Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Przeprowadzenie linki prędkościomierza X16XEL

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jak pewnie niektórzy wiedzą w listopadzie zerwała mi się oryginalna linka.

Mechanik mi ją wymienił ale założył krótszą (chyba 885 mm a powinna być 1230 mm).

Wczoraj zmieniłem na odpowiedniej długości ale do ok 60km/h tyrka (ale z impulsatorem też chyba mam problem angryfire.gif )

No i pytanie : Czy może mi ktoś zamieścić fotkę jak oryginalnie w tym silniku jest przeprowadzona ta linka ??

Napisano

> Witam.

> Jak pewnie niektórzy wiedzą w listopadzie zerwała mi się oryginalna

> linka.

> Mechanik mi ją wymienił ale założył krótszą (chyba 885 mm a powinna

> być 1230 mm).

> Wczoraj zmieniłem na odpowiedniej długości ale do ok 60km/h tyrka

> (ale z impulsatorem też chyba mam problem )

> No i pytanie : Czy może mi ktoś zamieścić fotkę jak oryginalnie w tym

> silniku jest przeprowadzona ta linka ??

To raczej nie chodzi o to, jak linka jest prowadzona, tylko czy sama linka jest oryginał czy zamiennik?

Napisano

Witam kolegów!

Dołączam się do prośby celiusa. Mi też strzeliła linka prędkościomierza. Po lekturze archiwalnych wątków z forum kupiłem oryginalną linkę w ASO i... ta chol**a terkocze! Ustawiałem ją już na 5 różnych sposobów i nic. Ostatnio nawet lekko nasmarowałem olejem do maszyn do szycia i po tygodniu znowu się odzywa.

Póki co, wydaje mi się że ustawienie linki mam dobre, bo za dużo możliwości tam nie ma, ale może się mylę.

Ostatnio wskazówka prędkościomierza (tzn. jeszcze przed smarowaniem linki) zaczęła drgać, co dodatkowo mi się nie podoba.

Przypadek jest szczególny. Jeśli okaże się, że dobrze poprowadziłem tę linkę to podważę teorię, że oryginalne linki nie terkoczą cool.gif

Napisano

> Przypadek jest szczególny. Jeśli okaże się, że dobrze poprowadziłem

> tę linkę to podważę teorię, że oryginalne linki nie terkoczą

Moja oryginalna tez terkocze, mialem jeszcze slimaka wymieniac ale skoro sa inne przypadki ze oryginal terkocze to ja juz nic z tego nie wiem.

Linke prowadzilem na dzien dobry identycznie jak stara, potem na milion roznych sposobow.

EDIT:

Macie taka linke dzielona? Moze jakas lewa seria...

Napisano
  • Autor

> Witam kolegów!

> Dołączam się do prośby celiusa. Mi też strzeliła linka

> prędkościomierza. Po lekturze archiwalnych wątków z forum

> kupiłem oryginalną linkę w ASO i... ta chol**a terkocze!

> Ustawiałem ją już na 5 różnych sposobów i nic. Ostatnio nawet

> lekko nasmarowałem olejem do maszyn do szycia i po tygodniu

> znowu się odzywa.

> Póki co, wydaje mi się że ustawienie linki mam dobre, bo za dużo

> możliwości tam nie ma, ale może się mylę.

> Ostatnio wskazówka prędkościomierza (tzn. jeszcze przed smarowaniem

> linki) zaczęła drgać, co dodatkowo mi się nie podoba.

> Przypadek jest szczególny. Jeśli okaże się, że dobrze poprowadziłem

> tę linkę to podważę teorię, że oryginalne linki nie terkoczą

Dokładnie mam to samo.

Ja bym tutaj nie generalizował czy oryginał czy zamiennik. Mam teraz zamiennik włoskiej produkcji i sam sprzedawca na Polskę zdziwił się moim problemem. Wysłał zapytanie do producenta. Moja jest długości 1230 mm i jest jednoczęściowa.

Napisano

Moja była kupiona w salonie Opla w Pile. Jest dzielona.

Ta która strzeliła też była dzielona i wyglądała identycznie jak ta którą teraz kupiłem. Stąd wnoszę że poprzednia też była oryginalna. No i nie terkotała. Jedynie do 40-50 km/h wskazówka prędkościomierza skakała. Przy wyższych prędkościach wskazówka stawała się stabilna.

Napisano
  • Autor

> Moja była kupiona w salonie Opla w Pile. Jest dzielona.

> Ta która strzeliła też była dzielona i wyglądała identycznie jak ta

> którą teraz kupiłem. Stąd wnoszę że poprzednia też była

> oryginalna. No i nie terkotała. Jedynie do 40-50 km/h wskazówka

> prędkościomierza skakała. Przy wyższych prędkościach wskazówka

> stawała się stabilna.

Moja oryginalna tez była dzielona i tez wskazówka latała do ok 40-50. Teraz lata cały czas a do ok 60 terkocze (później chyba też ale ciszej)

Ile dałeś za oryginał w ASO ??

