Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paweł_luk1 i inni znawcy...powiedzcie mi jeszcze...

Featured Replies

Napisano

Sorry, że tak męczę, ale powiedzcie mi jeszcze o co chodzi w "Pumping" zależność obroty-kroki...

Po wczorajszej regulacji, silniczek krokowy oscyluje w okolicach 140 przy obciążeniu i na wolnych obrotach, ale przy przyspieszaniu robi się trochę za bogato...muszę się pobawić pumpingiem, ale nie wiem o co tam chodzi...

Pozdrawiam

Napisano

> Sorry, że tak męczę, ale powiedzcie mi jeszcze o co chodzi w

> "Pumping" zależność obroty-kroki...

> Po wczorajszej regulacji, silniczek krokowy oscyluje w okolicach 140

> przy obciążeniu i na wolnych obrotach, ale przy przyspieszaniu

> robi się trochę za bogato...muszę się pobawić pumpingiem, ale

> nie wiem o co tam chodzi...

> Pozdrawiam

"pumping" to dodatkowe otwarcie o kilka kroków attuatora przy nagłym przyspieszaniu.

Opisuje ocje od góry:

- TPS incerese to activate pumping: przyrost sygnału TPS o jakąś tam wartość, która aktywuje "pumping"; wartość ta jest oczywiście w jednostkach od 0 do 255; w woltach liczymy ją tak: (25/255)*5V=0,49V; w tym przykładzie wartość w ramce to 25, TPS liniowy 0-5V

- Time of TPS increse: czas w którym nastąpi zwiekszenie powyższej wartości TPS; podajemy w dziesiątych częściach sekundy; wpisanie 5 oznacza 0,5s.

Te dwie wartosci determinują nam włączenie "pumpingu"; w moim przykładzie nastąpi wtedy gdy w ciągu 0,5s TPS wzrosnie o 0,49V 893goodvibes.gif

- pumping inhibiting time; czas w którym nie moze być aktywowane kolejne "pompowanie"; wpisujemy również w dzisesiątych częściach sekundy

- pumping type: do wyboru jest pompowanie dodatnie i ujemne; ujemne zamiast otwierac, to zamyka attutator o kilka kroków przy przyspieszanu; może się to przydać widocznie w niektórych autach; u mnie włącznie pompowania ujemnego powoduje zajebiste kangury zlosnik.gif; ujemnego pompowania nie polecam - w wiekszosci aut będzie to groziło strzałami - wiadomo zubozenie mieszanki podczas przyspieszania.

- zależność RPM-steps: jest to właśnie to dodatkowe otwarcie krokowca, uzaleznione jeszcze od obrotów; np. do 1536 obr/min - 3 kroki, od 1536 do 2560 - 2 kroki, itd. Te "chore" wartości obrotów wynikają z iloś-tam bitowego przetwarzania procesora; przy wpisaniu ręcznie np. 1500 program sam zamieni na najbliższą odpowaidającą mu wartośc czyli 1536; przed zmianą tych wartosci nalezy, po zaznaczeniu komórki kliknąć klawisz "spacja"

Mam nadzieję, że to co napisałem jest zrozumiałe.

Ja przy przyspieszaniu tez miałem za bogatą mieszankę.

Żeby ją trochę zubozyć trzeba wydłużyć czas "time of TPS increse" (ja zmieniłem z 0,3s na 0,5s) - pompowanie się wtedy rzadziej włącza. Zmniejszyłem też o połowe wartości kroków w tabeli RPM-steps. Domyślnie było to kolejno 6 4 4 4 4, teraz mam 3 2 2 2 2 i jest git waytogo.gif

Ale wszystko to trzeba ustalić w swiom samochodzie dośwadczalnie podczas jazdy. palacz.gif

Napisano
  • Autor

> nalezy, po zaznaczeniu komórki kliknąć klawisz "spacja"

No i wszystko jasne...ja mam właśnie domyślne 6444 ale nie wiedziałem jak to zmienić, a na spację nie wpadłem...zresztą dzisiaj jeszcze raz go przeregulowałem...wcześniej pozmieniałem mu progi mieszanki dla min i dla obciążenia...krokowy na 140 kroków...kontrola krokowego na 18 kroków...po tym wszystkim pięknie oscyluje w pełnym zakresie a mieszanka nie jest już zbyt bogata przy dodaniu gazu...

Oddaję już laptoka, żeby więcej nie grzebać...teraz tylko wytarować max i min zbiornika i powinno śmigać...

Wielkie dzięki... bow.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.