Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hydrauliczny korektor swiatel, przerabiam na reczny /long/

Featured Replies

Napisano

WITAM

Wlasnie kilka dni temu padl mi prawy silownik w tymze zmyślnym, uzytecznym tylko przez pierwsze 2-3lata, korektorze swiatel. pekla obudowa silownika tam gdzie wchodzi przewod z plynem i regulacja prawego siatla nmie dziala, swiatlo mi opadlo i nie moge wyregulowac. w tecj chwili mam wyjete silowniki i zdrutowane dzwignie tak aby lustro sie nie ruszalo, wyregulowane na stale teraz.

Ale moj pomysl:

nie zakladam elektrycznym silownikow tylko przerabiam te obecne hydraul na reczne. bedzie obcieta i splanowana obudowa z tej strony co wchodzi przewod, w nia bedzie wlozona tuleja z gwintem i pokretlem zakonczonym duzym krążkiem na ktorym bedzie jakas podzialka albo tylko 2-4 naciete kreski . srodek zostaje bez zmian tzn sprezyna z trzpieniem i koncowka, wywalona bedzie tylko membrana ze srodka. wiem wiem pewnie nikt tegio nie rozbieral moze to nie do konca jasne, ale jesli chcecie to zapodam fotki w ciagu 1-2 dni bo wlasnie ojciec mi to wzxial do przerobki /jest tokarzem wiec nic mnie to nie bedzie kosztowalo/.

regulacja bedzie sie odbywac na zasadzie:

1. np. 1 obrot w lewo to obnizenie swiatla z pozycji 1 pokretla z kabiny.

2. 2 obroty to obnizenie swiatla z pozycji 2 pokretla z kabiny itd....

poza prostym wykonaniem /o ile sie ma znajomego tokarza albo tani warsztat/ jest jeden minus: regulacji trzeba dokonac wysiadajac z samochodu i otwierajac maske i i to dla kadego reflektora osobno. w obydwu trzeba pokrecic o te sama wartosc przykladowo 2 obroty. wtedy rowno obydwa swiatla sie obniza. ale w koncu korektora sie nie uzywa za czesto, np przed wyjazdem dalszym jak sie ma obciazony samochod albo sie wie ze bedzie pelen stan. wiec raz na jakis czas mozna wysiasc i ustawic.

moze byc tez drugi minus: ktos sie moze czepic na przegladzie, ale mysle ze z tym nie bedzie problemu. w koncu maluchy i inne samochody nie maja regulcji swiatle z kabiny.

niestety poniewaz mi padla hydrauliczna regulacja swiatel to nie bede mial jak sprawdzic o ile sie oryginalnie obnizaj swiatla na kazdej z pozycji przy seryjnym nie przerabianym SC.

moze ktos by sprawdzil na scianie i plaskim terenie ustawienia swojego korektora. tzn 10m albo 5m od sciany i obnizajac swiatla o kazda z pozycji, notowal o ile cm obnizy sie na scianie granica "cienia i swiatla" z reflektorow/mozna przy tym zaslaniac jeden reflektor lepiej widac/.

jezeli byloby duze zainteresowanie a moderator wyrazil zgode na podwieszenie tego do manuali to moge porobic zdjecia i podac dokladne wymiary co do czesci potrzebnych do modernizacji tego ukladu. napewno bede mial juz zrobiona regulacje w samchodzie a manual to moge napisac w ciagu kilku dni jak bede mial czas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.