nie ma co polemizować. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.