Napisano

> Ile dałeś za oryginał w ASO ??

Jeśli dobrze pamiętam to 150 zł frown.gif

Napisano
  • Autor

No i dziś pogrzebałem i linka nie tyrkocze. Przeprowadziłem ją z lewej strony (patrząc z pozycji kierowcy) kierownicy a poprzednio miałem z prawej. Wskazówka nadal tak do 60km/h lata ale tak samo miałem na oryginalnej. Jeszcze tylko impulsator dorwać i komp powinien wskazywać dobrze palacz.gif

Linka nieoryginalna kupiona u tego gościa: ALLEGRO

Napisano

> No i dziś pogrzebałem i linka nie tyrkocze. Przeprowadziłem ją z

> lewej strony (patrząc z pozycji kierowcy) kierownicy a

U mnie z lewej strony idzie, pojezdzij jakis czas, tez mi sie udawalo na chwile ustawic tak ze nie terkotala... po kilku dniach bylo to samo. zeby.GIF Daj znac za jakis czas.

Napisano
  • Autor

> U mnie z lewej strony idzie, pojezdzij jakis czas, tez mi sie udawalo

> na chwile ustawic tak ze nie terkotala... po kilku dniach bylo

> to samo. Daj znac za jakis czas.

No zobaczymy i napewno dam znać. Dodatkowo dziś o założeniu zegarów naciągnąłem linkę ciągnąc ja w stronę silnika tak aby była prosto pod deską.

Napisano

wg mnie terkotanie o którym piszecie powodowane jest faktem że linka jest ciut za długa lub miejsca w slimaku się trochę zabrudziło i linka nie wchodzi luźno do końca. Więc albo podczyścić, albo skracać linkę ALE o około 0.5 mm.

BTw żeby nie było ze pisze z gruszki czy z pietruszki - dwa lata temu miałem X14X i ten sam problem czyli pad linki.

Napisano

> wg mnie terkotanie o którym piszecie powodowane jest faktem że linka

> jest ciut za długa lub miejsca w slimaku się trochę zabrudziło i

> linka nie wchodzi luźno do końca. Więc albo podczyścić, albo

> skracać linkę ALE o około 0.5 mm.

Hm... czyli ze niby linka za bardzo scisnieta w pancerzu i obciera? To ma sens... jutro potestuje. zeby.GIF

Napisano

> Hm... czyli ze niby linka za bardzo scisnieta w pancerzu i obciera?

> To ma sens... jutro potestuje.

ale pod warunkiem ze masz jakąś inną zamienną. BTW znam dźwięk o którym mowa i właśnie pod coś takiego mi to podchodzi. Bo skoro wszyscy piszą że nawet oryginały tak potrafią hmm.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Hm... czyli ze niby linka za bardzo scisnieta w pancerzu i obciera?

> To ma sens... jutro potestuje.

Trochę pozwolę sobie odgrzać temat, jako że nadal zmagam się z terkotaniem smile.gif

Wczoraj ustawiłem trochę inaczej tę linkę. Dotychczas przechodziła po lewej stronie kolumny kierowniczej, wczoraj przeprowadziłem ją powyżej kolumny, jest tam taka szczelina, w którą idealnie się linka wpasowała (szkoda, że nie zrobiłem fotki). Różnica jest, ale bardzo niewielka - wskazówka jest trochę stabilniejsza i terkotanie słychać inaczej (słabiej i przy innych prędkościach).

Dopiero teraz przeczytałem sugestię kolegi AxITa i jutro spróbuję przeczyścić to miejsce w ślimaku. Może coś da hmm.gif

Zastanawia mnie jeszcze, jak ta linka ma nie obcierać o pancerz, skoro jest wygięta chyba ze 3 razy pod maską...

To znaczy u mnie linka przechodzi przez otwór w grodzi, patrząc z przodu auta, wędruje do góry od prawej strony serwa, tam mniej więcej(nad serwem) wypada łączenie i schodzi w dół z lewej strony serwa i spada po ukosie trochę w prawo do tego ślimaka w skrzyni.

Wydaje mi się, że to jest dobre ułożenie, bo nawet serwo ma takie małe ucho, w którym linkę można umocować. Poglądowe zdjęcie znalezione w sieci:

282619901-C9218569_10.jpg

Ubiegając ewentualne pytania - poprzednia linka też była tak ułożona i nie było jej słychać w ogóle.

Celius, pochwal się czy linka nadal nie terkocze? Bo momentami mam ochotę zakupić ten zamiennik na allegro i go wypróbować...

post-43983-14352503235057_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Celius, pochwal się czy linka nadal nie terkocze? Bo momentami mam

> ochotę zakupić ten zamiennik na allegro i go wypróbować...

Jak narazie po przejechaniu ok 1500km nadal cisza 270635636-JUMP2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.