Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z biegami

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taki problem...

Jakis czas temu astra zaczela sie dzwinie zachowywac tzn bardzo ciezko wchodziły biegi zwłaszcza 2. Az pewnego razu bieg 1 i 2 zupełnie zanikł. Pojechałem do mechanika który zdiagnozował zuzycie mechanizmu zmiany biegów, oczywiscie został wymieniony i wszystko działało ok.

Ostatnio podczas ruszania auto zaczelo poprostu pierdziec(jakby tłumik był jedna wielka dziurą, ale na luzie silnik i wydech pracowały ok) pojechalem do mechanika tym razem stwierdził ze poduszki pod silnikiem lewa prawa i tylnia sa do wymiany. poduszki wymienilem ale pierdzenie nie ustalo, a sam stan techniczny auta jeszcze sie pogorszył tzn powrócil problem z biegami. ogólnie skrzynia jakos dziwnie sie zachowuje, ze nie wspomne o tym ze 1 a zwłaszcza drugi bieg odmówily posłuszeństwa. Przyznam ze podczas wymiany tych poduszek bylem akurat u mechanika i widzialem jak on to robi i nie wiem czy podczas wymiany tych poduszek czegos nie uszkodził ( podlewarował skrzynie i sam silnik). Co on mogł tam spitolić ?????

Dodam jeszcze ze biegi nie wchodzą tez gdy silnik nie pracuje!!!

Po odpaleniu i dodaniu gazu od razu zapala sie kontrolka silnika (check engine), przyznam ze wczesniej takich cudów nie bylo ( a dzieje sie to za kazdym razem jak odpale auto i dodam gazu)

Napisano

Uzupełnij profil, zanim dostaniesz opier.... od wyższych stopniem ludzików smile.gif A sprzegło w jakim stanie ?? Mozliwe ze padł synchronizator w skrzyni :/ Błędy wymrugiwałes??

Napisano

> A sprzegło w jakim stanie ?? Mozliwe ze padł synchronizator w skrzyni

Nie, nie.... Nie w tym kierunku idziesz. wink.gif Ale poczekamy aż zastosuje się do Twojego zalecenia, wtedy pogadamy wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Ale kolega MDY coś się nie kwapi z uzupełnieniem profilu. Podpowiem: wystarczy podać model auta, wersja nadwozia i silnika i rok produkcji. Szałem by było podać oznaczenie silnika.

A tak do problemu z biegami to mechanik spartolił robotę, wpierw wymienił pająka i wyregulował bo nie było po tym problemów, ale po wymianie poduszek zapomniał wyregulować biegi i stąd ten problem. Częsta przypadłość naszych wozików. O ile to astra f bo z taka mam doświadczenie.

PZDR VEN

Napisano

> juz wprowadzilem zmiany

Super smile.gif

Ten Twój pierwszy problem z biegami jest dość typowy dla Astry. Prawdopodobnie wystarczyłaby wymiana słynnego sworznia ewentualnie późniejsza regulacja ustawienia mechanizmu. Mechanior wymienił całość, masz nówkę, trochę szkoda pieniędzy.

Kolejny problem pojawił pojawił się po wymianie poduszek i tu podejrzewam partactwo mechaniora. Może nie partactwo ale nie przyłożył się do roboty wink.gif Dwie możliwosci:

1. krzywo zamontował zespół skrzynia-silnik. Po wymianie poduszek nalezało przed ich dokręceniem wyjąć lewarki, potelepać silnikiem aby ułozyło się na poduszkach i wtedy dopindolić sruby. Jeżeli dokręcił na podlewarownym silniku, to na 100% jest krzywo. Możliwe, że teraz masz przesunięta skrzynię względem mechanizmu i biegi nie wchodzą.

2. Zespół jest równo ułozony ale mechanizm zmiany biegów jest wyregulowony do starego ułożenia silnika na uszkodzonych poduszkach i w konsekwencji jak w pkt 1 : jest przesunięcie.

Ja bym zrobił tak: poluzował sruby wszystkich poduszek (przy okazji wymienił ostatnią poduszkę wink.gif ) , poszarpał silnikiem, ewentualnie odpaliłbym na chwilę, dokręcił sruby. Sprawdziłbym jak zachowują się biegi. Jeżeli nie byłoby poprawy, wykonałbym regulację mechanizmu zgodnie z opisem tu: KLIK

Albo poszedł na całość i popuścił sruby wszystkich poduszek oraz poluzował śrubę 22 z manuala, do którego link podałem, odpalił na chwilę, potem dokręcił poduszki i wyregulował mechanizm.

Co do check engine: bez sprawdzenia numeru błędu to możemy tylko sobie pozgadywać.

Pozdroofka

Napisano

Sorka za "krecią robotę" wink.gif, kurnia fajne te powiadamianie na GG wink.gif

No a dla kolegii to już dwie osoby z tą samą diagnozą co do biegów.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

dzieki wielkie za pomoc, jutro bede z tym wojował.

Napisano

> No a dla kolegii to już dwie osoby z tą samą diagnozą co do biegów.

I pewnie mamy rację smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> dzieki wielkie za pomoc, jutro bede z tym wojował.

Ja tylko w kwestii formalnej grinser006.gif

Popraw jeszcze raz opis auta w 1996 nie bylo silnikow Z14XE a X14XE.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.